Γράφει ο
Γιάννης Πόγκας
,
Hospitality and
Food Service Management Professional
Η
γαστρονοµία είναι η µεγαλύτε-
ρη πολιτιστική δύναµη που
µπορεί να ενώσει ανθρώπους
µε διαφορετικό πολιτιστικό
background γύρω από ένα τρα-
πέζι, ανάµεσα σε γεύσεις και αρώµατα, ποτά
και εδέσµατα. Γύρω από ένα τραπέζι όπου
όταν ο ουρανίσκος ευφραίνεται, η επικοινω-
νία των ανθρώπων περνάει σε άλλο επίπεδο.
Σήµερα ο γαστρονοµικός τουρισµός είναι
µία νέα εναλλακτική µορφή τουρισµού µέσα
από την οποία ο ταξιδιώτης έρχεται σε επα-
φή µε τον πραγµατικό πολιτισµό και την
κουλτούρα του τόπου και των κατοίκων,
όπως αυτή εκφράζεται µέσα από τις τεχνικές
µαγειρικής, τη χρήση, τη συντήρηση και το
συνδυασµό των τοπικών πρώτων υλών, τις
διατροφικές συνήθειες, τα ήθη και έθιµα,
ακόµα και µε τον τρόπο φιλοξενίας αλλά και
συµπεριφοράς απέναντι στον επισκέπτη.
Η παρούσα κατάσταση
Ο γαστρονοµικός τουρισµός κανονικά θα
έπρεπε να ήταν ένα από τα βασικά εργα-
λεία marketing που θα µπορούσαν να χρη-
σιµοποιήσουν οι αρµόδιοι δηµόσιοι φορείς
για να επαναπροσδιορίσουν τη φύση και τη
δυναµική του ελληνικού τουρισµού.
Το µοντέλο του «λίγο κρασί, λίγο θάλασ-
σα και το αγόρι µου/κορίτσι µου» θα πρέπει
να θεωρείται εδώ και πολύ καιρό παρελθόν.
Οι συγκυρίες µάς έχουν δώσει τη δυνατό-
τητα να φιλοξενούµε πάνω από 20 εκατ.
Η γαστρονοµία έχει εδραιωθεί στην καθηµερινότητα
των καταναλωτών, ενώ δείχνει πλέον να αποκτά σαφές προβάδισµα
και στις επιλογές των τουριστών.
Η Ελλάδα στα
µενού του κόσµου
Γαστρονοµικός Τουρισµός
FOOD
Service
24
cover
story
Τρεις ειδικοί στο χώρο του τουρισµού και της γαστρονοµίας σε Ελλάδα και εξωτερικό αρθρογραφούν για το θέµα προσφέροντας τη
δική τους οπτική για το µέλλον και τις προοπτικές της οικονοµίας µέσα από αυτή. Καλή ανάγνωση!
Γαστρονοµία & Τουρισµός
Ένα νέο όχηµα για την ανάπτυξη