72
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο
ι καιροί αναδεικνύουν
την αναγκαιότητα σύνδε-
σης της τουριστικής κα-
τανάλωσης με την εγχώ-
ρια παραγωγή (πρωτογε-
νή και δευτερογενή). Αυ-
τό δεν αφορά απλώς το να αγοράσει ο επι-
σκέπτης ένα δύο τεμάχια ελληνικού τυριού
κατά την παραμονή του. Ούτε να του προω-
θηθεί η ελληνική κουζίνα με προϊόντα εισα-
γωγής. Η αναγκαιότητα αφορά κάτι πολύ πιο
μεγάλο: Το τυρί που καταναλώνει ο τουρί-
στας στα εστιατόρια (εντός και εκτός ξενο-
δοχείων), ατόφιο ή μέσα σε διάφορες παρα-
σκευές και ανεξάρτητα από το αν η συνταγή
είναι ελληνική ή όχι, να παράγεται κατά το
δυνατόν εγχώρια. Με άλλα λόγια, υστερεί ως
προς το σκοπό μία «χωριάτικη» με προϊόντα
εισαγωγής, σε αντίθεση με μία του «σεφ» πα-
ρασκευασμένη με ελληνικά προϊόντα.
Στοιχεία της μελέτης του Πανεπιστημίου
Πατρών
Το επιστημονικό έργο πιλοτικού χαρακτή-
ρα, κατ’ ανάθεση του Δήμου Χερσονήσου,
αρχικά υπό τη δημαρχία του κ. Δοξαστάκη
Ζαχαρία και ακολούθως του κ. Μαστοράκη
Ιωάννη, έχει ως σκοπό τη διερεύνηση του
ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή
και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου, ακο-
λουθώντας μία πειραματική προσέγγιση. Η
προσέγγιση αυτή βασίζεται στο μεθοδολογι-
κό και εννοιολογικό πλαίσιο των Δορυφόρων
Λογαριασμών Τουρισμού, που αποτελούν
ένα εθνικολογιστικό εργαλείο, στο επίκεντρο
του οποίου τίθεται αφενός η τουριστική κα-
Το επιστημονικό πιλοτικό έργο που διενεργεί το
Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών
Τουρισμού (Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ.) του τμήματος Διοίκησης
Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, με
επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή
Ζαχαράτο Γεράσιμο, κατ’ ανάθεση του Δήμου
Χερσονήσου, έχει ως σκοπό τη διερεύνηση του ρόλου
του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του
Δήμου Χερσονήσου.
Του Δρ Σταύρου Χατζημαρινάκη /
Ερευνητής Εργαστηρίου Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ.) / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Πανεπιστήμιο Πατρών / e-mail:
Ανάγκη σύνδεσης της
εγχώριας παραγωγής
με τον τουρισμό
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΕ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ