63
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Ανώτερη
κατηγορία ελαιολάδου που έχει παραχθεί μόνο με
φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με εξαιρετικό
άρωμα και γεύση και με ελεύθερη οξύτητα, όχι
μεγαλύτερη από 0,8%.
Παρθένο Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο που έχει παραχθεί
μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με καλά
οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και με ελεύθερη
οξύτητα, όχι μεγαλύτερη από 2,0%.
Ελαιόλαδο Λαμπάντε
Παρθένο ελαιόλαδο που έχει
υποστεί επεξεργασία (ραφινάρισμα) και με ελεύθερη
οξύτητα υπερβαίνει το 2,0%.
Εξευγενισμένο Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο που έχει
παραχθεί από εξευγενισμένα παρθένα ελαιόλαδα και
με ελεύθερη οξύτητα, όχι μεγαλύτερη από 0,3%.
Σύνθετο Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο που αποτελείται από
ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιολάδου και παρθένων
ελαιολάδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, και με
ελεύθερη οξύτητα, όχι μεγαλύτερη από 1,0%.
Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες ελαιολάδου, το
προϊόν διακρίνεται επίσης σε:
Ελαιόλαδο ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας
Προέλευσης)
Πρόκειται για Εξαιρετικό Παρθένο
Ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται στα συγκεκριμένα
γεωγραφικά όρια κάποιας περιοχής και τα
χαρακτηριστικά του οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά
στο γεωγραφικό αυτό περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό
περιλαμβάνει τους φυσικούς και ανθρώπινους
παράγοντες και η παραγωγή, η μεταποίηση και η
επεξεργασία του προϊόντος λαμβάνουν χώρα στην
οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή. Η τυποποίησή του
γίνεται σε αριθμημένα μπουκάλια.
Ελαιόλαδο ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής
Ένδειξης)
Πρόκειται για Εξαιρετικό Παρθένο
Ελαιόλαδο, του οποίου μία συγκεκριμένη ποιότητα ή
φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορούν να αποδοθούν
στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου η
παραγωγή ή και η μεταποίηση-επεξεργασία
πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική
περιοχή.
Ελαιόλαδο Προϊόν Οργανικής Καλλιέργειας
Πρόκειται για Εξαιρετικό Παρθένο ή Παρθένο Ελαιόλαδο,
το οποίο προέρχεται από ελαιώνες στους οποίους
εφαρμόζονται οι κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας.
Όλη η διαδικασία, από την καλλιέργεια έως και την
εμφιάλωση, ελέγχεται από ειδικούς οργανισμούς
πιστοποίησης και το ελαιόλαδο συνοδεύεται από ειδικές
αναλύσεις που πιστοποιούν την έλλειψη υπολειμμάτων
χημικών ουσιών στο τελικό προϊόν.
Οι κατηγορίες ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν την έγκριση της Ευρω-
παϊκής Κοινότητας και υπόκεινται σε αυστηρούς εθνικούς
και κοινοτικούς ελέγχους. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνω-
ριστεί οκτώ κρητικά προϊόντα Προστατευόμενης
Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και ένα προϊόν Προστατευ-
όμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Γενικά, το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που είναι πολύ
εύκολο να νοθευτεί. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος νοθείας
είναι η ανάμειξη με σπορέλαια, καθώς και με ζωικά λίπη.
Η νοθεία παρατηρείται κυρίως στο ελαιόλαδο που διατί-
θεται χύμα στην αγορά, γεγονός που δυστυχώς είναι
δύσκολο να το αντιληφθεί ο καταναλωτής.
Συστήματα Ελέγχων
Ο ΕΦΕΤ ασκεί τακτικούς τριμηνιαίους ή αιφνίδιους διοι-
κητικούς, επιτόπιους και δειγματοληπτικούς ελέγχους
στις επιχειρήσεις τυποποίησης των ελαίων, στα ελαιοτρι-
βεία, καθώς και στα σημεία χονδρικής και λιανικής
πώλησης, για να διαπιστώσει την ορθή χρήση των ενδεί-
ξεων της επισήμανσης. Οι παραγωγοί, οι συσκευαστές ή
οι πωλητές του ελαιολάδου, των οποίων τα στοιχεία ανα-
γράφονται στη σήμανση, θα πρέπει να είναι σε θέση να
• Την ονομασία πώλησης
• Τον προσδιορισμό της καταγωγής
• Τον αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης (για τα παρθένα ελαιόλαδα)
• Την καθαρή ποσότητα
• Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας
Οι υποχρεωτικές ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται
στην κύρια ετικέτα αφορούν:
ΛΑΔΙ
Αφιέρωμα