FOOD
Service
36
cover
story
γυναίκα και ποιος θα καταλά-
βει καλύτερα μία γυναίκα από
μία άλλη γυναίκα; Μία γυναίκα
επιχειρηματίας!
Η μαγείρισσα είναι το
πιο δύσκολο επάγγελμα
Δεν υπάρχει πιο δύσκολο
επάγγελμα από τη γυναίκα μα-
γείρισσα μέσα σε επαγγελματι-
κή κουζίνα. Είναι μία σύγχρονη
ηρωίδα. Τα αντι-οικογενειακά
ωράρια εργασίας, οι αντι-επαγ-
γελματικές συνθήκες εργασίες,
ο ρατσισμός και ο σεξισμός
στην κουζίνα, η οικονομική κρί-
ση και άλλοι παράγοντες κά-
νουν τη θέση της γυναίκας
στην κουζίνα απλώς δυσβάστα-
χτη… Αν όμως μια γυναίκα τε-
λικά τα καταφέρει, το σίγουρο
είναι πως θα ξεχωρίσει… όπως
η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη.
Οι συνεργασίες
Νομίζω ότι ύστερα από τόσα
χρόνια με αντιμετωπίζουν με
σεβασμό. Προσπάθησα πολύ να
είμαι αυτό που είμαι και να μη
δηλώνω κάτι άλλο. Ουδέποτε
δήλωσα πως είμαι σεφ όσο κα-
λά και αν γνωρίζω μία επαγγελ-
ματική κουζίνα και προσπάθησα
να κερδίσω την ιδιότητα του
επιχειρηματία με πολύ κόπο. Η
ιστορία θα σε κρίνει τελικά.
Τα προσόντα
Να έχει πολύ δυνατό χαρα-
κτήρα, να εμπιστεύεται τον
εαυτό της, να έχει όρεξη και
ζήλο για αυτό που κάνει, να
προσπαθεί κάθε μέρα σε ένα
δυσμενές περιβάλλον και να
μαθαίνει από τα λάθη της!
To μέλλον
Σίγουρα θέλουμε να εξελισ-
σόμαστε συνεχώς και προς κά-
θε κατεύθυνση που αφορά το
χώρο μας. Μας ενδιαφέρουν οι
συνέργειες, είμαστε ανοιχτοί
σε προκλήσεις και νέες συνερ-
γασίες και εξετάζουμε αυτήν
τη στιγμή πολλά διαφορετικά
σενάρια.
Η αρχή
Η αρχή μου οφείλεται στη
μητέρα μου και στην «κουζίνα
της». Την παρατηρούσα, δοκί-
μαζα τις συνταγές της και τις
άλλαζα στην πορεία. Αυστη-
ρός κριτής ήταν πάντα ο πα-
τέρας μου, ο ενθουσιασμός
του καινούργιου ήταν και είναι
η αδερφή μου. Αγάπησα και
αγαπώ το χώρο της κουζίνας,
τις μυρωδιές, τη ζεστασιά και
τα χαμόγελα ευχαρίστησης
ύστερα από ένα γεύμα. Έρω-
τας κεραυνοβόλος.
Οι σταθμοί στην
εξέλιξη
Νομίζω ότι σε όλη την πο-
ρεία υπήρχαν και ακόμα
υπάρχουν γεγονότα ή σταθ-
μοί που άλλαξαν και αλλάζουν
την εξέλιξή μου. Μια συζήτη-
ση με την οικογένειά μου, το
σύντροφό μου, τους φίλους
μου και τους συνεργάτες μου
αλλάζουν τα δεδομένα και τη
δημιουργικότητά μου. Ταινίες,
βιβλία και περιοδικά μαγειρι-
κής, εικόνες υπέροχων στημέ-
νων πιάτων αλλάζουν τις σκέ-
ψεις και τη φαντασία μου. Συ-
νεχώς λοιπόν εξελίσσομαι.
Το σήμερα
Είμαι καθηγήτρια μαγειρι-
κής και ασχολούμαι με το
food styling. Συνεργάζομαι με
καταξιωμένους food stylist και
φωτογράφους στο χώρο και
ετοιμάζω ένα δικό μου food
blog.
Γυναίκες παντού
Αν και είμαστε λίγες στο
χώρο αυτόν, θα βρεις γυναί-
κες και στην πρώτη γραμμή
μιας κουζίνας, αλλά και στις
βοηθητικές. Ο χώρος από την
άλλη είναι αρκετά δύσκολος.
Λόγω της σωματικής μας δύ-
ναμης, της αντοχής, της ιδιο-
συγκρασίας μας, της μητρό-
τητας. Αν όμως θέλεις πραγ-
ματικά να ενταχθείς, ξεπερ-
νάς όλα τα παραπάνω θέμα-
τα.
Αμφιβολία και
θαυμασμός
Συνήθως οι συνάδελφοι με
αντιμετωπίζουν με αμφιβολία
και αργότερα με θαυμασμό.
Αμφιβολία γιατί είμαι γυναίκα
και ασχολούμαι με αυτήν τη
δουλειά και θαυμασμό γιατί
είμαι γυναίκα και καταφέρνω
να ασχολούμαι με αυτήν τη
δουλειά. Τόσο απλά.
Οι πρώτες
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω
μόνο μία γυναίκα. Είναι αρκε-
τές που ξεκίνησαν δυναμικά
να ανοίγουν το δρόμο σε
Ελλάδα και εξωτερικό. Γυναί-
κες σεφ γράφουν βιβλία μα-
γειρικής, έχουν τηλεοπτικές
εκπομπές μαγειρικής, είναι
captain σε εστιατόρια και δη-
μιουργούν μενού με φαντα-
σία. Η καθεμία έχει τη δική
της δύναμη και φαντασία πια
στο χώρο αυτόν.
Απαραίτητα προσόντα
Μια γυναίκα πρέπει να δια-
θέτει δημιουργικότητα, φα-
ντασία, επιμονή, υπομονή,
αντοχή, θάρρος και πραγματι-
κή αγάπη για αυτό το επάγ-
γελμα.
Αντιγόνη Στρατηλάτη, σεφ, Food Stylist