37
Χρήστος Παπαδόπουλος
«Μας ενδιαφέρει η ποιότητα».
Ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης του καταστήματος
στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 43, διαθέτει μέλι και, όπως τονί-
ζει ο ίδιος στο περιοδικό μας, το επιλέγει πάντα βάσει της
ποιότητας. «Οι πωλήσεις του μελιού είναι σε γενικές γραμμές
ικανοποιητικές. Ίσως,
μάλιστα, είναι μεγαλύτερες
το χειμώνα από το καλο-
καίρι. Αυτό που με
ενδιαφέρει εμένα δεν είναι
τόσο η τιμή, όσο η ποιότητα.
Γι’ αυτό και επιλέγω να
παίρνω μέλι από συγκε-
κριμένους παραγωγούς,
όπως από τον Αγροτικό
Συνεταιρισμό, ενώ έχω
επίσης στο κατάστημα και
το μέλι Σίθων. Οι τιμές μας
είναι πολύ καλές και αντα-
γωνιστικές σε σχέση με τα
σουπερμάρκετ».
Σταύρος Σφίτης
«Ικανοποιητικές οι πωλήσεις».
Αρκετά ικανοποιητική χαρακτηρίζει την πώληση του
μελιού ο υπάλληλος του καταστήματος επί της οδού
Δελφών, κ. Σταύρος Σφίτης. «Στο κατάστημά μας διαθέ-
τουμε αρκετά είδη μελιού και γενικώς είμαστε
ικανοποιημένοι από την
πώλησή του, αφού υπάρχει
το ανάλογο κέρδος. Διαθέ-
τουμε τις πιο γνωστές
εταιρείες, όπως Μυγδονία
και Σίθων και η προτίμησή
μας στους μεγάλους παρα-
γωγούς είναι σαφής. Οι
τιμές μας είναι καλύτερες
θα μπορούσα να πω από
τα σουπερμάρκετ, αφού
στόχος μας είναι να προ-
σελκύσουμε όσο το
δυνατόν περισσότερους
πελάτες».
ρεά κατάσταση. Συμβαίνει στο αγνό, ανεπεξέργαστο
μέλι και διατηρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του
υγρού μελιού. Η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει την ποιό-
τητα του μελιού, εκτός από το χρώμα και την υφή. Η
αιτία που κρυσταλλώνει είναι επειδή το μέλι είναι ένα
ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης (φυσική
φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη) ). Περιέ-
χει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά σάκχαρα στο μέλι σε
σχέση με την περιεκτικότητα σε νερό και έτσι το νερό
στο μέλι περιέχει επιπλέον ποσότητα ζάχαρης από ό,τι
θα μπορούσε φυσικά να κατέχει. Είναι λοιπόν φυσικό
για το μέλι να κρυσταλλωθεί, δεδομένου ότι είναι ένα
υπερκορεσμένο σε ζάχαρα προϊόν. Το κρυσταλλωμένο
μέλι μπορεί να επανέλθει σε υγρή μορφή και συνοχή
θερμαίνοντάς το ήπια σε μπεν μαρί.
Μελισσοκομικά προϊόντα
Εκτός από το μέλι, υπάρχει μια πληθώρα προϊόντων,
που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο κοινό, και μπο-
ρείτε να τα εντάξετε στους κωδικούς του καταστήματός
σας. Αναλυτικότερα ανά κατηγορία:
Βασιλικός πολτός
Η ονομασία βασιλικός πολτός προέρχεται από το ότι
οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες,
καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται
αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή.
Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία
γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητας και της καταλλη-
λότητάς του. Ο φρέσκος πολτός έχει λαμπερό προς το
άσπρο χρώμα. Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα
ΜΕΛΙ
Αφιέρωμα
E-MAIL
/