ές σε συγκεκριµένη ακτίνα γύρω από το
κατάστηµά σας, χρησιµοποιώντας τα εργα-
λεία του Facebook και του Google
AdWords, δείξτε την επιχείρησή σας στους
χάρτες της Google (Google Maps) και στο
Foursquare.
11.
Εµπνεύστε ή δελεάστε τους πελάτες
σας να σας αναφέρουν στα social media
Ίσως η καλύτερη µορφή διαφήµισης,
γιατί είναι δωρεάν και προέρχεται από τους
φίλους µας, τους οποίους –κατά κανόνα–
εµπιστευόµαστε. Ζητήστε από τους πελά-
τες σας να κάνουν check in (µέσω
Facebook, Swarm, TripAdvisor) και να ανα-
φέρουν το αγαπηµένο τους πιάτο ή προτεί-
νετέ τους να γράψουν ποιος ή ποια φίλη θα
ήθελαν να βρίσκεται µαζί τους εκείνη τη
στιγµή.
12.
Loyalty programs
Χρησιµοποιήστε το Foursquare και το
Swarm ώστε να προσελκύσετε µε Specials
πελάτες – δελεάζοντάς τους µε το κατάλ-
ληλο Special («µε 4 επισκέψεις το µήνα
κερδίζετε ένα πέµπτο γεύµα», «παρέες των
τεσσάρων ατόµων κερδίζουν καφέ και γλυ-
κό») να έρθουν πολλές φορές ή να φέρουν
φίλους τους.
13.
TripAdvisor
Αυτή η συµβουλή θα µπορούσε να είναι
και χωρίς λόγια. Must (µαζί µε το Yelp όταν
έρθει και στην Ελλάδα) να βρίσκεστε στη
λίστα του για εστιατόρια, ξενοδοχεία, bars.
14.
Delivery services
Άλλο ένα must µε βάση τα στοιχεία χρή-
σης των sites που µας διευκολύνουν να
βρούµε, να παραγγείλουµε και να πληρώ-
σουµε το φαγητό µας από το σπίτι και το
γραφείο.
15.
E-mail Newsletter
To e-mail και το SMS παραµένουν πάντα
τα αποτελεσµατικότερα εργαλεία προώθη-
σης on-line. Ένας απλός τρόπος για να
βρείτε τα e-mails των πελατών σας είναι
απλώς να τα ζητήσετε, δίνοντάς τους µε το
λογαριασµό ένα έντυπο για να συµπληρώ-
σουν τα στοιχεία τους, ή, απλούστερα, να
δηµιουργήσετε έναν πίνακα, όπου θα καρ-
φιτσώνουν τις κάρτες τους (όπως στο
Pinterest, αλλά live), ή βάζοντας µία γυάλα
για χρυσόψαρα, όπου θα τις ρίχνουν.
16.
Απαντήστε στους πελάτες σας
Αυτό το tip δεν είναι «ενεργητική» προ-
σέγγιση διαφήµισης και προώθησης, αλλά
θέλει να σας θυµίσει ότι δεν πρέπει να χρη-
σιµοποιούµε τα social media όπως τα άλλα
µέσα, αλλά να εκµεταλλευόµαστε το πλεο-
νέκτηµα που δίνουν και να δηµιουργούµε
αλλά και να κρατάµε τη συζήτηση «ζεστή».
Απαντήστε λοιπόν σε ερωτήσεις, σχόλια
και ζητήστε προτάσεις και γνώµες των πε-
λατών σας.
Αν κάποιοι από εσάς έχετε χρησιµοποιή-
σει κάποια από τα παραπάνω εργαλεία ή
µπορείτε να προτείνετε περισσότερα, ανα-
µένω τα σχόλιά σας. Καλή επιτυχία!
<
FOOD
Service
43
θέµα
info
Αρσένης Πασχόπουλος
Ο Αρσένης Πασχόπουλος (
είναι από τους πρώτους marketers του ∆ια-
δικτύου στην Ελλάδα, με δράση η οποία ξεκινά το 1996. Είναι Managing Partner στην εταιρεία υπηρε-
σιών Διαδικτύου Just On Line.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Social Media Marketing» (2010, εκδόσεις Κλειδάριθµος) και «Ηλεκτρονι-
κό Εµπόριο» (3η έκδοση 2007, εκδόσεις Κλειδάριθµος). Έχει εργαστεί στα τµήµατα Marketing των εται-
ρειών Shell, Johnson&Johnson, Fiat, Boston University, Όµιλος ∆. Αγγελόπουλου, Γενική Χηµικών
Προϊόντων.
Από τους πρώτους (1996) που δηµιούργησαν σεµινάρια Ηλεκτρονικού Εµπορίου για µικροµεσαίες επι-
χειρήσεις και διεξήγαγε κύκλο σεμιναρίων ηλεκτρονικού εμπορίου για την Εθνική Συνοµοσπονδία Ελλη-
νικού Εμπορίου. Για 4 χρόνια υπεύθυνος προώθησης και εκπαίδευσης µικροµεσαίων επιχειρήσεων σε
θέµατα ηλεκτρονικού εµπορίου στον ΑΣ∆Α (Αναπτυξιακό Σύνδεσµο ∆υτικής Αθήνας).
Έχει 15ετή διδακτική εµπειρία σε ιδιωτικά κολέγια στην Αθήνα και σε εκπαιδευτικούς οργανισµούς
(Οργανισµός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ΕΣΕΕ, Καριέρα κ.ά.). Απόφοιτος του Deree
College με μεταπτυχιακό στο Boston University. Άρθρα του για την επιχειρηµατική χρήση του ∆ιαδικτύ-
ου εκδίδονται στα startup.gr, socialmedialife.gr, Marketing Week και epixeiro.gr.