Food Service τ. 124 - page 6

Σε συνέχεια του editorial τoυ προηγούμενου τεύχους, το οποίο αναφερόταν στην επικείμενη αύξη-
ση του ΦΠΑ, το παρόν σημείωμα θέτει την αλλαγή και πάλι στο επίκεντρο.
Η μόνη διαφορά είναι πως στο προηγούμενο τεύχος γινόταν λόγος για σκέψεις, ενώ τώρα το θέμα
συζήτησης είναι η πράξη. Αν και πολλές σελίδες έχουν αφιερωθεί στην αλλαγή του φορολογικού συ-
ντελεστή στη μαζική εστίαση και στις δυσάρεστες συνέπειές του για τον κλάδο, το 23% έγινε τελικά
πραγματικότητα. Βέβαια ο κλάδος των εστιατορίων δεν βιώνει την ίδια ανησυχία με αυτήν της προη-
γούμενης φοράς, καθώς τη θέση της έχει καταλάβει η αγανάκτηση. Άλλωστε οι επιχειρηματίες αυτήν
τη φορά γνωρίζουν τις συνέπειες μιας μεταβολής (αύξησης) του φορολογικού συντελεστή και κατά
συνέπεια δεν αγωνιούν για το τι θα συμβεί στα εστιατόριά τους. Γνωρίζουν πολύ καλά, καθώς έχουν
δει την ιστορία σε πλήρη εξέλιξη μόλις πριν από λίγα χρόνια. Μείωση εσόδων, απώλειες θέσεων ερ-
γασίας, κλείσιμο επιχειρήσεων. Ένα πραγματικό déjà vu.
Σήμερα, οι επιχειρηματίες της εστίασης, έχοντας πλήρη γνώση του τι συνεπάγεται μία αύξηση του
ΦΠΑ και αφού αναγκάστηκαν εκτός των άλλων να προσαρμόσουν (για άλλη μία φορά) σε εικοσιτέσ-
σερις ώρες τις ταμειακές τους μηχανές στο μέσο της τουριστικής περιόδου, δηλώνουν κατά κάποιον
τρόπο ανήμποροι να απορροφήσουν τη νέα μεταβολή. Ήδη οι επιχειρήσεις αγωνίζονται καθημερινά
να επιβιώσουν, να καταβάλουν μισθούς και εισφορές, χωρίς όμως, όπως οι ίδιοι λένε, αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι μόνο η νέα μεταβολή του ΦΠΑ που λειτουργεί ως εμπόδιο στη λει-
τουργία τους και αυξάνει τις λειτουργικές τους δαπάνες. Αύξηση στα τρόφιμα-πρώτες ύλες τους, αύ-
ξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, προπληρωμές φόρων είναι μόνο ορισμένες από τις ρυθμίσεις
που δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον όμως, πέραν των τε-
χνοκρατικών κατά κάποιον τρόπο ζητημάτων, είναι ότι στην εστίαση υπάρχουν ακόμη εκείνοι οι ρομα-
ντικοί (ας επιτραπεί ο χαρακτηρισμός) που έχουν τη διάθεση να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν να αγω-
νίζονται. Νέα εστιατόρια εισέρχονται στην εγχώρια μαζική εστίαση με επαγγελματίες γεμάτους όρεξη
και διάθεση να δημιουργήσουν, να προσφέρουν και να αναδείξουν τη γεύση. Αυτό το γεγονός προσ-
δίδει από μόνο του στο φετινό χειμώνα πολύ ενδιαφέρον, καθώς ο κλάδος δείχνει ότι παρά τις δυσχέ-
ρειες, έχει τη δυναμική, τη γνώση και την όρεξη να προχωρήσει. Το θέμα όμως είναι να μην «του κο-
πεί η όρεξη». Είναι πραγματικά κρίμα για τους ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν σε
έναν κρίσιμο και καθοριστικής σημασίας για την οικονομία κλάδο να στερούνται οράματος. Αδιαμφι-
σβήτητα, όλα τα παραπάνω αποτελούν μία ιστορία déjà vu, όπως ακριβώς είναι και οι αλλεπάλληλες
μεταβολές του ΦΠΑ. Όμως τα γεγονότα δυστυχώς επαναλαμβάνονται…
Καλή ανάγνωση
ed
orial
Η εστίαση ζει το δικό της déjà vu!
eat
Μάγδα Πειστικού
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...68
Powered by FlippingBook