50
ή αποξηραμένους καρπούς του φυτού Capsicum
Anuum και Capsicum Frutescens, είδη κόκκινης πιπε-
ριάς, τα οποία καλλιεργούνται σε όλες τις τροπικές,
υποτροπικές και εύκρατες περιοχές. Τέλος, το ροζ πιπέρι
που ανήκει στην οικογένεια Schinus molle και είναι
μακρινός, έως πολύ μακρινός, συγγενής του πιπεριού.
Οι ροζ κόκκοι του θρυμματίζονται και αλέθονται πολύ
εύκολα, δεν είναι ακριβώς καυτεροί, αλλά περισσότερο
αρωματικοί, αφήνοντας στο στόμα μια υπόξινη γεύση.
Για το λόγο αυτόν, το ροζ πιπέρι χρησιμοποιείται κυρίως
για να αρωματίσει σάλτσες.
Ιστορικά…
Το εμπόριο των μπαχαρικών έχει από την αρχαιότητα
διαδραματίσει σπουδαίο ιστορικό, πολιτικό και πολιτι-
σμικό ρόλο. Στη Δύση τα καρυκεύματα έγιναν γνωστά
με τις μεγάλες εξερευνήσεις στην Ανατολή. Η απόσταση
που χώριζε τότε τις χώρες προέλευσής του τα κατα-
στούσε πολύτιμα. Μάλιστα, η αξία πολλών από αυτά
έφτανε να πλησιάζει ακόμα και αυτή του χρυσού.
Από την Άπω Ανατολή, μέσω της Ασίας, κατέφταναν
στην Ευρώπη μέσω των παλαιών οδών. Οι πιο γνωστοί
οδοί τότε ήταν ο δρόμος των μπαχαρικών, ο δρόμος του
αλατιού και ο δρόμος του μεταξιού.
Το Μεσαίωνα τα μπαχαρικά ήταν είδη πολυτελείας και
δήλωναν πλούτο και επιτυχία. Η τιμή τους ήταν εξαιρε-
τικά υψηλή. Τα κυριότερα μπαχαρικά για τους εμπόρους
τότε ήταν το μαύρο πιπέρι, η κανέλα, το τζίντζερ και η
ζαφορά (σαφράν). Ζήτηση είχε και το μοσχοκάρυδο, που
ήταν όμως πολύ πιο ακριβό.
Η πτώση στη ζήτηση ξεκίνησε το 19ο αιώνα, καθώς
άλλα προϊόντα, όπως το κακάο, ο καφές και η ζάχαρη,
έγιναν σημαντικότερα στη διατροφή των πλούσιων
Ευρωπαίων.
Γιώργος Παπαδάκης
«Δεν πουλάμε πλέον μπαχαρικά».
Το κατάστημα του κ. Γιώργου Παπαδάκη στην οδό Βρυούλων
στην Καλαμαριά δεν διαθέτει μπαχαρικά. Ο ίδιος εξηγεί τους
λόγους: «Το κατάστημα υπάρχει εδώ από το 1979. Όταν ανοί-
ξαμε, λοιπόν, είχαμε τα πάντα. Λειτουργούσαμε σαν ένα
μικρό σουπερμάρκετ. Ωστόσο,
από τη στιγμή που στη γύρω
περιοχή άνοιξαν τα μεγάλα
σουπερμάρκετ, αναγκαστή-
καμε να περιορίσουμε τα είδη
μας μέσα στο κατάστημα. Έτσι,
τα μπαχαρικά ήταν από τα
πρώτα «θύματα» αυτών των
περικοπών, καθώς δεν μπο-
ρούσαμε να συναγωνιστούμε
τις τιμές των μεγάλων σου-
περμάρκετ».
Ελένη Αυθεντοπούλου
«Με ενδιαφέρει να ικανοποιείται ο πελάτης».
Η κα Ελένη Αυθεντοπούλου, που διαθέτει κατάστημα ψιλι-
κών στην Κηφισιά, τονίζει πως αυτό που την ενδιαφέρει
πρωτίστως είναι ο πελάτης να βρίσκει στο μαγαζί της προϊό-
ντα που τον ευχαριστούν. «Στο κατάστημά μου μπορεί να βρει
κανείς συγκεκριμένα μπαχαρικά, κυρίως πιπέρι και κανέλα.
Μου αρέσει να ψάχνω για προϊό-
ντα μικρότερων εταιρειών, ώστε
να είναι και χαμηλότερη η τιμή
και ενδεχομένως πιο ελκυστικό
το προϊόν στην εποχή που ζούμε.
Είμαι ευχαριστημένη με την
πώλησή τους, αλλά περισσότερο
ικανοποιούμαι όταν έρχεται ο
πελάτης, μου ζητάει ένα συγκε-
κριμένο μπαχαρικό, για
παράδειγμα, και εγώ το έχω και
μπορώ να τον ικανοποιήσω».
MΠΑΧΑΡΙΚΑ
Αφιέρωμα