επικαιρότητα
O Clive Hartley, ολοκληρώνοντας την εκ-
παίδευσή του και περνώντας µε επιτυχία
τις σχετικές εξετάσεις, είναι πλέον ο 1ος
πιστοποιηµένος εκπαιδευτής παγκοσµίως
του The World of Greek Wine Program της
Ε∆ΟΑΟ, η ανακοίνωση των µαθηµάτων του
οποίου πραγµατοποιήθηκε στο Σίντνεϊ της
Αυστραλίας, στην επίσκεψη των Wines of
Greece τον Ιούνιο του 2016.
O Clive Hartley, Director of Studies του
Sydney Wine Academy του παραρτήµατος
του WSET στην Αυστραλία, επισκέφτηκε
την Ελλάδα στο πλαίσιο των δράσεων που
πραγµατοποιεί η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική
Οργάνωση Αµπέλου και Οίνου (Ε∆ΟΑΟ)
για την προβολή των ελληνικών κρασιών
στην Αυστραλία, µέσω των προγραµµάτων
της ΚΟΑ Οίνου, που ενισχύονται από την
Ε.Ε. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυ-
ξης. O Clive παρακολούθησε ένα εντατικό
εκπαιδευτικό πρόγραµµα, µε εισηγητή τον
Κωνσταντίνο Λαζαράκη, MW και διευθυντή
του WSPC, πάνω στο πρόγραµµα The
World of Greek Wine, που εκπονεί η
Ε∆ΟΑΟ για την εξοικείωση των ξένων ειδι-
κών του οίνου µε τις ελληνικές ποικιλίες
αµπέλου, τις αµπελοοινικές ζώνες και τα
ελληνικά κρασιά, και στη συνέχεια πραγ-
µατοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι µε τη συ-
νοδεία του Γρηγόρη Μιχαήλου, Dip WSET,
σε επιλεγµένες αµπελοοινικές περιοχές.
Μεταξύ άλλων, επισκέφτηκε τις περιοχές
Νεµέας, Μαντινείας, Νάουσας, Σαντορί-
νης, Κρήτης και Αγίου Όρους, όπου οι ειδι-
κοί του κλάδου παρουσίασαν και ανέπτυ-
ξαν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής
και των κρασιών της.
Στόχος της δράσης αυτής είναι η ένταξη
εκπαιδευτικών προγραµµάτων για το ελλη-
νικό κρασί σε σηµαντικούς οργανισµούς
οινικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, για
την προβολή και ανάπτυξη των ελληνικών
οίνων, αρχίζοντας από το Sydney Wine
Academy της Αυστραλίας, ενώ αντίστοιχα
προγράµµατα θα ακολουθήσουν και σε άλ-
λες χώρες του εξωτερικού.
Στις 3 Μαΐου 2015 καταναλώθηκε ο πρώ-
τος εσπρέσο στο ∆ιάστηµα, χάρη στην
ISSpresso, την πρώτη µηχανή εσπρέσο µε
κάψουλες που κατασκευάστηκε για χρήση
στο ∆ιάστηµα. Η ISSprésso κατασκευάστη-
κε από την Argotec και τη Lavazza και επι-
τρέπει στους αστροναύτες του ∆ιεθνούς
∆ιαστηµικού Σταθµού να απολαµβάνουν
τον εσπρέσο Lavazza.
Η ISSpresso τοποθετήθηκε στο ∆ιεθνή
∆ιαστηµικό Σταθµό από τη Samantha
Cristoforetti, την Ιταλίδα αστροναύτισσα
της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας ∆ιαστήµατος,
που είναι λοχαγός της Ιταλικής Αεροπο-
ρίας και µέλος της Futura, της δεύτερης
πιο µεγάλης σε διάρκεια αποστολής που
στέλνει στο ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό η
Ιταλική Υπηρεσία ∆ιαστήµατος. Εποµένως,
έναν χρόνο πριν, η Samantha Cristoforetti
έγινε η πρώτη Ιταλίδα στο ∆ιάστηµα, αλλά
και η πρώτη αστροναύτισσα που πίνει αυ-
θεντικό ιταλικό εσπρέσο σε τροχιά.
Η ISSpresso είναι η πρώτη µηχανή εσπρέ-
σο µε κάψουλες, ειδικά κατασκευασµένη
για να λειτουργεί στις αντίξοες συνθήκες
του ∆ιαστήµατος. Πήρε το όνοµά της από
τα αρχικά του ∆ιεθνούς ∆ιαστηµικού Σταθ-
µού στα αγγλικά (ISS). ∆ηµιουργήθηκε
από τη Lavazza και την Argotec, την ιταλι-
κή εταιρεία που ειδικεύεται στο σχεδιασµό
αεροδιαστηµικών συστηµάτων και είναι κο-
ρυφαία στην προετοιµασία υγιεινών και
θρεπτικών τροφών για κατανάλωση στο
∆ιάστηµα.
Η συνεργασία µεταξύ της Argotec και της
Lavazza υπογραµµίζει το πώς η σύµπραξη
µεταξύ δύο κορυφαίων στον τοµέα τους
ιταλικών εταιρειών µπορεί να οδηγήσει σε
σηµαντικές διεθνούς βεληνεκούς καινοτο-
µίες. H καφετιέρα ISSpresso, που δέχεται
τις κάψουλες καφέ Lavazza και διατίθενται
και στη Γη, έχει σχεδιαστεί και κατασκευα-
στεί ώστε να προσφέρει την ίδια ποιότητα
του αυθεντικού ιταλικού εσπρέσο στην
κρέµα, στο «σώµα», στο άρωµα και στη
θερµοκρασία του καφέ.
Το ρόφηµα παράχθηκε σε συνθήκες µικρο-
βαρύτητας και είναι πιστό σε όλα τα χαρα-
κτηριστικά του ιταλικού καφέ εσπρέσο. Η
καφετιέρα του ∆ιαστήµατος µπορεί επίσης
να ετοιµάσει caffè lungo και άλλα ζεστά
ροφήµατα, ενώ επιτρέπει και την επανενυ-
δάτωση τροφών.
Οι εργασίες και τα πειράµατα έγιναν υπό
την εποπτεία του κέντρου ελέγχου της
Argotec. Κάποιες από τις λύσεις που ανα-
καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργα-
σιών οδήγησαν σε διεθνείς πατέντες, οι
οποίες θα είναι χρήσιµες τόσο για µελλο-
ντικές διαστηµικές αποστολές όσο και για
άµεση εφαρµογή στη Γη. Κάθε λεπτοµέ-
ρεια της ISSpresso έχει µελετηθεί σε βά-
θος, ώστε να ανταποκρίνεται σε µία επι-
στηµονική και µηχανική πρόκληση, που πε-
ριλαµβάνει έρευνα βάσει των αρχών της
φυσικής και της υδροδυναµικής.
,
Ο 1oς εσπρέσο στο ∆ιάστηµα
FOOD
Service
13
Clive Hartley, ο 1ος πιστοποιηµένος εκπαιδευτής
του The World of Greek Wine Program