τες, καθώς είναι ένα από τα
απαραίτητα προϊόντα που αντι-
κατοπτρίζουν την τοπική ταυτό-
τητα μιας περιοχής και τους
βοηθά να εντρυφήσουν καλύτε-
ρα στην τοπική κουλτούρα. Άλ-
λωστε, οι επισκέπτες είναι πά-
ντα πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν
περισσότερα σε εμπειρίες που
θα συμβάλλουν στην πολιτιστι-
κή τους παιδεία. Η διαδικασία
οργάνωσης φεστιβάλ γαστρο-
νομίας είναι πλούσια σε συμβο-
λισμούς για την τοπική κοινω-
νία, καθώς τέτοιες δραστηριό-
τητες «ξυπνούν» στους ανθρώ-
πους ευχάριστους συσχετι-
σμούς και συναισθήματα σχετι-
κά με εμπειρίες φαγητού.
Η γοητεία
της διοργάνωσης
Ο Humphrey, από το 1979
ακόμα, γράφει ότι η γοητεία
των φεστιβάλ γαστρονομίας
έγκειται στο ότι «προσδίδουν
μια αίσθηση κοινότητας, οικειό-
τητας, μια αίσθηση του να ανή-
κεις κάπου, που ως επί το πλεί-
στον έχει εκλείψει από τη σύγ-
χρονη αστική κοινωνία». Επι-
πλέον, ικανοποιούν τις ανάγκες
των κατοίκων να ενημερώνο-
νται για τις νέες τάσεις και τη
«μόδα» στη γαστρονομία. Η
διοργάνωση τέτοιων φεστιβάλ
θεωρείται ένας σίγουρος τρό-
πος για να συμπεριληφθεί η πε-
ριοχή στην ανταγωνιστική αγο-
ρά του τουρισμού και να δημι-
ουργηθούν νέες θέσεις εργα-
σίας. Η αυξανόμενη διάδοση
του κινήματος Slow Food και
των οργανικών προϊόντων
έχουν συμβάλει σημαντικά στη
δημοτικότητά τους. Τα φεστι-
βάλ γαστρονομίας όμως σχετί-
ζονται άμεσα και με την ταυτό-
τητα (branding), την εικόνα
(image) και την τοποθέτηση
(positioning) του διοργανωτή
και, κατ’ επέκταση, του προορι-
σμού. Η φιλοξενία φεστιβάλ γα-
στρονομίας μπορεί να κάνει ευ-
ρύτερα γνωστό το προϊόν
στους επισκέπτες και να χτίσει
brand loyalty (εμπιστοσύνη στο
όνομα). Αποτελούν απαραίτητο
συστατικό της στρατηγικής του
γαστρονομικού τουρισμού,
ώστε η εκάστοτε περιοχή να
δημιουργήσει τη δική της ταυ-
τότητα (branding), προωθώ-
ντας μέρη, δραστηριότητες και
προϊόντα και δημιουργώντας
νέες αξίες για τους επισκέπτες.
Στην Ιταλία τα τοπικά φεστιβάλ
γαστρονομίας αποτελούν πολύ
σημαντικές οικονομικές δρα-
στηριότητες, έχοντας οδηγήσει
τη χώρα να γίνει από τις πιο δυ-
νατές χώρες της Ευρώπης
όσον αφορά τη γαστρονομία
και την εστίαση. Το φεστιβάλ
Tasting Australian, που διοργα-
νώνεται από την Επιτροπή Του-
ρισμού της Νότιας Αυστραλίας,
με την ενεργό συμμετοχή των
τοπικών επιχειρηματιών, αποτε-
λεί ένα από τα πιο επιτυχημένα
και με τη μεγαλύτερη επιρροή
φεστιβάλ της Αυστραλίας, προ-
σελκύοντας 50.000 επισκέπτες
ετησίως. Όλα καλά δηλαδή;
Όλα καλά ως εδώ. Τα πράγμα-
τα, όμως, δεν είναι τόσο απλά.
Μοιραίες αποτυχίες
Παρ’ όλο που η επιτυχία τέ-
τοιων φεστιβάλ μπορεί να έχει
πολύ θετικό αντίκτυπο στην το-
πική οικονομία και στο branding
της περιοχής, η αποτυχία τους,
από την άλλη, μπορεί να αποβεί
μοιραία. Πώς, για παράδειγμα,
ταιριάζει το φαγητό με τις υπό-
λοιπες εικόνες που προβάλλει
η περιοχή; Συμπληρώνουν η
μία την άλλη ή έρχονται σε σύ-
γκρουση; Η ταυτότητα ενός
προορισμού έχει διαφορετικά
επίπεδα, τα οποία πρέπει να
FOOD
Service
41
θέμα
'
'
Η διαδικασία
οργάνωσης
φεστιβάλ
γαστρονομίας
είναι πλούσια σε
συμβολισμούς για
την τοπική
κοινωνία, καθώς
τέτοιες
δραστηριότητες
«ξυπνούν» στους
ανθρώπους
ευχάριστους
συσχετισμούς και
συναισθήματα
σχετικά με
εμπειρίες
φαγητού.