60
μικροί παραγωγοί
Ο
συνεταιρισμός, ένας από τους μεγαλύτερους
στην Ευρώπη, ιδρύθηκε το 1952. Η σπάνια
μελισσοτροφική χλωρίδα, συνδυασμένη με το
κατάλληλο κλίμα, είναι ένας από τους βασι-
κούς λόγους που το μέλι Σίθων βρίσκεται μεταξύ των
καλύτερων μελιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο
άλλος λόγος είναι η υπερσύγχρονη υποδομή, η βαθιά
τεχνογνωσία, η μεγάλη αγάπη και η παράδοση στο μέλι.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο συνεταιρισμός κατα-
σκεύασε το δικό του συσκευαστήριο μελιού και το 1987
ξεκίνησε η τυποποίηση του μελιού Σίθων.
Όπως τονίζει στο περιοδικό μας ο κ. Γιάννης Καραδήμος,
γενικός διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού, η δια-
φορά με άλλους συνεταιρισμούς είναι ότι πάνω απ’ όλα
είναι μελισσοκόμοι και αγαπούν τη δουλειά που κάνουν,
η οποία είναι συνέχεια μια παράδοσης πολλών ετών.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο συνεταιρισμός αναπτύ-
χθηκε επενδύοντας σε τεχνολογία, τεχνογνωσία και
επιλεγμένο ανθρώπινο δυναμικό. Σύντομα έγινε ένας
από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους μελισσοκο-
μικούς συνεταιρισμούς στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, με
στόχο την πιστοποιημένη ποιότητα, δημιούρ-
γησε το δικό του εργαστήριο ποιοτικού
ελέγχου μελιού. Το μέλι ελέγχεται
για την ποιότητά του από το εργαστή-
ριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτει,
σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το
Ελληνικό Ινστιτούτο Μελισ-
σοκομίας και τα δύο
κορυφαία ευρω-
παϊκά εργαστήρια
εξέτασης μελιού,
APPLICA και QSI.
Σήμερα, πάνω
από 70.000 μελισσοσμήνη και 140 μελισσοκόμοι δου-
λεύουν για το μέλι Σίθων. Κάθε μελισσοκόμος διαθέτει
μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες –500 έως 1.600 κυψέ-
λες– και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην παραγωγή του
μελιού. Επαγγελματίες αφοσιωμένοι στο μέλι μεταφέ-
ρουν τις κυψέλες σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το
δρόμο των λουλουδιών. Παλιότερα, οι μετακινήσεις των
μελισσιών γίνονταν μέσα στη Χαλκιδική. Τώρα, ξεκινούν
τη μελισσοκομική τους χρονιά τον Νοέμβριο από την
Πελοπόννησο ή την Κεντρική Ελλάδα και την άνοιξη
επιστρέφουν στη Μακεδονία, όπου παράγεται ανθόμελο
από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Ο συνεταιρισμός, στα 4.000 τ.μ. των εγκαταστάσεών του,
παράγει μια μεγάλη ποικιλία τύπων μελιού, κυρίως
ανθόμελο και πευκόμελο, που ξεπερνά τους 1.000
τόνους, ισοδυναμώντας με το 12-14% της ετήσιας ελληνι-
κής παραγωγής μελιού.
Ποιοτικός έλεγχος
Ο κ. Καραδήμος μάς εξηγεί για την ποιότητα: «Διαθέ-
τουμε εργαστήριο που εξετάζει τα μέλια σε πρώτο βαθμό
και μετά τα στέλνουμε και εξετάζονται από εργαστήρια
του εξωτερικού. Δεν κάνουμε όλες τις
εξετάσεις μέσα στο εργαστήριο του
συνεταιρισμού για ευνόητους
λόγους, γιατί οι επενδύσεις που
απαιτούνται είναι τεράστιες για να
κάνεις μία γκάμα εξετάσεων. Τα
στέλνουμε σε αναγνωρι-
σμένα χημεία του
εξωτερικού, για
μία μεγάλη σειρά
εξετάσεων.
Κάποιες απλές
εξετάσεις στην
Ένα ποιοτικό μέλι που κάνει τη διαφορά
Ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός
Νικήτης Χαλκιδικής έχει καταφέρει να ανάγει
το μέλι Σίθων σε ένα από τα καλύτερα προϊόντα
που παράγει η χώρα μας, με γνώμονα
την αγάπη για τη μελισσοκομία,
που αποτελεί παράδοση
στην περιοχή.
Μέλι
Της Μαρίας Γεωργιάδου