FOOD
Service
43
ελληνικής γαστρονομίας από ει-
δικευμένους tour operators, που
ασχολούνται αποκλειστικά με
γαστρονομικό τουρισμό και θα
μπορούσαν να προωθήσουν την
περιοχή. Πώς, λοιπόν, μπορού-
με να επιτύχουμε; Ένα επιτυχη-
μένο παράδειγμα συλλογικής
προσπάθειας είναι οι «Δρόμοι
του Κρασιού της Βορείου Ελ-
λάδος», που δημιουργήθηκαν
και καθιερώθηκαν από τους οι-
νοποιούς της Μακεδονίας τη
δεκαετία του 1990. Στην πρω-
τοβουλία αυτή μετέχουν πολλά
οινοποιεία-μέλη της Ένωσης
Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα
Βορείου Ελλάδος. Στο δίκτυο
των «Δρόμων του Κρασιού» με-
τέχουν επίσης εστιατόρια, ξε-
νοδοχεία και ξενώνες, επιχειρή-
σεις που παράγουν και εμπο-
ρεύονται τοπικά προϊόντα, κα-
θώς και εταιρείες που οργανώ-
νουν διάφορες δραστηριότη-
τες. Οι οινοτουριστικές αυτές
διαδρομές έχουν ως στόχο να
αναδείξουν όλα τα σημεία οινο-
λογικού, πολιτιστικού και τουρι-
στικού ενδιαφέροντος. Στην
ιστοσελίδα τους υπάρχουν
προτάσεις για τριήμερα, τε-
τραήμερα και πενθήμερα ταξι-
διωτικά προγράμματα, καθώς
και διαδραστικός χάρτης όπου
απεικονίζονται όλα τα σημεία
ενδιαφέροντος κάθε διαδρο-
μής. «Δρόμοι του Κρασιού» δη-
μιουργήθηκαν σταδιακά και σε
άλλες περιοχές της χώρας
όπως στην Κρήτη, στην Κεντρι-
κή Ελλάδα και στην Πελοπόν-
νησο. Όλη η πρωτοβουλία και η
προσπάθεια όμως ανήκουν σε
ιδιώτες. Το κράτος και οι τοπι-
κές αρχές, που θα έπρεπε να εί-
ναι εμπνευστές και αρωγοί τέ-
τοιων ενεργειών, που θα μπο-
ρούσαν να αποτελέσουν ισχυρό
όπλο στις διαφημιστικές εκ-
στρατείες της χώρας για τον
τουρισμό, απουσιάζουν εντε-
λώς. Οι τοπικές επιχειρήσεις και
οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις πρέ-
πει να συνεργαστούν πολύ στε-
νά και οι κάτοικοι πρέπει να στη-
ρίξουν τις προσπάθειές τους. Η
έλλειψη οργάνωσης, εξειδίκευ-
σης και επαγγελματισμού, σε
συνδυασμό με τους περιορισμέ-
νους οικονομικούς πόρους και
τις «φτωχές» διαφημιστικές εκ-
στρατείες, μπορούν να οδηγή-
σουν σε μη ικανοποιημένους
επισκέπτες, συνεπώς σε κακή
φήμη και κατάρρευση όλων των
προηγούμενων προσπαθειών
προώθησης και branding του
προορισμού.
Το μάρκετινγκ της
γαστρονομίας
Ο γαστρονομικός τουρισμός
χρειάζεται επενδύσεις σε ενέρ-
γειες μάρκετινγκ, με κύριο ερ-
γαλείο προβολής το Διαδίκτυο
και τα μέσα κοινωνικής δικτύω-
σης, τη δύναμη των οποίων δεν
πρέπει σε καμία περίπτωση να
υποτιμούμε. Όπως πολύ σωστά
διατύπωσε η μελέτη του ΣΕΤΕ
το 2009 (Η γαστρονομία στο
μάρκετινγκ του ελληνικού τουρι-
σμού), η διοίκηση και η προβο-
λή της γαστρονομίας πρέπει να
βασιστούν σε ένα επαγγελματι-
κό σχέδιο μάρκετινγκ που περι-
λαμβάνει τρεις κατηγορίες δρά-
σεων: διαμόρφωση γαστρονομι-
κού χαρτοφυλακίου, ανάπτυξη
γαστρονομικού brand και κα-
τάρτιση επικοινωνιακού προ-
γράμματος. Η αποτελεσματική
διαχείριση ενός γαστρονομικού
χαρτοφυλακίου προϋποθέτει
επαγγελματισμό. Οι επαγγελμα-
τίες του μάρκετινγκ που θα απα-
σχοληθούν θα πρέπει να διαθέ-
τουν εμπειρία και γνώση για την
ανάπτυξη προϊόντων, destination
branding, διαδικτυακό μάρκετιν-
γκ, κατάρτιση marketing plan και
ευχέρεια στις δημόσιες σχέσεις
με τα μέσα ενημέρωσης και
τους τουριστικούς επαγγελμα-
τίες. Έτσι, θα αναπτύξουν ελ-
κυστικά γαστρονομικά προϊό-
ντα. Φυσικά, για κάτι τέτοιο εί-
ναι απαραίτητη η συμμετοχή
και η συμβολή πολλών ομάδων:
τοπικοί φορείς, εξειδικευμένοι
επαγγελματίες (σεφ, καθηγητές
γαστρονομίας κ.λπ.), εξωτερι-
κοί συνεργάτες (διαφημιστικές
εταιρείες, φωτογράφοι κ.λπ.),
συλλογικοί φορείς γαστρονο-
μίας και τουρισμού (ένωση ξε-
νοδόχων, ένωση εστιατόρων,
επαγγελματικό επιμελητήριο
κ.λπ.). Ένα είναι σίγουρο λοι-
πόν: Τα φεστιβάλ γαστρονο-
μίας αποτελούν απαραίτητο
εργαλείο για την οικονομική
ενίσχυση και την προβολή ενός
προορισμού.
Η επιτυχία τους, ωστόσο, βα-
σίζεται στη σύμπραξη, στον
επαγγελματισμό και στη σωστή
οργάνωση.
Διαφορετικά, μετατρέπονται
σε ένα «πανηγύρι» που λίγους
ενδιαφέρει, παρασύροντας τις
όποιες προσπάθειες για προ-
βολή της περιοχής.
θέμα
'
'
Η έλλειψη
οργάνωσης,
εξειδίκευσης και
επαγγελματισμού,
σε συνδυασμό με
τους
περιορισμένους
οικονομικούς
πόρους και τις
«φτωχές»
διαφημιστικές
εκστρατείες,
μπορούν να
οδηγήσουν σε μη
ικανοποιημένους
επισκέπτες,
συνεπώς σε κακή
φήμη και
κατάρρευση όλων
των
προηγούμενων
προσπαθειών
προώθησης και
branding του
προορισμού.