34
Μπορεί οι μεγάλες αλλαντοβιομηχανίες να κοιτούν τις εξαγωγές για μεγαλύτε-
ρους τζίρους, ωστόσο το αίσιο είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα
ντόπια προϊόντα. Αυτό έχει ως συνέπεια λιγότερες εισαγωγές, αλλά και τοπο-
θέτηση μικρότερων βιοτεχνιών στον χάρτη.
Της Ελένης Καραμπάτσου
αλλαντικά
Οι Έλληνες
προτιμούν τα εγχώρια
Σ
την Ιταλία, δεν υπάρχει μίνι μάρκετ που να μην
έχει ένα ψυγείο με αλλαντικά. Στη γείτονα, βλέ-
πετε, είναι στην ιδιοσυγκρασία τους να
«τσιμπάνε» με το κρασί τους τυριά και αλλαντικά. Το
προσούτο δε, είναι από τα πιο συνηθισμένα και αγαπη-
μένα τους αλλαντικά. Αν και εμείς το θεωρούμε κάτι
πολύ ακριβό, που θα το βρούμε μόνο σε ντελικατέσεν,
εκεί το έχουν όλα τα μικρά συνοικιακά μίνι μάρκετ.
Στη χώρα μας, είναι αλήθεια ότι έχουμε διαφορετικές
τάσεις. Συνηθισμένο είναι να αγοράσει κάποιος λουκά-
νικα ή φέτες από ζαμπόν για τοστ από ένα μίνι μάρκετ
και όχι κάποιο ιδιαίτερα περίεργο αλλαντικό. Βέβαια,
όπως σε όλα τα προϊόντα τροφίμων, έτσι και στα αλλα-
ντικά υπάρχουν μεταστροφές. Έτσι, βλέπουμε πλέον
τους καταναλωτές να ψάχνουν και πιο ιδιαίτερες γεύ-
σεις, εκτός από το πιο φθηνό προϊόν, ακόμη και στα
αλλαντικά. Μικροί παραγωγοί και αλλαντικά όχι τόσο
γνωστά, δοκιμάζονται με μεγαλύτερη ευκολία, απ’ ό,τι
στο παρελθόν. Φυσικά, είναι στην ευχέρεια κάθε επιχει-
ρηματία τι προϊόντα θα επιλέξει να βάλει στα ράφια του.
Σίγουρα, θα πρέπει να πιστεύει και αυτός σε αυτά, για να
τα προωθήσει αντίστοιχα και στους πελάτες του.