85
ρεπορτάζ
και εξασφαλίζεται με το πιστοποιητικό. Ο λόγος που ειδι-
κές εταιρείες αναλαμβάνουν τις απολυμάνσεις είναι ότι οι
εργασίες αυτές απαιτούν εμπειρία και τον κατάλληλο,
σωστό εξοπλισμό. Ένα μικρό λάθος μπορεί να κοστίσει
μια ανθρώπινη ζωή. Οι τεχνικοί-απολυμαντές έχουν
εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί στο συγκεκριμένο τομέα και
πραγματοποιούν τις απολυμάνσεις, μυοκτονίες και απε-
ντομώσεις, υπό την καθοδήγηση και τις συμβουλές του
υπεύθυνου επιστήμονα. Τα σκευάσματα που χρησιμο-
ποιούνται για τις απολυμάνσεις πρέπει να είναι
εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων και ασφαλή για τους ανθρώπους, τα κατοικίδια
ζώα και το περιβάλλον. Στο πιστοποιητικό απολύμανσης
αναγράφονται οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων
που χρησιμοποιούνται, ο τόπος και ο χρόνος που έγινε η
εφαρμογή, καθώς και τα στοιχεία του υπεύθυνου επιστή-
μονα.
Ο φάκελος παρασιτοκτονίας
Στην περίπτωση των χώρων υγειονομικού ενδιαφέρο-
ντος, σύμφωνα με το Υγειονομικό, χρειάζεται να υπάρχει
ο λεγόμενος φάκελος παρασιτοκτονίας όπου περιλαμβά-
νει τακτικές εφαρμογές. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται
όλοι οι επιχειρηματίες σε κάθε ενδεχόμενο έλεγχο.
Ο φάκελος παρασιτοκτονίας περιλαμβάνει:
• Σύμβαση με εταιρεία καταπολέμησης εντόμων και
τρωκτικών
• Εγκρίσεις κυκλοφορίας και προδιαγραφές των σκευα-
σμάτων που χρησιμοποιούνται
• Κάτοψη ή σκαρίφημα της επιχείρησης όπου απεικονί-
ζονται οι δολωματικοί σταθμοί
• Στοιχεία υπεύθυνου επιστήμονα
• Πιστοποιητικό απεντόμωσης-μυοκτονίας.
Τον φάκελο παρασιτοκτονίας τον φτιάχνουν και τον ολο-
κληρώνουν οι υπεύθυνοι επιστήμονες.
Η συχνότητα των εφαρμογών απεντόμωσης και μυοκτο-
νίας εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε καταστήματος
και τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν.
Τρόποι αντιμετώπισης παρασίτων
• Απεντόμωση-απολύμανση με τη μέθοδο του ψεκα-
σμού για όλα τα παράσιτα
• Απεντόμωση με τη χρησιμοποίηση gel απεντόμωσης
• Μυοκτονία με τη χρήση πλαστικών δολωματικών
σταθμών με δολώματα και μεταλλικών σταθμών με
κόλλα.
Το κόστος
Το κόστος για την ετοιμασία του φακέλου παρασιτοκτο-
νίας είναι συνήθως δωρεάν. Το κόστος για την εφαρμογή
απεντόμωσης, απολύμανσης και μυοκτονίας εξαρτάται
από τα τετραγωνικά της επιχείρησης και το μέγεθος του
προβλήματος που αντιμετωπίζει.
Οδηγός Ορθής Πρακτικής
Ο ΕΦΕΤ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Απεντομώσεων και
Μυοκτονιών Ελλάδος, και το Υπουργείο Αγροτικής Ανά-
πτυξης και Τροφίμων έχουν εκδώσει έναν Οδηγό Ορθής
Πρακτικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση προστα-
σίας από ζωικούς εχθρούς και έντομα στις επιχειρήσεις
τροφίμων.
Ο Οδηγός Ορθής Πρακτικής συντάχθηκε για να αποτελέ-
σει σημείο αναφοράς στις εν λόγω εφαρμογές στις
μικρότερης εμβέλειας ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για τη
σύνταξή του ελήφθησαν υπόψη οι νομοθετικές απαιτή-
σεις, όπου αυτές υπάρχουν, καθώς και οι όποιες «καλές
πρακτικές εφαρμογής», υπό την ευρύτερη έννοια του
όρου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η σύνταξη του
παρόντος οδηγού αποσκοπεί σε αποτελεσματικές εφαρ-
μογές μυοκτονίας και απεντόμωσης που όμως σέβονται
τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ο Οδηγός αποτελείται από πέντε μέρη:
• Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την εισαγωγή, ορισμούς
και το εύρος εφαρμογής.
• Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την σύνδεση της μυο-
κτονίας-απεντόμωσης με το Σύστημα Αυτοελέγχου
(HACCP) και τη νομοθεσία.
• Το τρίτο μέρος αναφέρεται σε κάθε κατηγορία ζωικού
εχθρού (παρασίτου) αναλυτικά.
• Το τέταρτο μέρος περιγράφει τους τρόπους αντιμετώπι-
σης, καθώς και την τεκμηρίωση που προβλέπεται από
τα εν λόγω συστήματα διαχείρισης.
• Στο πέμπτο μέρος περιλαμβάνονται παραρτήματα,
καθώς και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε.
Ο Οδηγός Ορθής Πρακτικής αφορά την ορθή και αποτελε-
σματική εφαρμογή μεθόδων συνολικής διαχείρισης,
παρακολούθησης και καταπολέμησης ζωικών εχθρών
και εντόμων, επιβλαβών για την υγιεινή των εγκαταστά-
σεων και την ασφάλεια των τροφίμων που μπορεί να
απειλούνται.
Ειδικότερα, απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις τροφίμων
(όπως ορίζονται στον Καν. (ΕΚ) 178/2002) και υλικών σε
επαφή με τρόφιμα που χρειάζονται τις υπηρεσίες απεντό-
μωσης μυοκτονίας όσο και σε αυτές που τις υλοποιούν
και τις παρέχουν.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τον οδηγό στην ηλε-
κτρονική διεύθυνση του ΕΦΕΤ
.
Μ