Food Service τ. 129 - page 44

Ο Γιάννης Στανίτσας είναι ίσως ένας
από τους λιγοστούς πλέον σεφ που είναι
τόσο χαμηλών τόνων και τόσο ανήσυχος
μαγειρικά την ίδια στιγμή. Με πληθώρα
μενού εστιατορίων να φέρουν την υπο-
γραφή του εντός και εκτός Ελλάδας, η
κουζίνα είναι για τον ίδιο η πλέον συνειδη-
τή του επιλογή. Ο σεφ μιλά στο Food
Service με θαυμασμό για την ελληνική
κουζίνα και τις ξεχωριστές πρώτες ύλες
και ορίζει το gourmet με το δικό του ιδιαί-
τερο τρόπο.
Γιατί επιλέξατε τη μαγειρική ως
επάγγελμα;
Προέρχομαι από οικογένεια μαγείρων
και ζαχαροπλαστών. Από μικρή ηλικία
επηρεάστηκα από τη μαγεία αυτού του
χώρου. Έτσι, σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησα
στην κουζίνα ενός από τα καλυτέρα ξενο-
δοχεία της εποχής… Ύστερα από 3 χρό-
νια αποφάσισα να σπουδάσω και έκανα
σπουδές μαγειρικής, αλλά και catering
management στην Ελβετία.
Πώς προσεγγίζετε εσείς την ελ-
ληνική κουζίνα;
Πιστεύω ότι η ελληνική κουζίνα δεν
έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες διε-
θνείς κουζίνες. Είμαστε μία από τις πιο
πλούσιες χώρες σε πρώτες ύλες, είμαστε
στη μέση της Μεσογείου, έχουμε πληθώ-
ρα πρώτων υλών σε όλα τα επίπεδα.
Τι ήταν αυτό που λειτούργησε ως
καταλύτης στην επαγγελματική
σας εξέλιξη;
Οι σπουδές μου ήταν υψηλού επιπέ-
δου με σεφ-καθηγητές από τους καλύτε-
ρους στο χώρο της ευρωπαϊκής μαγειρι-
κής σκηνής. Ήταν η είσοδός μου στο χώ-
ρο της γαστρονομίας. Επίσης, πολύ ση-
μαντικό στην εξέλιξή μου ήταν και η ερ-
γασία μου στο εξωτερικό σε πολύ καλές
ξενοδοχειακές μονάδες.
Με τι ασχολείστε αυτό το χρονικό
διάστημα;
Πλέον τα τελευταία δύο χρόνια έχω
κάνει μία δική μου εταιρεία και δραστη-
ριοποιούμαι με τη μορφή του Consultant
Chef. Έχω κάποιες πολύ καλές συνεργα-
σίες με εστιατόρια και ξενοδοχεία εντός
και εκτός Αθηνών, καθώς επίσης και στο
εξωτερικό.
FOOD
Service
44
Γιάννης
Στανίτσας
συνέντευξη
``
``
Προσωπικά δεν μου αρέσει η λέξη gourmet.
1...,34,35,36,37,38,39,40,41,42,43 45,46,47,48,49,50,51,52,53,54,...60
Powered by FlippingBook