73
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
τανάλωση που ενεργοποιείται σε έναν προο-
ρισμό, αφετέρου η εγχώρια προσφορά προϊ-
όντων, μελετώντας τον τρόπο και το βαθμό
με τον οποίο αυτά τα δύο συσχετίζονται. Το
όλο εγχείρημα στοχεύει στην οικοδόμηση
ενός μηχανισμού συνεχούς διερεύνησης και
παρακολούθησης κρίσιμων τουριστικών με-
γεθών του Δήμου, προκειμένου να παράγε-
ται χρήσιμη πληροφόρηση για όλους τους
άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους με τον του-
ρισμό φορείς.
Για το σκοπό αυτόν έχει σχεδιαστεί ένα
πλέγμα ερευνητικών δράσεων, μεταξύ των
οποίων και πρωτογενείς έρευνες σε κύριους
τουριστικά χαρακτηριστικούς κλάδους (ξενο-
δοχεία, εστίαση, επιλεγμένοι κλάδοι λιανικού
εμπορίου κ.λπ.). Μία εξ αυτών αφορά την
κατανάλωση που συντελείται μέσα στα ξενο-
δοχειακά καταλύματα, στο πλαίσιο της παρα-
γωγής και της διάθεσης των υπηρεσιών που
παρέχουν. Αντικείμενο διερεύνησης αποτε-
λεί και η παραγωγική προέλευση των αγαθών
που καταναλώνονται.
Πρώτα αποτελέσματα – Δείκτες
κατανάλωσης προϊόντων στα
ξενοδοχεία και συνολικές ζητούμενες
ποσότητες αγαθών
Στο πλαίσιο του έργου διαμορφώνονται
δείκτες ημερήσιας κατά κεφαλήν κατανάλω-
σης για περισσότερες από 100 ομάδες προϊ-
όντων. Δηλαδή εκτιμάται η ποσότητα αγαθού
που καταναλώνεται ανά άτομο ανά διανυκτέ-
ρευση, σε μία αναπτυσσόμενη λίστα που πε-
ριέχει πάνω από 2.000 επιμέρους τελικά
προϊόντα και πρώτες ύλες όλων των ειδών,
όπως τρόφιμα, ποτά, χαρτικά, χημικά προϊό-
ντα, είδη καθαρισμού και άλλα αναλώσιμα,
τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ξενοδο-
χειακές μονάδες ως ενδιάμεσα προϊόντα
στο πλαίσιο της παραγωγικής τους διαδικα-
σίας. Δεδομένου ότι ο Δήμος Χερσονήσου
αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό
της Κρήτης (1/3 τουριστικής ζήτησης και
προσφοράς), οι δείκτες θεωρούνται αντι-
προσωπευτικοί σε αρκετά ικανοποιητικό
βαθμό και σε περιφερειακό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν
στη διάθεση της έρευνας, προκύπτει ότι
στην ευρύτερη κατηγορία των διατροφικών
προϊόντων τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανι-
κά βρίσκονται στην πρώτη θέση, με ημερή-
σια κατά κεφαλήν κατανάλωση που κυμαίνε-
ται αθροιστικά μεταξύ 500-600 γραμμαρίων.
Σημαντική είναι επίσης η κατανάλωση σε γα-
λακτοκομικά προϊόντα, ενώ στα κρέατα, στα
πουλερικά και στα ψαρικά κυριαρχούν αυτά
σε κατεψυγμένη μορφή. Οι συνολικές ζητού-
μενες ποσότητες που ενεργοποιήθηκαν λό-
γω της κατανάλωσης στα ξενοδοχεία κατά το
2012
2013
2014
2012
2013
2014
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ
519
3,249
3,736
4,300
9,179
10,434
11,958
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΤΨ
156
975
1,121
1,290
2,755
3,131
3,589
ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΕΣΚΑ
581
3,634
4,180
4,811
10,269
11,673
13,379
ΦΡΟΥΤΑ ΚΤΨ
2
13
15
17
37
42
48
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΝΩΠΑ
8
53
61
70
150
171
195
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΚΤΨ
73
455
524
603
1,287
1,463
1,676
ΚΡΕΑΤΑ ΝΩΠΑ
36
223
256
295
629
715
819
ΚΡΕΑΤΑ ΚΤΨ
92
576
663
763
1,629
1,851
2,122
ΚΡΕΑΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
74
464
533
614
1,311
1,490
1,708
ΨΑΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ
14
90
104
120
255
290
333
ΨΑΡΙΑ ΚΤΨ
73
456
524
603
1,288
1,464
1,678
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΝΩΠΑ
3
18
21
24
52
59
67
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΤΨ
33
204
235
270
577
656
752
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
59
367
422
485
1,036
1,178
1,350
ΤΥΡΙΑ
71
446
512
590
1,259
1,431
1,640
ΓΑΛΑ
123
768
884
1,017
2,171
2,468
2,828
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
62
387
445
512
1,093
1,242
1,423
Κατά Κεφαλήν
Κατανάλωση ανά
Διανυκτέρευση
(σε γραμμάρια)
Συνολική ζήτηση
Δήμος Χερσονήσου
(σε τόνους)
Συνολική ζήτηση
Περιφέρεια Κρήτης
(σε τόνους)
Κατά κεφαλήν κατανάλωση ανά διανυκτέρευση βασικών διατροφικών κατηγοριών στα
ξενοδοχειακά καταλύματα και συνολικές ζητούμενες ποσότητες 2012-2014 (προσωρινά στοιχεία)
1