47
Τ
α μπαχαρικά είναι τα αποξηραμένα τμή-
ματα ενός φυτού που περιέχει
αρωματικές, πικάντικες και καυστικές
ουσίες. Αναφέρονται και ως καρυκεύματα
ή μυρωδικά και μπορεί να είναι φύλλα,
μπουμπούκια, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και
Ποτών, ως μπαχαρικά αναφέρονται οι αρτυματικές ύλες
που έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη
τους στα τρόφιμα γίνεται για να τους προσδώσουν ιδιαί-
τερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση
τους. Οι χρήσεις των μπαχαρικών είναι πολλές, καθώς
αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της μαγειρικής
όσο και της ζαχαροπλαστικής. Επιπλέον, υπάρχουν
πολλά βιβλία βοτανολογίας που αναφέρουν τα μπαχα-
ρικά ως σπουδαία φάρμακα για τη θεραπεία πολλών
παθήσεων. Στην αρχαιότητα δε, χρησιμοποιούνταν για
την παρασκευή ελαίων και φαρμάκων.
Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε για να προω-
θείτε την πώλησή τους είναι ότι, πέρα από τη γεύση,
κάθε μπαχαρικό περιέχει μια πληθώρα βιταμινών,
μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων ευεργετικών για
τον οργανισμό θρεπτικών στοιχείων και το σημαντικό-
τερο –για τις γυναίκες κυρίως– δεν έχουν καθόλου
θερμίδες.
Τα μπαχαρικά είναι απεριόριστα και ποικίλλουν από
χώρα σε χώρα. Έχουν κυρίαρχη θέση στην ελληνική
κουζίνα, όπως άλλωστε και στην ινδική, στην ανατολί-
τικη και στην αιγυπτιακή, αφού δίνουν πικάντικη γεύση
στο φαγητό και σε μικρές δόσεις, που συνήθως χρησι-
μοποιούνται, ανοίγουν την όρεξη και διευκολύνουν την
πέψη.
Θαυμάσια βότανα φυτρώνουν στα βουνά ολόκληρης
της Ελλάδας και συλλέγονται από έμπειρους συλλέ-
κτες. Στη συνέχεια αποξηραίνονται και οδηγούνται σε
σύγχρονα συσκευαστήρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η
ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως.
Η συλλογή της γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού,
τα άνθη ξεραίνονται σε ειδικά υπόστεγα ή ξηραντήρια
και στη συνέχεια τρίβονται και κοσκινίζονται.
Η σωστή αποθήκευση
Τα μπαχαρικά πρέπει να διατηρούνται σε σκιερό και
ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, έτσι ώστε να διατηρείται η
ποιότητα, το άρωμα και η γεύση τους. Οι συσκευασίες
αποθήκευσης πρέπει να είναι άοσμες, επειδή τα μπαχα-
ρικά απορροφούν εύκολα άλλες μυρωδιές. Επομένως,
καλό είναι να προτείνετε στους πελάτες σας να μην απο-
θηκεύουν ένα μπαχαρικό σε δοχείο που έχει
αποθηκευτεί πριν κάποιο άλλο καρύκευμα. Επίσης, τα
μπαχαρικά δεν θα πρέπει να παραμένουν πολύ καιρό
συσκευασμένα (χωρίς να χρησιμοποιούνται), γιατί
αλλοιώνεται η γεύση και τα χαρακτηριστικά τους.
Βότανα και μπαχαρικά
δεν φύονται μόνο στις περιοχές
που αποτελούν το φυσικό τους
περιβάλλον, αλλά έχουν
μεταφερθεί και στα τέσσερα
σημεία του ορίζοντα, δίνοντας
νοστιμιά και άρωμα στο φαγητό
δισεκατομμυρίων ανθρώπων
ανά τον κόσμο.
”
“
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Αφιέρωμα