όποια επιλογή κάνω, χαίρονται με τη χα-
ρά μου και στα δύσκολα τους έχω πά-
ντα δίπλα μου. Η μαγειρική είναι το
επάγγελμά μου. Φυσικά βάζω αγάπη και
πάθος σε αυτό που κάνω, αλλά δεν παύει
να είναι ένα επάγγελμα.
Τι σημαίνει για εσένα λοιπόν η
μαγειρική;
Η μαγειρική είναι ένα επάγγελμα που
μέσα της μπλέκονται πολύ περισσότερα
επαγγέλματα από αυτό του μάγειρα. Η
μαγειρική είναι χημεία, φυσική και μαθη-
ματικά. Είναι ζωγραφική, γλυπτική και
αρχιτεκτονική. Όταν «στήνεις» ένα πιά-
το, πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου
το συνδυασμό των τροφών, των χρωμά-
των, των γεύσεων. Πρέπει να «χτίσεις»
το πιάτο σου. Είναι μαγική εκείνη η ώρα
που βγάζεις τα «πινέλα» σου και ζωγρα-
φίζεις. Σβήνουν όλα γύρω σου, δεν βλέ-
πεις τίποτα άλλο παρά αυτό που δημι-
ουργείς.
Εκείνη τη στιγμή, βάζεις μέσα και λίγο
από τη ζωή σου και παίρνει γεύση. Μόνο
κάποιος που διαθέτει τα παραπάνω μπο-
ρεί να γίνει ένας καλός σεφ.
Δηλαδή τα νέα παιδιά που ξεκι-
νούν τώρα αν διαθέτουν τα παρα-
πάνω μπορούν να πετύχουν;
Για να φτάσει κάποιος να λέγεται σεφ,
πρέπει να είναι έτοιμος να πονέσει. Και
όταν λέω να πονέσει, δεν εννοώ μόνο
σωματικά. Φυσικά, οι πόνοι στο σώμα εί-
ναι πολλοί. Ο ίδιος πρέπει να είναι έτοι-
μος να πονέσει μέσα του. Να ξέρει ότι
θα δουλεύει την ώρα που οι άλλοι δια-
σκεδάζουν.
Για παράδειγμα, και έξω να βγει, θα
είναι με το ρολόι στο χέρι για να μην αρ-
γήσει και να μπορέσει να σηκωθεί στην
ώρα του την επόμενη μέρα το πρωί.
Γιορτές και αργίες θα είναι μέσα σε
μια κουζίνα, θα χάσει το γάμο κάποιου
φίλου, τη γιορτή ή τα γενέθλια κάποιου
δικού του ανθρώπου. Η κουζίνα δεν εί-
ναι μόνο τηλεόραση, stars και τατουάζ.
Δυστυχώς, κάποιοι δεν έχουν συμβου-
λεύσει σωστά τα παιδιά. Η μαγειρική αν
την υπηρετήσεις σωστά, θα σου δώσει
πολλές χαρές!
Πώς βλέπεις την ελληνική γαστρο-
νομία;
Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή διαθέτει
απίστευτα καλούς σεφ. Κοντράρουν στη
δημιουργικότητα και στις τεχνικές
οποιονδήποτε ξένο σεφ. Ξέρω τους πε-
ρισσότερους και ειλικρινά τους θαυμά-
ζω για τη δουλειά τους. Έχουν φτάσει
την ελληνική γαστρονομία στα ύψη. Εύ-
χομαι κάποια στιγμή να υπάρξει μια στή-
ριξη από κάπου και να πάει ακόμα πιο
ψηλά. Έχουμε τα καλύτερα υλικά, τους
καλύτερους τεχνίτες. Κάποιοι πρέπει να
ασχοληθούν με αυτόν τον πλούτο και να
βοηθήσουν να γίνει η Ελλάδα ένας γα-
στρονομικός προορισμός μεγαλύτερος
από αυτούς που ξέρουμε.
Ελληνική δημιουργική κουζίνα ή
ελληνική παραδοσιακή κουζίνα;
Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι
FOOD
Service
25
συνέντευξη
'
'
Όταν «στήνεις» ένα πιάτο, πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη
σου το συνδυασμό των τροφών, των χρωμάτων, των γεύσεων.
Πρέπει να «χτίσεις» το πιάτο σου. Είναι μαγική εκείνη η
ώρα που βγάζεις τα «πινέλα» σου και ζωγραφίζεις.