Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 9 - page 72

72
ρεπορτάζ
μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες αντιδράσεις.
Ακολουθώντας λοιπόν κάποιες βασικές αρχές έχει γίνει
ο χωρισμός των χρωμάτων για τη χρήση τους στη
συσκευασία ενός προϊόντος ή στη διαφήμισή του.
Έτσι λοιπόν έχουμε τα χαρακτηριστικά χρώματα (που
χωρίζονται σε σκληρά και μαλακά), τα οποία είναι τα
καταλληλότερα για να αυξήσουν τις πωλήσεις, τα χρώ-
ματα αντίθεσης τα οποία τονίζουν καλύτερα τα
χαρακτηριστικά, τα δευτερεύοντα χρώματα και τα τρο-
ποποιημένα χρώματα που είναι καλύτερα να
αποφεύγονται εκτός από ειδικές περιπτώσεις.
Από όλα τα χρώματα όμως, το κόκκινο και το πορτοκαλί
είναι δύο χρώματα που τραβούν την προσοχή κάποιου
και δεν τον αφήνουν με τίποτα αδιάφορο, ανεξάρτητα
από το αν του αρέσουν ή όχι.
Επιπλέον, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να
κάνει το χρώμα τα οποία δεν γίνονται με κανέναν άλλο
τρόπο. Έχει αποδειχτεί ότι το σωστό χρώμα μπορεί να
αυξήσει τις πωλήσεις, ενώ ένα λανθασμένο να τις μει-
ώσει. Επίσης, το χρώμα μπορεί να εξασφαλίζει
αναγνώριση, να προσδίδει έμφαση και να συμβάλλει
στην αναγνώριση της ταυτότητας.
Μ
Κόκκινο:
Είναι το καλύτερο από όλα τα χρώματα,
καθώς έχει υψηλή «ελκτική δύναμη».
Κόκκινο-πορτοκαλί:
Πρόκειται για ένα εξίσου καλό
χρώμα, με ακόμη μεγαλύτερη «ελκτική δύναμη».
Πορτοκαλί:
Έχει καλή «ελκτική δύναμη», όχι όμως
όπως το κόκκινο-πορτοκαλί.
Ροδακινί:
Είναι πολύ καλό φόντο για πολλά είδη τρο-
φίμων, αλλά συνιστάται πιο πολύ για γλυκίσματα.
Σοκολατί:
Είναι εξαιρετικό για προϊόντα αρτοποιίας.
Καφέ:
Οι ζεστές αποχρώσεις του καφέ
ενδείκνυνται για πολλά τρόφιμα.
Κίτρινο:
Είναι το χρώμα που απο-
σπάει την προσοχή από αρκετά
μεγάλη απόσταση.
Πράσινο:
Συνιστάται για
φρούτα, λαχανικά και παιδικές
τροφές, αλλά αν δεν επιλεγεί η σωστή απόχρωση, τεί-
νει να γίνει ουδέτερο και στερείται επίδρασης στον
καταναλωτή.
Μπλε:
Χρησιμοποιείται κυρίως ως φόντο.
Μπλε-πράσινο:
Χρησιμοποιείται ως φόντο ή για αντί-
θεση χρώματος.
Πορφυρό:
Το πορφυρό και το ιώδες συνήθως χρησι-
μοποιούνται σε ποτά και κρασιά.
Λιλά:
Το λιλά και παρόμοιες ανοιχτές αποχρώσεις
μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προϊό-
ντα αρτοποιίας.
Γκρι:
Μπορεί να λειτουργήσει σαν
στοιχείο σύνδεσης χρωματι-
στών γραφικών.
Μαύρο:
Θα πρέπει να χρησιμο-
ποιείται μόνο για αντίθεση.
Επιλογή χρωμάτων – δημιουργηστε γωνιές ανάλογα με τα τρόφιμα
1...,62,63,64,65,66,67,68,69,70,71 73,74,75,76,77,78,79,80,81,82,...84
Powered by FlippingBook