31
ρεπορτάζ
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων
Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του
κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα.
Αποτελεί τόπο συνάντησης των ανθρώπων της
μελισσοκομίας –μικρών παραγωγών, συνεταιρισμών
και εμπόρων– και έναν άριστο τρόπο για την προβολή
του ελληνικού μελιού.
Στα εγκαίνια του φεστιβάλ παρέστησαν ο αναπληρωτής
υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ανα-
πληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Αγροτικής
Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα της
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμων Ζαννετίδης και
ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος
Κατσιφάρας, ο οποίος παρέλαβε και το βραβείο για την
τιμώμενη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Περισσότεροι από 250 μικροί Έλληνες παραγωγοί
παρουσίασαν τα προϊόντα τους και τις μοναδικές
ποικιλίες μελιού, όπως πευκοθυμαρόμελο Κρήτης,
μέλι με superfooods (συνδυασμός τριών υπερτροφών
υψηλής βιολογικής αξίας), μέλι Π.Ο.Π. Βυτίνας, μέλι
από τη Χάλκη καθώς και τη νέα Χριστουγεννιάτικη
γεύση, διαθέσιμη μόνο τον Δεκέμβριο, μέλι με καρύδια
και γαρύφαλλο.
Συναντήσαμε περίπτερα από πολλές περιοχές της
Ελλάδας. Από τα νησιά μας (Κάλυμνο, Ικαρία, Κέα,
Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Αμοργό, Ρόδο, Κάσο, Κίμωλο,
Κάρπαθο, Κύθνο, Θάσο, Σάμο, Λέσβο) με
πρωταγωνίστρια την Κρήτη, από την ηπειρωτική χώρα
(Μάνη, Καρπενήσι, Σούλι, Έβρος, Τρίκαλα, Ροδόπη,
Μικροί παραγωγοί
Μέλι από τη Βόρεια Άνδρο
Παραγωγός
Λευτέρης Βαρούτης
Ο μοναδικός εκπρόσωπος της ανδριώτικης
μελισσοκομίας, ήταν η οικογενειακή επιχείρηση
Τριδήμα, με το σήμα «3Μέλισσες». Συμμετείχαν στην
έκθεση για να παρουσιάσουν το ανδριώτικο μέλι και
όχι για να πουλήσουν, όπως δήλωσαν. Μας έδειξαν
ταδιάφοραείδημελιούτουςαπόθυμάρι,ρείκι,σφένδαμο
και ανθόμελο, που το παράγουν κυρίως την άνοιξη.
Στην ποικιλία των προϊόντων τους περιλαμβάνονται
και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα όπως, βάμμα
πρόποληςψεκαζόμενο και σε σταγονίδια, γύρη νωπή,
κηρήθρα, κηραλοιφές και βασιλικός πολτός.
Μέλι από το Θέρισο Χανίων Κρήτης
Παραγωγός
Δημήτρης Παπαδάκης
Γιατονκ.Παπαδάκη,πουσυμμετέχειστηνοικογενειακή
επιχείρηση με την επωνυμία «Κοπέλια», το φεστιβάλ
μελιού είναι μιαμεγάλη γιορτή. Όπως ο ίδιος δήλωσε,
«οαπώτεροςσκοπόςτηςπαρουσίαςόλωνστηνέκθεση,
είναι το κέρδος και η παρουσίαση των προϊόντων».
Τόνισε, μάλιστα, πως μια τέτοια συμμετοχή αποτελεί
έπαινο. Δήλωσε ικανοποιημένος από την έλευση του
κόσμου δεδομένου των οικονομικών δυσκολιών που
επικρατούν.