59
μικροί παραγωγοί
Ιδιότητες
φραγκόσυκου
Το φραγκόσυκο έχει τη δυνατότητα να
μας ξεδιψάει, καθώς έχει μεγάλη
περιεκτικότητα σε νερό (87,5%). Το
κιτρικό και το μηλικό οξύ που περιέχει
του προσδίδουν φυσική συντήρηση,
βοηθούν στην καλή πέψη μέσω του
μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος
Krebs) και αυξάνουν τη σωματική
αντοχή. Η θρεπτική και η φαρμακευ-
τική αξία του φραγκόσυκου είναι
μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε
μαγνήσιο και αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες
οι οποίες είναι σημαντικές για την
υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.
Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή,
αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν
κατά του καρκίνου και των καρδιοπα-
θειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν
ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προ-
στατευτικά σε διάφορους ιστούς και
όργανα: στις αρτηρίες και στα νεύρα,
στους οφθαλμούς και στις αρθρώσεις.
Ο
ι Αφοί Μάγκουρα ΙΚΕ είναι μια αμι-
γώς οικογενειακή επιχείρηση, με
τα τρία αδέλφια και τον πατέρα τους
να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για
να πετύχει το όραμά τους. Ο Αλέξανδρος,
ο Γιάννης, ο Γιώργος και ο πατέρας τους
Δικαίος, επιστημονικά καταρτισμένοι (δύο
μηχανολόγοι και δύο πολιτικοί μηχανικοί),
έχουν αφιερωθεί πλέον στον πρωτογενή
τομέα! Στο περιοδικό μας μίλησε ο μεγα-
λύτερος αδελφός, κ. Γιώργος Μάγκουρας,
όπου μας είπε πώς αποφάσισε να ασχο-
ληθεί με το αντικείμενο, αλλά και για τα
σχέδια που έχει η εταιρεία προκειμένου
να μάθει το καταναλωτικό κοινό της
Ελλάδας τις ωφέλιμες ιδιότητες του φρα-
γκόσυκου και κατ’ επέκταση των χυμών
που παράγουν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την
αρχή. Η εταιρεία συστάθηκε μόλις πριν
από δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2015, ενώ
η καλλιέργεια του φραγκόσυκου είχε
ξεκινήσει από το τέλος του 2013. «Έχοντας
στο μυαλό ότι η οικονομία προσανατο-
λίζεται πλέον στον πρωτογενή τομέα,
αποφασίσαμε να κινηθούμε προς αυτήν
την κατεύθυνση. Σε πρώτη φάση με την
αλόη και στη συνέχεια με το φραγκόσυκο.
Στη Μάνη έχουμε πάρα πολύ φραγκό-
συκο και μάλιστα το καλλιεργούσαν οι
παππούδες μας παλιά για να ταΐζουν τα
ζώα τους, αλλά και για να τρώνε αυτοί τα
φρούτα. Ακόμη και το νεαρό βλαστό τον
έκαναν τουρσί στη Μάνη και τον έτρωγαν,
μια συνταγή που χρησιμοποιούν και στο
Μεξικό. Έχουμε ακόμη και οικογενειακό
φραγκοπερίβολο από τον παππού μου»
μας είπε ο κ. Γιώργος Μάγκουρας.
Η απόφαση της ενασχόλησης με το φρα-
γκόσυκο, όμως, δεν ήρθε μια ωραία
πρωία. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μάγκουρας:
«Πηγαίνοντας σε διάφορες ημερίδες για
να καταρτιστούμε καλύτερα στο αντικεί-
μενο της καλλιέργειας, ακούσαμε ότι είναι
αρκετά ανερχόμενο το φραγκόσυκο. Στη
Μάνη υπάρχει σε αφθονία το συγκεκρι-
μένο φυτό. Έπειτα ψάξαμε και είδαμε ότι
στο εξωτερικό το φραγκόσυκο είναι ένα
φρούτο από το οποίο προέρχονται αρκετά
προϊόντα. Ειδικά στη Λατινική Αμερική και
στις μεσογειακές χώρες είναι αρκετά δια-
δεδομένο, γιατί έχει πολλές ωφέλιμες
ιδιότητες. Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι υπάρ-
χει τεράστιο εύρος στη μεταποίηση με το
φραγκόσυκο. Από μαρμελάδες και σάλ-
τσες μέχρι χυμούς».
Στο εργαστήριό τους παράγεται πουρές και
χυμός φραγκόσυκου. Επειδή δεν υπάρχει
όλο το χρόνο το φραγκόσυκο, η συλλογή
του καρπού γίνεται τον Αύγουστο. «Τότε
γίνονται όλα, η συλλογή, η αποφλοίωση, ο
διαχωρισμός πολτού-κουκουτσιού και
κατόπιν η βαθιά κατάψυξη του πουρέ.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της χρο-
νιάς με τον πουρέ κάνουμε τους χυμούς.
Να σημειώσω ότι τον πουρέ τον πουλάμε
και σε μαρμελαδοποιίες, για την παρα-
γωγή μαρμελάδας» επισημαίνει ο κ.
Μάγκουρας.
Η εταιρεία ξεκίνησε με τρεις κωδικούς
(χυμούς), οι οποίοι έχουν κατά 60% μέσα
φρούτο. Οι γεύσεις είναι φραγκόσυκο,
φραγκόσυκο με λεμόνι και φραγκόσυκο
με πορτοκάλι. Αντί για ζάχαρη σε όλα τα
προϊόντα χρησιμοποιείται αγαύη, ένα
φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από
κάκτο. Είναι ο ίδιος κάκτος από τον οποίο
γίνεται και η τεκίλα. Έχει πολύ χαμηλό
γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να απευ-
θυνθεί και σε διαβητικούς. «Η επιλογή
της αγαύης έγινε για να μη χαλάσουμε
μία από τις πολλές ιδιότητες του φραγκό-
συκου, καθώς είναι και αντιδιαβητικό.
Βοηθάει πάρα πολύ στο χαμήλωμα του
γλυκαιμικού δείκτη. Εκτός λοιπόν από το
ότι γενικά αυξάνει τη σωματική αντοχή,
επειδή έχει μαγνήσιο που βελτιώνει την
υγεία της καρδιάς, έχει ευεργετική δράση
και στο κομμάτι των διαβητικών» τόνισε ο
κ. Μάγκουρας.
Οι συγκεκριμένοι χυμοί μπορούν να
θεωρηθούν και premium με τα ωφέ-
λιμα συστατικά που έχουν, αλλά και με
την ελκυστική γυάλινη συσκευασία.