Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 5 - page 35

35
T
ο μέλι, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα
προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αποτε-
λεί και ένα δυναμικό εμπορεύσιμο αγαθό
παγκοσμίως, καθώς ολοένα και περισσότε-
ροι καταναλωτές το περιλαμβάνουν στη διατροφή τους.
Το ελληνικό μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας και αυτό
γιατί το μοναδικό άρωμα και η γεύση του οφείλονται
στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας απο-
τελείται από δάση και άγρια οικοσυστήματα, με μόνο
το 29,32% του εδάφους να διατίθεται στην καλλιέργεια.
Γενικότερα, η βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας
εντάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη και
στη Μεσόγειο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά από
τα είδη που υπάρχουν σε αυτή να είναι αρωματικά και
φαρμακευτικά βότανα, που μεταφέρουν τις ιδιότητές
τους στο ελληνικό μέλι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλι που παράγεται στην
Ελλάδα διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
• Στο μέλι ανθέων, το οποίο παράγεται από το νέκταρ
των λουλουδιών (θυμάρι, πορτοκάλι, ερείκη, βαμβάκι,
ηλίανθος και πολυανθικά μείγματα από την πληθώρα
βοτάνων και αγριολούλουδων της Ελλάδας). Διαθέτει
λεπτό άρωμα και γεύση, ενώ κρυσταλλώνεται ανάλογα
με το είδος από 1 έως 18 μήνες.
* Στο μέλι μελιτώματος, που λαμβάνεται κυρίως από τις
εκκρίσεις των εντόμων που απομυζούν τα φυτά.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το μέλι πεύκου, ελάτου
και άλλων δασικών φυτών. Σημειωτέον ότι έχουν
περισσότερα θρεπτικά συστατικά και δεν κρυσταλλώ-
νουν. Στη χώρα μας κατά βάση (60%) το μέλι παράγεται
από πεύκο και έλατο, ενώ πολύ σημαντική είναι και η
παραγωγή θυμαρίσιου μελιού (15%).
Νοθεία μελιού
Η πιο απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος ως κάτι
άλλο. Υπάρχουν όμως και πιο περίπλοκες νοθείες, όπως
με γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες σε τεράστια
ποσοστά. Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων
Ελλάδος συμβουλεύει να μη γίνεται αγορά από προϊό-
ντα που δεν αναγράφονται πάνω στο βάζο τα στοιχεία
(παραγωγός – τυποποιητής) όπως τα ορίζει η νομοθε-
σία.
Σήμανση
Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, στα είδη συσκευα-
σίας του μελιού πρέπει να τοποθετούνται ετικέτες που
θα φέρουν ορισμένες υποχρεωτικές ενδείξεις:
• Αρχικά πρέπει να αναγράφεται η ονομασία του προ-
ϊόντος σε σχέση με την προέλευσή του και τον τρόπο
(μέθοδο) απόληψής του. Μπορεί έτσι να αναγραφεί μόνο
η λέξη «μέλι» ή «μέλι ανθέων» ή «μέλι μελιτωμάτων»,
αν αυτό προέρχεται αντίστοιχα από το νέκταρ λουλου-
διών ή από μελιτώματα. Ανάλογα με τον τρόπο (μέθοδο)
ΜΕΛΙ
Αφιέρωμα
Ορισμός μελιού
Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, μέλι είναι η
φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν ο μέλισσες του είδους Apis
mellifera, από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων
μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά ευρι-
σκόμενα πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες
συλλέγουν και μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες
του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν
και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να
ωριμάσουν. Αυτή η περιγραφή εγγυάται ότι το μέλι είναι φυσικό
προϊόν χωρίς καμία επεξεργασία από τον άνθρωπο και το προ-
φυλάσσει από οποιαδήποτε προσθήκη ή αφαίρεση.
απόληψης του μελιού μπορεί να αναγραφεί η ονομασία
μόνο «μέλι» ή «μέλι σε κηρήθρα», αν το μέλι περιέχεται
μόνο σε κηρήθρα, ή «μέλι με κομμάτια κηρήθρας».
Προαιρετικά μπορεί να γραφεί η ένδειξη «μέλι απλής
φυγοκέντρισης» ή «μέλι συμπίεσης» ή «μέλι στράγ-
γισης», ανάλογα με το αν η απόληψή του έχει γίνει
αντίστοιχα με απλή φυγοκέντριση των απολεπισμένων
κηρήθρων, με συμπίεση ή με απλή στράγγισή τους.
Επίσης, προαιρετική είναι η αναγραφή της φυτικής
προέλευσης του μελιού: «μέλι θυμαρίσιο», «μέλι πορ-
τοκαλιάς» κ.λπ., εφόσον φυσικά το μέλι προέρχεται από
το αντίστοιχο φυτό.
• Η ένδειξη του βάρους είναι επίσης υποχρεωτική.
Το βάρος αναγράφεται σε γραμμάρια ή σε κιλά. Πρώτα
αναγράφεται ο αριθμός και μετά η ένδειξη γραμμάρια
ή κιλά.
1...,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34 36,37,38,39,40,41,42,43,44,45,...84
Powered by FlippingBook