Food Service τ. 129 - page 32

FOOD
Service
32
cover
story
ματική δύναμη με έναν άντρα,
αλλά σίγουρα κρύβει άλλου εί-
δους δυνάμεις και τεχνικές που
είναι εξίσου σημαντικές όπως:
οργάνωση, δημιουργικότητα,
θάρρος και τόλμη. Η απάντησή
μου, λοιπόν, είναι πως σε μία
επαγγελματική κουζίνα μία γυ-
ναίκα μπορεί να εργαστεί το
ίδιο σκληρά με έναν άντρα και
να πετύχει.
Σημαντικός παράγοντας
η εξειδίκευση
Θα μπορούσε, αλλά δεν πρέ-
πει να είναι. Σε μια ανδροκρα-
τούμενη βιομηχανία, μόνο το
7% των γυναικών διαθέτει εξει-
δίκευση σεφ ή ιδιοκτητών! Ένα
στοιχείο που πραγματικά σοκά-
ρει, ξενίζει και είναι σίγουρα
αναντίστοιχο της πραγματικό-
τητας, αν σκεφτεί κάποιος πό-
σες γυναίκες καθημερινά βρί-
σκονται στις κουζίνες τους! Εί-
ναι μια δύσκολη βιομηχανία για
τις γυναίκες, με δεδομένα τα
παλαιά μισογυνικά στερεότυπα
περί σωματικών απαιτήσεων,
καθώς και τον εγγενή σεξισμό
ο οποίος επικρατούσε για πολ-
λά χρόνια. Δουλεύω το ίδιο
σκληρά με άντρες σεφ και ως
εκ τούτου είμαι σε θέση να
γνωρίζω αρκετά καλά πώς κα-
ταρρέουν αυτά τα στερεότυπα
και πώς μπορούμε να ενθαρρύ-
νουμε τις γυναίκες στην κουζί-
να και στη βιομηχανία για να
πετύχουν.
Η επιτυχία δεν έχει
φύλο
Η Νέα Υόρκη είναι ένας εξαι-
ρετικός τόπος που επιτρέπει
στους καλύτερους των καλύτε-
ρων να πετύχουν, ανεξαρτήτως
εάν είναι άντρες ή γυναίκες. Εί-
μαι ευγνώμων που οι συνάδελ-
φοί μου με αντιμετωπίζουν ως
«σεφ» και όχι ως «γυναίκα σεφ»
και με σέβονται για το φαγητό
μου, το συνολικό αποτέλεσμα
της δουλειάς μου και φυσικά
για την επαγγελματική μου ηθι-
κή. Και εγώ, όμως, έχω μάθει
να αντιμετωπίζω τους ανθρώ-
πους γι’ αυτό που πραγματικά
είναι και γι’ αυτό που κάνουν,
δίχως να έχω γνώμονα και κρι-
τήριο το γένος στο οποίο ανή-
κουν.
Οι πρωτοπόροι
Πιστεύω πως η Julia Child εί-
ναι η πλέον εμβληματική γυναί-
κα σεφ, σίγουρα πρωτοπόρος
για την είσοδο των γυναικών
στις επαγγελματικές κουζίνες.
Ένας πολύ δυναμικός άνθρω-
πος, πολύ μπροστά από την
εποχή του. Ουσιαστικά εκείνη
σφυρηλάτησε την πορεία και
άνοιξε το δρόμο στον οποίο σή-
μερα πορευόμαστε. Εκτιμώ επί-
σης πως η Cristera Comerford
είναι εξίσου πρωτοπόρος ως η
πρώτη Executive Chef του Λευ-
κού Οίκου. Έχει θέσει νέα δε-
δομένα για την εποχή μας και
είμαι περήφανη που τη γνωρίζω
και μπορώ να την αποκαλώ φί-
λη μου.
Ο οδηγός για την
επιτυχία
Για να πετύχει μια γυναίκα
στη βιομηχανία της διατροφής
θα πρέπει να έχει ταλέντο, γνώ-
σεις και φυσικά να διαθέτει
«σκληρό δέρμα» ή όπως έξυ-
πνα το λέει ο λαός μας, να είναι
σκληρόπετση!
Να είναι έτοιμη να αντιμετωπί-
σει κριτικές – ενίοτε σκληρές,
συχνά άδικες– ίσως περισσότε-
ρες απ’ ό,τι θα δεχόταν ένας
άντρας συνάδελφός της. Για να
πετύχει μία γυναίκα, θα πρέπει
να δουλεύει σκληρά για ατέλει-
ωτες ώρες και τίποτα να μην τη
βγάζει από την πορεία της.
Οφείλει και πρέπει να είναι προ-
σηλωμένη στο στόχο και κάθε
στιγμή να δείχνει στους άλλους
ότι μπορεί να μαγειρέψει καλύ-
τερα από αυτούς, ότι είναι πιο
έξυπνη από αυτούς και ότι δεν
εξαρτάται από τίποτα και από
κανέναν! Αυτά είναι τα βασικά
συστατικά τα οποία εγγυώνται
την επιτυχία για τις γυναίκες σε
μια σκληρή βιομηχανία η οποία
για χρόνια κυριαρχούνταν από
το αντρικό μοντέλο...
1...,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31 33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,...60
Powered by FlippingBook