33
ρεπορτάζ
Μέλι από το Καρπενήσι
Παραγωγοί
Ροδάνθη Μάρκη
και
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Παράγουνμέλι με τονπιοαγνό τρόπο, όπως δήλωσαν.
Μέλι ελάτης, βελανιδιάς, πεύκουκαι γύρη. Φτιάχνουν
επίσης, κηραλοιφές με βαλσαμόλαδο και με αιθέρια
έλαια από γιασεμί και ευκάλύπτο. Τα προϊόντα από
γιασεμί έχουν καλλυντικές ιδιότητες, ενώ λόγω του
ευκαλύπτου είναι κατάλληλα για το κρυολόγημα.
Δήλωσανπως συμμετέχουνπρώτηφοράστην έκθεση
και έχουν παρατηρήσει πως ο κόσμος πρώτα κάνει
έρευνα αγοράς και μετά καταλήγει στην επιλογή των
προϊόντων που θα αγοράσει.
Μέλι Ανατολικής Αττικής
Παραγωγός
Πλάτων Σχοινάς – «Μελιάδες»
Παράγει ξεχωριστές ποικιλίες μελιού όπως ελάτης,
ρείκι, απόκούμαροκαι ανθόμελο. Οσκοπόςπαρουσίας
του στην έκθεση, είναι οι νέες συνεργασίες και η
παρουσίαση στους καταναλωτές των προϊόντων που
παράγειοκόσμοςτημέλισσας.Δήλωσεευχαριστημένος
από την έλευση τουκόσμουκαι τόνισεπως κάθε χρόνο
είναι καλύτερα.
Μικροί παραγωγοί
Μέλι Ορεινής Αρκαδίας
Παραγωγός
Βασίλης Μουρούτσος
Παράγει ιδιαίτερες ποικιλίες μελιού. Το μέλι
βελανιδιάς που προσφέρει σίδηρο, φώσφορο
και κάνει καλό στις αρθρώσεις και το μέλι ρείκι
που λειτουργεί ως φάρμακο, καθώς διακρίνεται
για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα για
τους διαβητικούς. Ο κ. Μουρούτσος προτείνει
στους καταναλωτές τα ορεινά προϊόντα διότι δεν
έχουν φυτοφάρμακα.
Στόχος του φεστιβάλ είναι η προβολή και η
προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και
των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό
και στους χώρους μαζικής εστίασης.
Παράλληλα, διεξήχθη το 8ο Μελισσοκομικό
Συνέδριο, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων
και φορέων, όπου συζητήθηκαν η κατάσταση που
επικρατεί στον τομέα της μελισσοκομίας, τα
προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές
του. Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η αγορά
πλημμυρίζει από φθηνά μέλια που δεν έχουν καμιά
σχέση με το ελληνικό μέλι κι ο αθέμιτος
ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές.
Μέλι και χαλβάς από τα Φάρσαλα
Παραγωγός
Δημήτρης Αλεξόπουλος
Οκ. Αλεξόπουλοςφτιάχνει παραδοσιακό χαλβά
βουτύρου, ενώο ίδιος έχει εμπνευστεί και δύο
συνταγές-πατέντες, όπως χαρακτηριστικά μας
είπε: «Χαλβά με φύλλο κρούστας και μέλι και
χαλβά με σοκολάτα». Δήλωσε ευχαριστημένος
από την έκθεση, στην οποία έρχεται κάθε χρόνο
και την χαρακτήρισε ως την καλύτερη στην
Ελλάδα.
Μ