70
που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις στο ουροποιη-
τικό και αναπνευστικό σύστημα, γαστρεντερίτιδες και
άλλα προβλήματα υγείας. Βασικός λόγος για την προβλη-
ματική ποιότητα είναι οι απαράδεκτες συνθήκες
αποθήκευσής του. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες
μελέτες που αναφέρουν ότι τα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο,
που περιέχονται στο εμφιαλωμένο νερό είναι ευεργετικά
για την υγεία. Για να διατηρείται η ποιότητα του εμφιαλω-
μένου νερού λοιπόν στα επιθυμητά επίπεδα, θα πρέπει να
φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, με θερμοκρα-
σία κάτω των 18 βαθμών Κελσίου.
Να επισημαίνετε στους πελάτες σας ότι εξίσου επικίνδυνο
είναι και το να γεμίζουν με νερό βρύσης τη φιάλη νερού,
αφού έχουν καταναλώσει όλο το περιεχόμενο, διότι ενδέ-
χεται να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια. Το συνετό είναι να
αγοράζουν καινούργιο εμφιαλωμένο μπουκάλι.
Κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού
Η αύξηση κατανάλωσης μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι
κάποια περιοχή μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα
με την ποιότητα του νερού από το υδρευτικό δίκτυο ή
δεν επαρκεί, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των
Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Πιο συγκεκριμένα,
στη λύση του μπουκαλιού τα τελευταία πέντε χρόνια
έχουν καταφύγει δημότες της Κομοτηνής, των Σερρών,
της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Κορίνθου, της
Αργολίδας, της Αίγινας, της Χαλκίδας, της Ηλείας, καθώς
και των Χανίων και του Ηρακλείου.
Επιπρόσθετα, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο συγκε-
κριμένο πρόβλημα, είναι πολλοί οι καταναλωτές που
εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την ασφάλεια
του νερού της βρύσης, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν
στη λύση του εμφιαλωμένου.
Παρά το γεγονός ότι σε πολλά συστήματα ύδρευσης
εφαρμόζονται μέθοδοι καθαρισμού του νερού, όπως το
φιλτράρισμα και η χλωρίωση, πολλοί ρύποι μπορούν να
φτάσουν εύκολα μέχρι το ποτήρι. Χαρακτηριστικές
ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό της βρύσης
είναι η δυσάρεστη γεύση, η θολούρα, η μυρωδιά χλω-
ρίου, αλλά και το χώμα, η άμμος και η λάσπη που
μπορεί να εντοπιστούν μέσα στο ποτήρι.
Οι έλεγχοι
Το Γενικό Χημείο του Κράτους πραγματοποιεί εργαστη-
ριακούς ελέγχους στην ποιότητα του εμφιαλωμένου
νερού στα ράφια των σουπερμάρκετ και στις πηγές
εμφιάλωσης. Μάλιστα έχει συσταθεί μία επιτροπή
μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Οικονο-
μίας και Ανάπτυξης και του ΙΓΜΕ με συντονιστή το
Υπουργείο Υγείας, η οποία επισκέπτεται δύο με τρεις
φορές το χρόνο όλες τις πηγές εμφιαλώσεως νερού της
Ελλάδας, κάνει επιθεώρηση των χώρων παραγωγής
ΝΕΡΟ
Αφιέρωμα
Ποιοτικά χαρακτηριστικά των πιο γνωστών εταιρειών στο χώρο του νερού
ΘΕΟΝΗ
ΙΟΛΗ
ΑΥΡΑ
ΖΑΓΟΡΙ
ΖΑΡΟΣ
ΝΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ
φυσικό μεταλλικό φυσικό μεταλλικό
φυσικό μεταλλικό φυσικό μεταλλικό φυσικό μεταλλικό φυσικό επιτραπέζιο
ΚΑΤΙΟΝΤΑ
Ασβέστιο (Ca++)
47,7mg/l
59,5mg/l
63,2mg/l
75,6mg/l
28,4mg/l
36,27mg/l
Μαγνήσιο (Mg++)
0,1mg/l
21,3mg/l
5,4mg/l
5mg/l
13,6mg/l
7,85mg/l
Νάτριο (Na+)
1,2mg/l
6,51 mg/l
7,9mg/l
2,51mg/l
7mg/l
6,27mg/l
Κάλιο (Κ+)
0,3mg/l
0,74 mg/l
1,3mg/l
0,94mg/l
0,4mg/l
0,37mg/l
Αμμώνιο (ΝH4+)
<0,1mg/l
0,013 mg/l
<0,1mg/l
0,0mg/l
<0,26mg/l
<0,10mg/l
ΑΝΙΟΝΤΑ
Χλώριο (Cl -)
<5mg/l
6,77 mg/l
9,8mg/l
4,29mg/l
13,6mg/l
10,87mg/l
Όξινα ανθρακικά (HCO3-) 145mg/l
280,6 mg/l
211mg/l
244mg/l
143mg/l
140mg/l
Θειικά SO4--
<5mg/l
9,83 mg/l
15mg/l
8,51mg/l
<6,1mg/l
<5,30mg/l
Νιτρικά NO3-
1,5mg/l
8,43 mg/l
<5mg/l
1,67mg/l
<5mg/l
2,20mg/l
Νιτρώδη NO2-
<0,05mg/l
0,006 mg/l
<0,01mg/l
0,0mg/l
<0,05mg/l
<0,05mg/l
PH
8
8
7,5
7,59
8
7,97