cover
story
Η διάδοση των τροφίµων
Τα τρόφιµα και τα ποτά γίνονται όλο και
πιο διαδεδοµένα στην οικοδόµηση ενός
προορισµού «persona». Ένα συνέδριο
όπως είναι αυτό της IMEX America (για
διοργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων)
αποτελεί µία ενδιαφέρουσα µελέτη τού
πώς οι διάφοροι προορισµοί ανά την υφή-
λιο χρησιµοποιούν τα τρόφιµα και τα ποτά
ως δέλεαρ. Στο συγκεκριµένο συνέδριο, η
Σκωτία ολοκλήρωνε κάθε ηµέρα µε γευσι-
γνωσίες και µαθήµατα για το ουίσκι, ενώ η
Ιαπωνία προσέφερε κέικ µε πάστα κόκκι-
νων φασολιών και καραµέλες.
Η Κολοµβία προσέφερε τον καλύτερο
καφέ στη διοργάνωση, και φυσικά, τον ει-
σήγαγε από την Κολοµβία. Ακόµη λιγότερο
γνωστοί προορισµοί µπήκαν δυναµικά στο
παιχνίδι. Boise και Idaho προσέφεραν 1 κι-
λό πατάτες (η περιοχή είναι γνωστή για τις
πατάτες της µε µεγάλες αλυσίδες φα-
στφούντ να προµηθεύονται από αυτή).
Σε προηγούµενη διοργάνωση, το Πόρτ -
λαντ µετέφερε ένα ολόκληρο φορτηγό
τροφίµων µε ξηρό πάγο, το οποίο χρησιµο-
ποίησε για να σερβίρει καβούρια Dunge -
ness και παγωτό.
Εάν δεν έχετε επισκεφτεί το Πόρτλαντ,
καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα φορτηγά
τροφίµων της πόλης αποτελούν ένα σηµα-
ντικό µέρος της εµµονής των ντόπιων µε το
φαγητό. Οι προορισµοί αυτοί γνωρίζουν ότι
τα τρόφιµα και τα ποτά τους δηµιουργούν
ένα αξιοσηµείωτο αντίκτυπο στους πιθα-
νούς πελάτες συνεδριακών εκδηλώσεων.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους τουρί-
στες αναψυχής και άλλων επαγγελµατικών
συναντήσεων.
Αφιέρωµα στις γκουρµέ
εµπειρίες
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διατήρη-
ση και προώθηση της ελληνικής γαστρονο-
µίας. Ένα µεγάλο πρώτο βήµα είναι να
πραγµατοποιηθεί µία απογραφή των περι-
ουσιακών στοιχείων των διάφορων τροφί-
µων, ποτών, συνταγών, των εργαλείων, των
κτηρίων και των επιχειρήσεων που σχετίζο-
νται µε τη γαστρονοµία.
Τοποθετήστε τη λίστα αυτή σε έναν χάρ-
τη της Google και θα αρχίσετε να βλέπετε
πιθανούς συνδυασµούς των εµπειριών µε-
ταξύ τους, τους οποίους µπορείτε να προ-
ωθήσετε στους τουρίστες.
Η δηµοσιοποίηση της διατροφικής σας
κουλτούρας είναι ένας άλλος τρόπος για
να τη θέσετε στην κορυφή του µυαλού των
ντόπιων και των επισκεπτών σας.
Η δηµοσιοποίηση µπορεί να είναι τόσο
απλή όσο η δηµιουργία ενός φυλλαδίου, ή,
ακόµη καλύτερα, όπως ένας εξειδικευµέ-
νος ιστοχώρος αφιερωµένος στη γαστρο-
νοµική παράδοση.
Η πόλη της Άσβιλ στη Βόρεια Καρολίνα
έχει κάνει υποδειγµατική δουλειά σε αυτό
τον τοµέα µέσω της ιστοσελίδας της
Foodtopia (
foodtopia). H Φλάνδρα στο Βέλγιο έχει κά-
νει επίσης πολύ καλή δουλειά στην προώ-
θηση της ντόπιας γαστρονοµίας της. Επιση-
µαίνεται ότι ενώ η Φλάνδρα έχει διάφορες
ιστοσελίδες οι οποίες είναι αφιερωµένες
στη γαστρονοµία της, η νέα της προωθητι-
κή ενέργεια αφορά τις γκουρµέ εµπειρίες
που αναµένονται να παρουσιαστούν στο
Flanders Kitchen Rebels top young chefs
για το 2016.
Αυτή η τελευταία εκστρατεία κάνει σπου-
δαία δουλειά στη διατήρηση ενός κλασικού
διατροφικού πολιτισµού φρέσκου και σχετι-
κού.
Οι ταξιδιώτες αναζητούν ιστορίες και
εµπειρίες οι οποίες περιλαµβάνουν κάτι πε-
ρισσότερο από ένα απλό γεύµα και οι ενέρ-
γειες µάρκετινγκ θα πρέπει να το αντικατο-
πτρίζουν αυτό.
Προωθώντας µόνο υψηλών προδιαγρα-
φών γευστικές εµπειρίες, θα προσελκύσετε
ένα συγκεκριµένο κοινό, αυτό των προσα-
νατολισµένων στο γκουρµέ. Η ενέργεια αυ-
τή µπορεί να είναι αποτελεσµατική εάν επι-
θυµείτε να προσελκύσετε µία ορισµένη
FOOD
Service
31