Snacks
Αφιέρωμα
52
TASTY FOODS
Τ
ο μερίδιο της TASTY FOODS ΑΒΓΕ &
PEPSICO-ΗΒΗ ΑΒΕ στο σύνολο της
αγοράς υπολογίζεται σε 70%, ενώ στα
μικρά σημεία πώλησης φτάνει το 85%. Η
εταιρεία εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο της
συνεχώς με νέα προϊόντα.
Η Tasty Foods ξεκίνησε το 1973 στην
Αθήνα ως μια εταιρεία γενικών τροφί-
μων, αλλά γρήγορα εξάπλωσε τις
δραστηριότητές της στον ταχέως ανα-
πτυσσόμενο κλάδο των αλμυρών
τροφίμων και snacks, δημιουργώντας τα
γνωστά σε όλους Tasty Chips. To 1987, η
Tasty Foods γίνεται μέλος της Frito Lay
International, που ανήκει στον όμιλο της
PepsiCo, και αποτελεί τη μεγαλύτερη
εταιρεία παραγωγής αλμυρών snacks σε
όλο τον κόσμο.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η επιχεί-
ρηση διανέμει στα σημεία λιανικής
πώλησης του δικτύου της, πέραν των
άλλων, τα προϊόντα σοκολατοποιίας της
Ferrero International, βάσει συμφωνίας
που υπέγραψε με την ελληνική Ferrero
Greece. Με τη συνεργασία τους, οι δύο
εταιρίες επιδιώκουν να ενισχύσουν
στρατηγικά την παρουσία τους στην ελλη-
νική αγορά μέσα από ένα ευρύ όσο και
αποτελεσματικό δίκτυο διανομής.
Η Tasty Foods-PepsiCo αποτελεί μια από
τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα
στην αγορά των αλμυρών σνακ περιλαμ-
βάνοντας γνωστά και επιτυχημένα
brands όπως Lay’s, Cheetos, Ruffles,
Doritos, Tasty Naturals, Quaker. Η εται-
ρεία απασχολεί 755 εργαζομένους και
εδρεύει στον Αγ. Στέφανο Αττικής, όπου
διαθέτει μια υπερσύγχρονη μονάδα
παραγωγής και διανομής. Επίσης, διατη-
ρεί γραφεία στη Θεσσαλονίκη για
την υποστήριξη των πωλή-
σεων της Β.
Ελλάδας.
Οι εταιρείες
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ
Βιομηχανία Τροφίμων
Η
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ αποτελεί τον κυριότερο ανταγω-
νιστή της Tasty Foods. Από το 1960, καινοτομεί
λανσάροντας νέα προϊόντα, που στόχο έχουν να ικα-
νοποιήσουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των
καταναλωτών.
Όλα ξεκίνησαν το 1954, όταν ο Γεώργιος Τσακίρης
δημιούργησε την πρώτη μονάδα παραγωγής snacks
πατάτας, στο υπόγειο του σπιτιού του στην Αθήνα. Με
απλό εξοπλισμό, το κόψιμο της πατάτας γίνεται χειρω-
νακτικά με κοπίδι και τα chips τηγανίζονται σε μικρή
φριτέζα κάρβουνου. Τα chips τοποθετούνται σε διαφα-
νείς σακούλες και η συσκευασία τους γίνεται στο χέρι.
Τη διανομή στα κοντινά θερινά σινεμά και ζαχαροπλα-
στεία την κάνει ο ίδιος ο Γ. Τσακίρης, πεζός. Αρχές του
1960, το εργαστήριο μεταφέρεται σε μεγαλύτερο χώρο
στο Μεταξουργείο και η διανομή γίνεται πλέον με
μοτοσυκλέτα. Τέλος της δεκαετίας, καθώς η ζήτηση
αυξάνεται, το εργαστήριο μεταφέρεται, στο Γκάζι. Η
διαδικασία παραγωγής γίνεται πλέον σε στάδια και τα
προϊόντα Τσακίρης διατίθενται και στα περίπτερα. Το
1972, η εταιρεία μεταφέρεται στον Ταύρο, όπου σταδι-
ακά βελτιώνεται η παραγωγή. Το 1997 δημιουργείται
το εργοστάσιο στην Αταλάντη, με νέο, σύγχρονο και
αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, και λειτουργεί υπό
αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας. Το 2000,
ανανεώνεται η συσκευασία των Tsakiris Chips και
επαναλανσάρεται στην αγορά.
Η ποικιλία των προϊόντων Tsakiris περιλαμβάνει τα
Tsakiris Sticks, τα πρώτα snacks σε μορφή sticks
στην ελληνική αγορά από το 1960, καθώς και τη σειρά
Tsakiris Chips Ελληνικές Γεύσεις, που παρουσιάστηκε
το 2012, με συνταγές και συστατικά από δημοφιλείς
ελληνικούς προορισμούς.
Η καινοτομία συνεχίζεται το 2014 με την σειρά Μισά
Μισά, όταν για πρώτη φορά δύο διαφορετικές γεύσεις
και δύο σχήματα συνδυάζονται στην ίδια συσκευασία.
Το 2015 λανσάρονται τα Tsakiris Τρυπάτο, με πρωτο-
ποριακό σχήμα και έξτρα τραγανή υφή. Οι δύο αυτές
σειρές, έχουν δημιουργηθεί με την
συμμετοχή των ίδιων των
καταναλωτών.
Το 2004 η Τσακίρης
ΑΒΕΕ εξαγοράζεται
από την Coca-Cola
Τρία Έψιλον.