45
παρουσίαση
μίνι μάρκετ
και να σε αφήσουν μετά από δέκα ημέρες να τους πλη-
ρώσεις. Ακόμη και φερεγγυότητα να έχεις, σε τίποτα δεν
βοηθάει. Δυστυχώς, το κράτος, ενώ τα θέλει όλα δικά
του, δεν μου δίνει τα μέσα να αναπτυχθώ περισσότερο».
Στα λεγόμενα του άντρα της η κα Μαυρίδη συμπληρώ-
νει ότι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι ότι έχει αλλάξει
και η αγοραστική διάθεση και δυναμικότητα του πελάτη.
«Έρχεται παίρνει ό,τι χρειάζεται, αλλά για το κάτι παρα-
πάνω θα έρθει όταν πληρωθεί, όταν θα έχει γεμάτο το
πορτοφόλι του. Μία φορά την εβδομάδα οπωσδήποτε
στο σπίτι θα μαγειρέψεις φακές και φασόλια, οπότε ο
σταθερός πελάτης του μαγαζιού θα έρθει, εξάλλου οι
τιμές είναι προσιτές ή και καλύτερες από το σουπερμάρ-
κετ. Όπως η τιμή του μισού κιλού στη φακή Α΄ ποιότητας
χύμα (€ 1,40) που είναι ανταγωνιστική και ξέρεις από
πού προέρχεται και τι τρως. Και κάτι ακόμα. Όταν τα
ρεβίθια και τα φασόλια μας δεν θέλουν καθόλου μού-
λιασμα, δηλαδή μπορείς να τα φτιάξεις αμέσως,
έρχονται οι πελάτισσές μου το μεσημέρι και μου ζητάνε
τα προϊόντα αυτά γιατί τα ξέρουν και τα έχουν δοκιμά-
σει. Θα έρθουν και θα πληρώσουν € 1,40, από το να
πάρουν φακές από το σουπερμάρκετ με € 1,00, χωρίς να
ξέρουν πόσο καιρό είναι το προϊόν μέσα στη συσκευα-
σία, στο ράφι, στην αποθήκη και ούτως καθεξής. Οπότε
για τα καθημερινά τους ψώνια θα έρθουν οι νοικοκυρές.
Για το κάτι παραπάνω θα πρέπει να είναι αρχή του μήνα,
θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και να έχουν πληρώσει
τις βασικές υποχρεώσεις τους».
Το να είσαι καλός στη δουλειά σου είναι η καλύτερη
διαφήμιση, καθώς οι σταθεροί πελάτες σου θα φέρουν
συστημένα καινούργιους πελάτες – η γνωστή mouth to
mouth προβολή. Ωστόσο, το ζεύγος Μαυρίδη κάνει ό,τι
μπορεί για να εξυπηρετήσει τον κόσμο που τον εμπι-
στεύεται. Συγκεκριμένα, όπως μας είπε η κα Μαυρίδη:
«Στο πελατολόγιο του μαγαζιού προστίθενται πελάτες
ακόμα και από τα Β. Προάστια, οπότε μαζί με εκεί-
νους που βρίσκονται στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στο Ν.
Φάληρο και στη Βουλιαγμένη, κανονίζουμε παραδόσεις
των προϊόντων κατ’ οίκον. Κλείνουμε το μαγαζί και ο
Αντώνης κάνει τις παραδόσεις. Δεν αφήνουμε κανέναν
πελάτη ο οποίος, αφού τον έβγαλε ο δρόμος στο μαγαζί
μας και μας εμπιστεύτηκε, χωρίς να τον εξυπηρετή-
σουμε. Φυσικό είναι βέβαια ότι δεν θα πάμε για ένα κιλό
ρύζι, αλλά για μεγάλη παραγγελία».
Προς το παρόν η προβολή του μαγαζιού γίνεται μέσω
μίας πολύ καλής ενημερωμένης ιστοσελίδας στο
facebook, από την οποία δεν λείπουν ούτε οι ενημερώ-
σεις για τα προσεχή νέα προϊόντα του καταστήματος
ούτε οι καλύτερες τιμές σε επιλεγμένα είδη ούτε φυσικά
τα events του κ. Μαυρίδη κάθε Σάββατο μεσημέρι, για
τα οποία αναρτούνται φωτογραφίες σε περίοπτη θέση.
«Πάντα οι προμηθευτές, όταν τους κάνεις προώθηση
των προϊόντων τους, θα σου στείλουν δωρεάν το εμπό-
ρευμα που θα μαγειρευτεί και θα δοκιμαστεί, γιατί κάνει
καλό και στους ίδιους. Και η συνεργασία επαναλαμβά-
νεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα,
σήμερα παρουσιάζουμε το Χιώτικο Κελάρι από τη
Βέσσα Χίου, αυτό θα ξαναγίνει κάποια στιγμή με διαφο-
ρετικά και νέα προϊόντα» λέει η κα Μαυρίδη.
Μ