Food Service τ. 129 - page 34

34
cover
story
FOOD
Service
H αρχή στη μαγειρική
Όταν αποφάσισα να κάνω το
χόμπι μου εργασία… χωρίς να
φανταστώ τη συνέχεια, ξεκίνη-
σα σχολή μαγειρικής. Όταν
πρωτομπήκα σε κουζίνα επαγ-
γελματική, απόρησα πώς ζού-
σα τόσα χρόνια χωρίς αυτό.
Ταίριαζε απόλυτα στο χαρακτή-
ρα μου. Δεν ξαναβγήκα ποτέ.
Η ελληνική κουζίνα δεν
τελείωσε με την κρίση
Ποια είναι η φιλοσοφία σας
για την ελληνική κουζίνα;
Τη σέβομαι και την αγαπώ,
γιατί μου βγάζει συναισθήματα
και μνήμες. Χαίρομαι που την
πρεσβεύω πριν από την οικονο-
μική κρίση και όχι όταν μας «τε-
λείωσε» το αμερικάνικο όνειρο
και έγινε της μόδας.
Έχουμε καταπληκτικά τοπικά
προϊόντα, που με σωστό μαγει-
ρικό χειρισμό κάνουν θαύματα
και μας καθιστούν πρωταγωνι-
στές στην παγκόσμια γαστρο-
νομία.
Το Top Chef και οι
ευκαιρίες εξέλιξης
Ο πρώτος σταθμός της μα-
γειρικής μου πορείας ήταν ο
δάσκαλός μου Γιάννης Φρα-
γκάκης, που μου έμαθε να σέ-
βομαι την ιεραρχία και να είμαι
ταπεινή. Να αγαπώ τη βάση και
την πραγματική ζωή του μάγει-
ρα. Στη συνέχεια η μετοίκησή
μου στην Αθήνα, γιατί μου
έδωσε σοβαρές επαγγελματι-
κές ευκαιρίες.
Φυσικά, η συμμετοχή μου
στον τηλεοπτικό διαγωνισμό
μαγειρικής Τop Chef, γιατί κά-
λυψε τη ματαιοδοξία μου και
μου έδωσε την ευκαιρία να
ασχοληθώ με την εκπαίδευση,
που ήταν ένα μεγάλο μου όνει-
ρο. Τώρα είμαι τομεάρχης Μα-
γειρικής-Ζαχαροπλαστικής σε
ιδιωτική σχολή και Consultant
Chef στο Mansion Estate Group
στη Γλυφάδα.
Η κοινωνία είναι
φτιαγμένη από άντρες
για άντρες
Η θέση μιας γυναίκας στις
επαγγελματικές κουζίνες είναι
εκεί που η καθεμία από εμάς
θεωρεί ότι αντέχει να φτάσει. Η
κοινωνία είναι φτιαγμένη από
άντρες για άντρες και η κουζί-
να είναι μια μικρογραφία της.
Με σκληρή δουλειά και σο-
βαρότητα όμως όλα γίνονται,
μια και η μαγειρική είναι τελικά
θέμα ψυχής και όχι φύλου.
Η μαγειρική και η
μητρότητα
είναι ένας δύσκολος χώρος
για τις γυναίκες;
Είναι δύσκολο για όλους, πό-
σο μάλλον όταν πρέπει να απο-
δείξεις πρωτίστως ότι δεν είσαι
ελέφαντας.
Θέλει διπλή και τριπλή προ-
σπάθεια για να σε αποδεχτούν
ως μάγειρα, ειδικά να σε θεω-
ρήσουν άξια συνάδελφό τους.
Τα παλαιότερα χρόνια ούτε
στη λάντζα δεν έβαζαν γυναί-
κα, πόσο μάλλον μαγείρισσα ή
σεφ.
Επίσης, τα πράγματα δυσκο-
λεύουν όταν μια γυναίκα γίνει
μητέρα, μια και οι ώρες εργα-
σίας σε μια κουζίνα είναι πολ-
λές, χωρίς ωράριο και χωρίς
αργίες. Κάπου εκεί υπάρχει το
μεγαλύτερο ποσοστό αποχώ-
ρησης από το επάγγελμα, χω-
ρίς αυτό να σημαίνει πως δεν
είμαστε και πάρα πολλές που
συνεχίζουμε ακάθεκτες και με-
τά τη μητρότητα.
Η αντιμετώπιση από
τους συναδέλφους
Με αντιμετωπίζουν μια χαρά.
Δεν τους αφήνω και πολλά πε-
ριθώρια για κάτι διαφορετικό.
Αυτό πάντα έχει να κάνει με τη
δική μας συμπεριφορά σε συ-
νάρτηση με το IQ των άλλων.
Ευτυχώς, ήμουν τυχερή και
σπάνια αντιμετώπισα πρόβλη-
μα σοβαρό με κάποιον λόγω
φύλου.
Οι πρωτοπόροι
Δεν μπορώ να σταθώ σε κά-
ποια και να της δώσω αυτόν
τον τίτλο, μια και οι γυναίκες
τα παλαιότερα χρόνια ήταν
αφανείς ήρωες σε αυτήν τη
δουλειά και δύσκολα υπήρχε
αναφορά σε αυτές.
Μία τέτοια φιγούρα όμως
που θα ήθελα να αναφερθώ τι-
μής ένεκεν, από τις πρώτες
σεφ στην Ελλάδα, που σημάδε-
ψε τη γαστρονομία της Θεσσα-
λονίκης τις δεκαετίες του ’50,
του ’60 και του ’70, ήταν η κυ-
ρία Μάγδα, όπως τη θυμούνται
όλοι όσοι τη γνώρισαν και συ-
νεργάστηκαν μαζί της, η οποία
ήταν επικεφαλής στο Όλυμπος-
Νάουσα, Όλυμπος- Βέροια,
Μανδραγόρας και άλλα, καθώς
και σε δεξιώσεις σε όλη την
υψηλή κοινωνία της πόλης.
Θεωρώ πως στην πλειονότη-
τα το δρόμο τον άνοιξε η τηλε-
όραση, που το έκανε να φανεί
πιο εύκολο και πιο προσβάσιμο
από ό,τι είναι στην πραγματικό-
τητα.
Τα προσόντα για την
επιτυχία
Θα πρέπει να είναι γυναίκα
και όχι γυναικούλα για αρχή.
Να διαθέτει δυνατό χαρακτή-
ρα, υπομονή και επιμονή. Να
χρησιμοποιεί την εξυπνάδα της
και όχι την πονηριά της. Να μη
δίνει άλλου είδους δικαιώματα
προσωπικού επιπέδου και να
κρατάει την όποια ευαισθησία
της για τον εαυτό της. Να μην
γκρινιάζει και να μη ζητάει χει-
ρονακτική βοήθεια.
Να σέβεται τον εαυτό της με
λίγα λόγια και να έχει πολύ
ανεπτυγμένο το μητρικό της
ένστικτο, ακόμη και αν δεν εί-
ναι μητέρα, γιατί αυτός είναι
ένας τρόπος να κατανοεί και
να συγχωρεί τους γύρω της.
Σοφία Γεωργακάκη, σεφ, τομεάρχης εκπαίδευσης Σχολής Μαγειρικής
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,...60
Powered by FlippingBook