FOOD
Service
40
O
γαστρονομικός
τουρισμός είναι
άρρηκτα συν-
δεδεμένος με
τον πολιτιστικό
τουρισμό και απευθύνεται σε
μία εξειδικευμένη αγορά (niche
market) δισεκατομμυρίων, με
ανάλογα έσοδα. Οι «τουρίστες
γαστρονομίας» θεωρούνται
τουρισμός υψηλού επιπέδου,
καθώς η συντριπτική πλειονό-
τητά τους είναι εύποροι και
ανώτερου/ανώτατου μορφωτι-
κού επιπέδου. Συνεπώς, αποτε-
λούν στόχο προσέλκυσης για
πολλούς ιθύνοντες και επαγ-
γελματίες του τουρισμού.
Τα πολλά πρόσωπα
του φεστιβάλ
Τα φεστιβάλ γαστρονομίας
θεωρούνται ένα από τα πιο γρή-
γορα αναπτυσσόμενα προϊόντα
του γαστρονομικού τουρισμού.
Πραγματοποιούνται σε όλο τον
κόσμο και απευθύνονται τόσο
στους μόνιμους κατοίκους όσο
και στους τουρίστες. Τα φεστι-
βάλ αυτά ποικίλλουν ως προς
τη μορφή και τη θεματολογία:
φεστιβάλ υψηλής γαστρονο-
μίας σε επιλεγμένα εστιατόρια
και ξενοδοχεία μιας πόλης ή
μιας ευρύτερης περιοχής,
γιορτές μετά τη συγκομιδή,
γιορτές αφιερωμένες σε συ-
γκεκριμένα προϊόντα (από
γιορτές κρασιού μέχρι γιορτές
σαρδέλας), διαγωνισμοί και
επιδείξεις μαγειρικής, εκθέσεις
τοπικών προϊόντων κ.ο.κ. Μια
δραστηριότητα που έχει γνωρί-
σει πολύ μεγάλη διάδοση είναι
η διοργάνωση σεμιναρίων για
θέματα μαγειρικής, γευσιγνω-
σίας και διατροφής. Διοργανώ-
νονται άλλοτε για το ευρύ κοι-
νό και άλλοτε αποκλειστικά για
τους επαγγελματίες και έχουν
διάρκεια από λίγες ώρες μέχρι
και πολλές ημέρες.
Ο έξυπνος
συντελεστής
Ένα πρόγραμμα με φεστι-
βάλ γαστρονομίας θεωρείται
από πολλούς υπεύθυνους σχε-
διασμού ως ένας «έξυπνος»
συντελεστής για την προσέλ-
κυση επισκεπτών, την προώθη-
ση της περιοχής και την κατα-
νάλωση τοπικών προϊόντων
(Hall & Mitchell, 2008). Θεωρη-
τικά, λοιπόν, τα φεστιβάλ αυτά
μπορούν να αποτελέσουν ένα
εξαιρετικό εργαλείο για το
μάρκετινγκ της εκάστοτε πε-
ριοχής. Μπορούν να προωθή-
σουν τον προορισμό μέσω μίας
πολύ δημοφιλούς και αγαπημέ-
νης δραστηριότητας, του φα-
γητού. Χώρες όπως η Ισπανία,
η Ιταλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ
καλλιεργούν αυτό το είδος του
τουρισμού εδώ και χρόνια με
τεράστια επιτυχία και αρκετά
από τα φεστιβάλ τους έχουν
αποκτήσει παγκόσμια φήμη,
όπως το περίφημο Madrid
Fusion, που πραγματοποιείται
σε ετήσια βάση και από το
οποίο ξεκινούν πολλές από τις
παγκόσμιες τάσεις της γα-
στρονομίας.
Τα φεστιβάλ
ενισχύουν την
οικονομία
Ποια είναι τα οφέλη των φε-
στιβάλ γαστρονομίας; Ο συνη-
θέστερος λόγος διοργάνωσης
τέτοιων φεστιβάλ είναι η δυνα-
τότητά τους να τονώσουν την
τοπική οικονομία, προσελκύο-
ντας επισκέπτες τόσο από το
εξωτερικό όσο και από την εγ-
χώρια αγορά. Το φαγητό παίζει
σημαντικό ρόλο στην επιλογή
προορισμού για τους ταξιδιώ-
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα φεστιβάλ γαστρονομίας/οίνου,
η διοργάνωση των οποίων αυξάνεται ραγδαία και στη χώρα μας, ακολουθώ-
ντας μια παγκόσμια τάση. Οργανώνονται είτε από τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις
είτε από ιδιώτες που έχουν τις διασυνδέσεις και τις δημόσιες σχέσεις ώστε να
προωθήσουν το γεγονός και να τύχουν προσοχής. Πολλοί είναι οι υποστηρι-
κτές τους και άλλοι τόσοι σχεδόν οι επικριτές τους. Ας πάρουμε όμως τα
πράγματα από την αρχή.
Ευκαιρία ή παγίδα;
Φεστιβάλ Γαστρονομίας/Οίνου
θέμα
Γράφει η
Άννα Μάνογλου, Hospitality & Gastronomy Management Professional MA (Honours) Hotel & Catering Management MSc
Tourism Policy & Management,