FOOD
Service
58
gourmet
club
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ THN ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ KAI TH ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
(015812)
Διευθύνων σύμβουλος:
Νίκος Μανούσος
Διεύθυνση marketing:
Λουκία Ταλιαδώρου
Νομικός σύμβουλος:
Γιάννης Τζίφας
Κυκλοφορία:
Χρύσανθος Μαντούβαλος
Συνδρομές:
Παυλίνα Μπεθάνη
Εκτύπωση - Βιβλιοδεσία:
M. ΣΠΥΡΟΥ
Kωδικός ΙSSN:
1108-9520
Κεντρικά Γραφεία: 2
ο
χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, 19400 Κορωπί, τηλ.: 210 9238672, fax: 210 9216847
Γραφεία πόλης: Σολωμού 39, 10682 Αθήνα, τηλ.: 216 9001092-7, fax: 210 3841095
E:
- W:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή/απόδοση του περιεχομένου του Food Service, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Compupress A.E., όπως ορίζει ο νόμος 2121/1993, η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης περί πνευματικής ιδιοκτησίας και οι κανόνες
Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Εκδότης:
Νίκος Μανούσος
Αρχισυντάκτης:
Μάγδα Πειστικού
Συνεργάτες:
Δημήτρης Μελένιος
Υπεύθυνη Διαφήμισης:
Έφη Κουτσογιώργου
Art director:
Μαίρη Λυμπέρη
Υπεύθυνος D.T.P.:
Δημήτρης Μελένιος
D.T.P.:
Νατάσσα Αντωνιάδου
Διόρθωση:
Ελένη Μπολοβίνου, Μαρία Μέλλου
Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
Η εξαιρετική αυτή διάκριση έρχεται
ως επιστέγασμα των προσπαθειών
της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε
συνεργασία με τους κοινωνικούς
εταίρους για την ανάδειξη του γα-
στρονομικού πλούτου, του πολιτι-
σμού και των τοπικών προϊόντων των
νησιών της. Ένας γαστρονομικός
πλούτος και μια κουζίνα, από τις αρ-
χαιότερες και πλουσιότερες του κό-
σμου, που της δίνεται τώρα η δυνατό-
τητα να τη γνωρίσει όλη η Ευρώπη.
Μέσα από τον τίτλο της Γαστρονομι-
κής Περιφέρειας της Ευρώπης (τίτ-
λος που θα συνοδεύει τα νησιά του
Νοτίου Αιγαίου από τώρα και για τρία
ολόκληρα χρόνια), στόχος της Περιφέρειας είναι να καταστεί διε-
θνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός, να δοθεί έμφαση
στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση των παραγωγών και στη
μύηση των επισκεπτών στο γαστρονομικό της πλούτο.
Η κατάθεση της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο Άαρχους της Δα-
νίας αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, για την
ανάδειξη της αιγαιακής κουζίνας (Aegean Cuisine) και των εξαιρε-
τικής ποιότητας και ποικιλίας παραδοσιακών προϊόντων της.
Πενήντα διαφορετικά νησιά, με πενήντα διαφορετικές πολιτισμικές
ιδιαιτερότητες και παραδόσεις, αποτελούν το συνδυασμό της γα-
στρονομικής κουλτούρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώ-
σει 10 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4
των αυτοφυών βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Η πορεία προς την κατάκτηση του
τίτλου αποτέλεσε συνολική προσπά-
θεια όλων των νησιών της Περιφέ-
ρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία μά-
λιστα ενεπλάκησαν 117 εταίροι από
όλα τα νησιά, ενώ στρατηγικοί συ-
νεργάτες αποτέλεσαν τα Επιμελητή-
ρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι
λέσχες Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου
και Κυκλάδων, το Sympossio Greek
Gourmet Touring, αλλά και σύσσω-
μες οι τοπικές κοινωνίες των νησιών,
από απλούς εθελοντές μέχρι επίση-
μους φορείς.
Επίσημος και αποκλειστικός μεταφο-
ρέας είναι η Aegean Airlines, ενώ επί-
σημος χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η απονομή του τίτ-
λου της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019 πρόκειται να
πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκι-
νήσει να υλοποιείται μια σειρά από δράσεις, όπως αυτές έχουν κα-
τατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών
και Τουρισμού (IGCAT). Μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιη-
θούν συνεργασίες με διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, για την
ανάδειξη της αιγαιακής κουζίνας.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, εξέ-
φρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη αυτή διάκριση της Περι-
φέρειας, που αποτελεί την προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού.
Τόνισε πως αποτελεί διάκριση όχι μόνο τοπικής αλλά και εθνικής
εμβέλειας, η οποία αποδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες και
προοπτικές που έχει αυτός ο τόπος και που οφείλουμε να αναζητή-
σουμε και να αναδείξουμε διεθνώς, όπως ακριβώς του αξίζει.
Μια σπουδαία διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ήρθε
με την ανακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώ-
πης» για το 2019.
Η Νέα Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης!