69
Σ
ε σχέση με την Ευρώπη, σύμφωνα
με έρευνα, ο Έλληνας καταναλωτής
παραμένει ακόμα πίσω από το μέσο
όρο της Ευρώπης στην κατανάλωση
εμφιαλωμένου νερού, που είναι
περίπου 80-100 λίτρα νερό ετησίως.
Παρ’ όλα αυτά, δεν θα ήταν υπερβολικό εάν λέγαμε ότι
η ελληνική αγορά στα εμφιαλωμένα νερά, ειδικά κατά
τους θερινούς μήνες, έχει ανοδική πορεία. Σύμφωνα
με πρόσφατες έρευνες, στην Ελλάδα καταναλώνονται
περίπου ένα δισεκατομμύριο λίτρα εμφιαλωμένου
νερού κάθε χρόνο.
Το μεταλλικό νερό χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες σύμ-
φωνα με τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής
Ένωσης. Το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο και
το νερό πηγής. Σημειωτέον ότι δεν επιτρέπεται στην
ετικέτα να αναγράφεται κανένας άλλος χαρακτηρισμός
του νερού, όπως «θεραπευτικό».
Χαρακτηριστικά των τριών κατηγοριών
Επιτραπέζιο νερό
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το επιτραπέζιο νερό επιτρέ-
πεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης (για
παράδειγμα από γεώτρηση, λίμνη, ποτάμι, ακόμη και
αφαλατωμένο νερό θάλασσας). Επίσης, μπορεί να γίνει
οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης που κρίνεται
απαραίτητη, προκειμένου η σύστασή του να είναι σύμ-
φωνη με την κοινοτική οδηγία (98/83) για το πόσιμο
νερό. Πρακτικά, η σύσταση του επιτραπέζιου νερού
έχει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με το νερό της
βρύσης.
Φυσικό μεταλλικό νερό
Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει αποκλειστικά υπόγεια
προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή προ-
έλευσής του. Οι κοινοτικές οδηγίες απαγορεύουν
οποιαδήποτε κατεργασία ή απολύμανση στο φυσικό
μεταλλικό νερό. Η υπόγεια προέλευση του φυσικού
μεταλλικού νερού καθώς και η απαγόρευση οποιασδή-
ποτε δραστηριότητας σε ικανοποιητική απόσταση γύρω
από τη γεώτρηση εξασφαλίζουν την προστασία του από
τυχόν μικροβιακό φορτίο.
Νερό πηγής
Πρόκειται για μία ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στο
επιτραπέζιο και το φυσικό μεταλλικό νερό. Το νερό
πηγής μοιάζει με το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το
ότι έχει οπωσδήποτε υπόγεια προέλευση, σταθερή
σύσταση, δεν υφίσταται καμιά διαδικασία απολύμανσης
και εμφιαλώνεται πάντα στην πηγή προέλευσής του.
Διαφέρει, όμως, από το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς
το ότι οι φυσικοχημικές παράμετροί του, όπως η
σύστασή του, δεν ακολουθούν αυτές του φυσικού
μεταλλικού νερού, αλλά του επιτραπέζιου, δηλαδή του
κοινού πόσιμου νερού.
Προσοχή στην αποθήκευση
Στις μελέτες των Πανεπιστημίων Θράκης και Πατρών, οι
οποίες διενεργήθηκαν τμηματικά από το 1995 έως το
2003 και από το 2004 έως το 2008, και κατά τις οποίες
εξετάστηκαν περίπου 1.700 μπουκάλια νερού που
κυκλοφορούν στο εμπόριο, εντοπίστηκαν ψευδομονά-
δες, κολοβακτηρίδια και αποικίες μικροοργανισμών
Τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει
υποχρεωτικά να αναγράφουν τις
εξής ενδείξεις στη συσκευασία τους:
• Ονομασία πώλησης του προϊόντος
• Ονομασία πηγής υδροληψίας
• Τόπος εκμετάλλευσης της πηγής
• Χημική ανάλυση της σύνθεσης
• Ποσότητα περιεχομένου (όγκος)
• Χρονολογία ελάχιστης
διαθεσιμότητας (μέρα/μήνας/έτος)
• Παρτίδα παραγωγής
• Συνθήκες συντήρησης και χρήσης
του προϊόντος
• Όνομα ή εμπορική επωνυμία
παρασκευαστή
ΝΕΡΟ
Αφιέρωμα