Food Service τ. 128 - page 39

Τα µυστικά της
κατσαρόλας
Σήµερα, ένας εξειδικευµένος
µάγειρας της κατσαρόλας είναι
λίγο σπάνιος. Πολλοί θα πουν:
«Mα µάγειρας είµαι, ξέρω να
µαγειρεύω, να βράζω κ.λπ.».
Αυτό όµως θέλω να καταλάβε-
τε: ότι πίσω από κάθε µαγείρε-
µα στην κατσαρόλα κρύβονται
πολύ περισσότερες επιθυµητές
αισθήσεις, από το να βράσει το
τρόφιµο ή να δέσει η σάλτσα.
Μία κατσαρόλα µπορεί κάποιος
να τη βρει σε διάφορα υλικά,
όπως τα παρακάτω:
Ανοξείδωτο ατσάλι
Αυτά τα µακράς διαρκείας
κατσαρολικά έχουν απλό στυλ
και δεν πρέπει να λείπουν από
την κουζίνα, επαγγελµατική ή
οικιακή. Είναι φτιαγµένα από
σίδηρο συνδυασµένο µε άλλα
υλικά, συνήθως χρώµιο και νί-
κελ. Οι κατσαρόλες βαθµολο-
γούνται ανάλογα µε το µείγµα
των µετάλλων. Απεναντίας ένα
καλής ποιότητας τηγάνι, για
παράδειγµα, βαθµολογείται µε
18/10, που σηµαίνει ότι το 18%
της σύστασής του αποτελείται
από χρώµιο και το 10% από νί-
κελ. Πολλά τηγάνια έχουν έναν
πυρήνα από αλουµίνιο ανάµεσα
σε δύο στρώµατα από ανοξεί-
δωτο ατσάλι (που ονοµάζεται
Τri-Ply) ή ακόµη αλουµίνιο ή
χαλκό επιπρόσθετα στη βάση,
που υποβοηθούν στη διανοµή
θερµότητας.
Αλουµίνιο
Για µία πιο φτηνή επιλογή, η
οποία να λειτουργεί σαν ένας
έξοχος αγωγός της θερµότη-
τας, οι κατσαρόλες από χυτό
αλουµίνιο πληρούν και τα δύο
κριτήρια. Οι κατσαρόλες αυτές,
όπως και τα τηγάνια, είναι συ-
χνά επικαλυµµένες µε στρώµα-
τα από χρωµατιστό εµαγιέ και
οι περισσότερες έχουν αντικολ-
λητική επένδυση για να είναι
πιο εύκολες στο καθάρισµα. Τα
hard-anodised µαγειρικά σκεύη
από αλουµίνιο, που αρχικά ανα-
πτύχθηκαν στις Ηνωµένες Πολι-
τείες για τα εστιατόρια, είναι
κατασκευασµένα από χηµική
επεξεργασία αλουµινίου. Αυτό
κάνει την επιφάνεια πολύ ανθε-
κτική και πολύ πιο δυνατή σε
σχέση µε το ανοξείδωτο ατσά-
λι. Τα µαγειρικά σκεύη από
αλουµίνιο δεν είναι κατάλληλα
για χρήση σε induction hob,
εκτός και αν έχουν συγκολλη-
θεί µε σιδηρούχα µεταλλική βά-
ση, όπως µε τιτάνιο.
Χαλκός
To πιο ακριβό υλικό για κα-
τσαρόλες είναι ο χαλκός, ο
οποίος είναι καλός αγωγός της
θερµότητας και παράγει εξαι-
ρετικά µαγειρικά αποτελέσµα-
τα. Πρακτικά, όλα τα στυλ
έχουν επένδυση από ανοξείδω-
το ατσάλι για να ενισχύουν το
πλαίσιο του χαλκού. Παρ’ όλο
που ο χαλκός δεν µπορεί να
χρησιµοποιηθεί κατευθείαν σε
ένα induction hob, µερικές εται-
ρείες απευθύνονται σε αυτό,
παράγοντας ειδικά induction
plates. Συνήθως, τα induction
plates που είναι φτιαγµένα από
ανοξείδωτο ατσάλι είναι επίπε-
δα και αποτελούνται από µε-
ταλλικούς δίσκους που τοποθε-
τούνται µεταξύ µίας χάλκινης
κατσαρόλας και ενός induction
hob. Το ατσάλι δηµιουργεί µία
µαγνητική ένωση µε την επιφά-
νεια της εστίας, ζεσταίνεται και
λειτουργεί ως µία υποκατάστα-
τη εστία για τη χάλκινη κατσα-
ρόλα σας. Σε αντίθεση µε άλλα
υλικά κατσαρολών, τα µαγειρι-
κά σκεύη από χαλκό είναι επιρ-
ρεπή σε αµαύρωση, γι’ αυτό
πρέπει να τα περιποιείστε συ-
χνά µε ένα ειδικό καθαριστικό,
ώστε να διατηρούνται σε άψο-
γη κατάσταση.
Μαντέµι
Οι µαντεµένιες κατσαρόλες
αν και είναι βαριές, ωστόσο εί-
ναι κατάλληλες για αργό µαγεί-
ρεµα. Κρατάνε τη θερµοκρα-
σία, αφού είναι καλοί αγωγοί
της θερµότητας, και τη διατη-
ρούν άψογα. ∆ιαθέσιµα είτε
στο φυσικό απλό µαύρο είτε σε
εµαγιέ σε µία ευρεία ποικιλία
αποχρώσεων, τα µαγειρικά
σκεύη από µαντέµι είναι µία
υπέροχη επιλογή, εάν θέλετε
να προσθέσετε χρώµα στο σκη-
νικό της κουζίνας σας. Όταν
FOOD
Service
39
θέµα
'
'
Το σκεύος
κατσαρόλα
σίγουρα έχει
έναν περιορισµό.
Φυσικά και δεν
µπορεί κάποιος
να φτιάξει τα
πάντα µε µία
κατσαρόλα, αλλά
µπορεί να
καλύψει, αν όχι
όλα, τα
περισσότερα
παρασκευάσµατα
της κουζίνας.
1...,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38 40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,...52
Powered by FlippingBook