Food Service τ. 129 - page 41

τες, καθώς είναι ένα από τα
απαραίτητα προϊόντα που αντι-
κατοπτρίζουν την τοπική ταυτό-
τητα μιας περιοχής και τους
βοηθά να εντρυφήσουν καλύτε-
ρα στην τοπική κουλτούρα. Άλ-
λωστε, οι επισκέπτες είναι πά-
ντα πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν
περισσότερα σε εμπειρίες που
θα συμβάλλουν στην πολιτιστι-
κή τους παιδεία. Η διαδικασία
οργάνωσης φεστιβάλ γαστρο-
νομίας είναι πλούσια σε συμβο-
λισμούς για την τοπική κοινω-
νία, καθώς τέτοιες δραστηριό-
τητες «ξυπνούν» στους ανθρώ-
πους ευχάριστους συσχετι-
σμούς και συναισθήματα σχετι-
κά με εμπειρίες φαγητού.
Η γοητεία
της διοργάνωσης
Ο Humphrey, από το 1979
ακόμα, γράφει ότι η γοητεία
των φεστιβάλ γαστρονομίας
έγκειται στο ότι «προσδίδουν
μια αίσθηση κοινότητας, οικειό-
τητας, μια αίσθηση του να ανή-
κεις κάπου, που ως επί το πλεί-
στον έχει εκλείψει από τη σύγ-
χρονη αστική κοινωνία». Επι-
πλέον, ικανοποιούν τις ανάγκες
των κατοίκων να ενημερώνο-
νται για τις νέες τάσεις και τη
«μόδα» στη γαστρονομία. Η
διοργάνωση τέτοιων φεστιβάλ
θεωρείται ένας σίγουρος τρό-
πος για να συμπεριληφθεί η πε-
ριοχή στην ανταγωνιστική αγο-
ρά του τουρισμού και να δημι-
ουργηθούν νέες θέσεις εργα-
σίας. Η αυξανόμενη διάδοση
του κινήματος Slow Food και
των οργανικών προϊόντων
έχουν συμβάλει σημαντικά στη
δημοτικότητά τους. Τα φεστι-
βάλ γαστρονομίας όμως σχετί-
ζονται άμεσα και με την ταυτό-
τητα (branding), την εικόνα
(image) και την τοποθέτηση
(positioning) του διοργανωτή
και, κατ’ επέκταση, του προορι-
σμού. Η φιλοξενία φεστιβάλ γα-
στρονομίας μπορεί να κάνει ευ-
ρύτερα γνωστό το προϊόν
στους επισκέπτες και να χτίσει
brand loyalty (εμπιστοσύνη στο
όνομα). Αποτελούν απαραίτητο
συστατικό της στρατηγικής του
γαστρονομικού τουρισμού,
ώστε η εκάστοτε περιοχή να
δημιουργήσει τη δική της ταυ-
τότητα (branding), προωθώ-
ντας μέρη, δραστηριότητες και
προϊόντα και δημιουργώντας
νέες αξίες για τους επισκέπτες.
Στην Ιταλία τα τοπικά φεστιβάλ
γαστρονομίας αποτελούν πολύ
σημαντικές οικονομικές δρα-
στηριότητες, έχοντας οδηγήσει
τη χώρα να γίνει από τις πιο δυ-
νατές χώρες της Ευρώπης
όσον αφορά τη γαστρονομία
και την εστίαση. Το φεστιβάλ
Tasting Australian, που διοργα-
νώνεται από την Επιτροπή Του-
ρισμού της Νότιας Αυστραλίας,
με την ενεργό συμμετοχή των
τοπικών επιχειρηματιών, αποτε-
λεί ένα από τα πιο επιτυχημένα
και με τη μεγαλύτερη επιρροή
φεστιβάλ της Αυστραλίας, προ-
σελκύοντας 50.000 επισκέπτες
ετησίως. Όλα καλά δηλαδή;
Όλα καλά ως εδώ. Τα πράγμα-
τα, όμως, δεν είναι τόσο απλά.
Μοιραίες αποτυχίες
Παρ’ όλο που η επιτυχία τέ-
τοιων φεστιβάλ μπορεί να έχει
πολύ θετικό αντίκτυπο στην το-
πική οικονομία και στο branding
της περιοχής, η αποτυχία τους,
από την άλλη, μπορεί να αποβεί
μοιραία. Πώς, για παράδειγμα,
ταιριάζει το φαγητό με τις υπό-
λοιπες εικόνες που προβάλλει
η περιοχή; Συμπληρώνουν η
μία την άλλη ή έρχονται σε σύ-
γκρουση; Η ταυτότητα ενός
προορισμού έχει διαφορετικά
επίπεδα, τα οποία πρέπει να
FOOD
Service
41
θέμα
'
'
Η διαδικασία
οργάνωσης
φεστιβάλ
γαστρονομίας
είναι πλούσια σε
συμβολισμούς για
την τοπική
κοινωνία, καθώς
τέτοιες
δραστηριότητες
«ξυπνούν» στους
ανθρώπους
ευχάριστους
συσχετισμούς και
συναισθήματα
σχετικά με
εμπειρίες
φαγητού.
1...,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40 42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,...60
Powered by FlippingBook