Food Service τ. 129 - page 51

κάθε πώληση πρέπει πρώτα να καλύψει την
αύξηση των σχετικών μεταβλητών εξόδων
της και στη συνέχεια τα πάγια έξοδα και
κέρδη της.
Ποια είναι η σωστή
απάντηση;
Μία από τις χρήσεις του Περιθωρίου Συ-
νεισφοράς μπορεί να μας βοηθήσει να
απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Κοιτά-
ζοντας στον Πίνακα 1, μπορούμε να δούμε
ότι το ποσοστό του ΠΣ είναι 40% (0,40). Οι
παραδοχές που κάνουμε εδώ είναι ότι η τι-
μή πώλησης και τα κέρδη προ φόρων πα-
ραμένουν τα ίδια.
Προσέγγιση 1η
Για να βρούμε το ποσό των επιπλέον πω-
λήσεων προκειμένου να αντισταθμιστεί η
αύξηση του
1 πάγιων εξόδων, θα πρέπει
να κάνουμε τον εξής απλό υπολογισμό.
Διαιρούμε την αύξηση του
1 με το πο-
σοστό του Περιθωρίου Συνεισφοράς και με
αυτόν τον τρόπο παίρνουμε τη σωστή απά-
ντηση. Έτσι, έχουμε
1/0,40=
2,50.
Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε
2,50 επι-
πλέον πωλήσεων προκειμένου να καλυφθεί
μια αύξηση
1 στα πάγια έξοδα.
Προσέγγιση 2η
Μια άλλη μέθοδος για να βρούμε το ίδιο
αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με βάση
τον τύπο που χρησιμοποιείται στην ανάλυ-
ση του νεκρού σημείου και αναφέρεται
στην ανάλυση του νεκρού σημείου (κό-
στος-πωλήσεις-κέρδη).
Απαιτούμενες έξτρα πωλήσεις σε
=
Πάγια έξοδα + νέα πάγια έξοδα + απαι-
τούμενο κέρδος
(ΠΣ%)
Ας υποθέσουμε ότι πάγια έξοδα από τον
Πίνακα 1 αυξάνονται κατά
10.
(
100 +
10 +
100)=
210=
525
απαιτούμενες πωλήσεις.
(ΠΣ%) (0,40)
Έτσι μπορούμε να δούμε ότι προκειμέ-
νου να καλύψουμε την αύξηση των
10
στα πάγια έξοδα, θα πρέπει να επιφέρουμε
επιπλέον
25 σε πωλήσεις, που είναι 2,5
φορές περισσότερο από την αύξηση των
πάγιων εξόδων.
Άρα, το εστιατόριο θα πρέπει να πουλή-
σει 5 επιπλέον πιάτα, προκειμένου να αντι-
σταθμίσει τα έξτρα πάγια έξοδα.
Ο
Πίνακας 2
δείχνει τα νέα αναμενόμενα
λειτουργικά αποτελέσματα.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι
τα ποσοστά των πάγιων εξόδων (20%) και
των κερδών (20%) σε σχέση με τις πωλή-
σεις (Πίνακας 1) έχουν πλέον μεταβληθεί
σε 20,95% και 19,05% αντίστοιχα (Πίνακας
2).
Παράδειγμα για ξενοδοχείο
Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο με τα ακό-
λουθα λειτουργικά αποτελέσματα στον
Πί-
νακα 3
.
Σε περίπτωση που αποφασίσετε να προ-
σλάβετε περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό
ή να δώσετε αυξήσεις στο προσωπικό και η
απόφαση αυτή επιδρά με μια αύξηση μι-
σθών
5.000 ετησίως, οι πωλήσεις θα πρέ-
πει να αυξηθούν κατά (
5000/0,60)=
8,333 (1,67 φορές περισσότερο), προκει-
μένου ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου να δια-
τηρήσει τα ίδια κέρδη.
Αυτά τα
8,333 επιπλέον πωλήσεων ση-
μαίνει ότι το ξενοδοχείο θα πρέπει να που-
λήσει περίπου 69 δωμάτια παραπάνω
(
8,333/120), προκειμένου να διατηρηθεί
στο ίδιο επίπεδο κερδών.
Συμπέρασμα
Το Περιθώριο Συνεισφοράς είναι ένα πο-
λύ ενδιαφέρον χρηματοοικονομικό εργα-
λείο με πολλαπλές χρήσεις για εστιάτορες
και ξενοδόχους.
Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές επιχει-
ρήσεων στο χώρο της εστίασης μπορούν
να εκτιμήσουν τη σημασία του ελέγχου των
πάγιων εξόδων τους, δεδομένου ότι μπο-
ρούν να επηρεάσουν σημαντικά την κερδο-
φορία της επιχείρησής τους.
Επιπλέον, μπορούν να είναι πολύ πιο
προσεκτικοί σε περιπτώσεις που χρειάζεται
να πάρουν αποφάσεις οι οποίες θα επιφέ-
ρουν αύξηση στα πάγια έξοδα της επιχεί-
ρησης. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα μπορούν
να συμπεριφέρονται πολύ πιο υπεύθυνα,
εάν κατανοήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις
στην επιχείρηση που έχουν οι σπατάλες
τροφίμων και άλλων υλικών.
FOOD
Service
51
θέμα
Πίνακας 3
Μέση τιμή δωματίου= 120
Μεταβλητά έξοδα στο 40% των πωλήσεων
Πωλήσεις
120.000,00
100,00%
Μείον: Μεταβλητά έξοδα
-
48.000,00
- 40,00%
Περιθώριο Συνεισφοράς (ΠΣ)
72.000,00
60,00%
Πάγια έξοδα
-
24.000,00
- 20,00%
Κέρδη προ φόρων
48.000,00
40,00%
Το Περιθώριο Συνεισφοράς (ΠΣ)
είναι ένα πολύτιμο χρηματοδιοικητικό
εργαλείο. Μια χρήσιμη εφαρμογή του
σχετίζεται με τη μηχανική μενού,
αλλά μπορεί επίσης να δώσει απαντήσεις
και σε πολλές άλλες ενδιαφέρουσες
οικονομικές περιπτώσεις.
'
'
1...,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50 52,53,54,55,56,57,58,59,60
Powered by FlippingBook