28
T
ο σκηνικό σήμερα στα brands της μπίρας έχει
αρχίσει να αλλάζει σε σχέση με το παρελθόν,
καθώς γενικότερα οι Έλληνες καταναλωτές
δείχνουν την τάση να επιλέγουν ελληνικά
προϊόντα, θεωρώντας ότι έτσι βοηθούν και την ελλη-
νική οικονομία. Σίγουρα, οι μεγάλοι όμιλοι κατέχουν το
μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, ωστόσο, πληθαίνουν
οι μικρές ζυθοποιίες που κάνουν δυναμικά λανσαρί-
σματα και κερδίζουν το κοινό. Μάλιστα, αρκετές από
τις μικροζυθοποιίες έχουν κατακτήσει με τα προϊόντα
τους αρκετά βραβεία στο εξωτερικό και αυτό δείχνει
ότι οι ελληνικές μπίρες μπορούν να κερδίσουν και την
παγκόσμια αγορά.
Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες ξεχωρίζουν για τη διαφο-
ρετική προσέγγισή τους, που δεν είναι άλλη από το να
παράγουν φρέσκες μπίρες, πειραματιζόμενοι με διάφο-
ρους τύπους μπίρας, παίζοντας με τις πρώτες ύλες και
με πρότυπο τεχνολογικό εξοπλισμό που συντελεί στην
άρτια παραγωγική διαδικασία. Η ανάγκη του κόσμου
για νέες γεύσεις και ποιοτικά προϊόντα, που παράγονται
τοπικά και από μικρές επιχειρήσεις, φαίνεται από την
άνοδο πολλών μικρών μικροζυθοποιιών. Γενικότερα, η
αλλαγή αυτή στη συμπεριφορά του καταναλωτή δίνει
ελπιδοφόρο μέλλον στις ποιοτικές και μικρές επιχειρή-
σεις. Οι πολυεθνικές εταιρείες κρατούσαν μέχρι σήμερα
τη μερίδα του λέοντος στην αγορά της μπίρας, με 9 στις
10 μπίρες που καταναλώνονται στην Ελλάδα να είναι
εισαγόμενες ή να φτιάχνονται από 100 θυγατρικές
ΜΠΙΡΑ
ΜΠΙΡΕΣ
Αφιέρωμα
Της Μαρίας Γεωργιάδου
Οι μικρές και
οι μεγάλες ζυθοποιίες
της Ελλάδας
Οι ζυθοποιίες της χώρας μας λανσάρουν νέα προϊόντα που μπορούν να
προσελκύσουν ακόμη περισσότερους καταναλωτές. Μέχρι σήμερα, στον
κόσμο της μπίρας τα πρωτεία κατείχαν οι πολυεθνικοί όμιλοι. Φαίνεται όμως
ότι αρκετές μικρές ζυθοποιίες έρχονται να ταρακουνήσουν τα νερά, με
προτάσεις που αρέσουν στο καταναλωτικό κοινό.