FOOD
Service
80
θέμα
μαίου δικτύου επιχειρήσεων,
που προσφέρουν γαστρονομι-
κές υπηρεσίες υψηλής ποιότη-
τας και συμβάλλουν ουσιαστι-
κά στην ελκυστικότητα του
προορισμού.
•
Η στενή συνεργασία των
εστιατορίων με τους φορείς
του τουριστικού τομέα (π.χ. ξε-
νοδοχεία, οργανισμούς διαχεί-
ρισης προορισμών κ.λπ.) απο-
τελεί προϋπόθεση για την απο-
τελεσματική ενσωμάτωση της
γαστρονομίας ως στοιχείο του
τουριστικού προϊόντος και την
προσέλκυση foodies από το
εξωτερικό.
…και οι
προϋποθέσεις
Διακρίνονται επιπλέον 4 ανα-
γκαίες συνθήκες προκειμένου
οι προορισμοί και οι συναφείς
επιχειρήσεις να ενισχύσουν την
ανταγωνιστικότητά τους στην
αγορά του food tourism.
1. Συστηματική παρακολού-
θηση ποσοτικών και ποιοτι-
κών δεδομένων:
Στο ξεκίνημα
κάθε νέας προσπάθειας απαι-
τείται ολοκληρωμένη γνώση
των τάσεων που επικρατούν
στο εσωτερικό και στο εξωτερι-
κό περιβάλλον ενός προορι-
σμού ή μίας επιχείρησης. Τα
εργαλεία για μία τέτοια προ-
σέγγιση ποικίλλουν, από έρευ-
νες ικανοποίησης επισκεπτών
και επισκόπηση των βέλτιστων
πρακτικών σε διεθνές επίπεδο
έως την ανάλυση των επιδόσε-
ων που παρουσιάζουν οι εκά-
στοτε ανταγωνιστές στη διαδι-
κτυακή τους παρουσία.
•
Σε βάθος χρόνου η κατα-
γραφή, η ανάλυση και η επικαι-
ροποίηση διαφορετικών δεδο-
μένων είναι διαδικασίες άρρη-
κτα συνδεδεμένες με τη λήψη
τεκμηριωμένων αποφάσεων και
την αποτελεσματική υλοποίηση
του στρατηγικού σχεδιασμού.
2. Επικοινωνιακή υποστήρι-
ξη των καινοτόμων προϊόντων
και υπηρεσιών:
Κάθε πρωτο-
βουλία που συμβάλλει στην
αναβάθμιση της ποιότητας της
γαστρονομικής εμπειρίας χρή-
ζει επικοινωνίας με στρατηγικό
προσανατολισμό. Προϋπόθεση
αποτελεί η ενσωμάτωση των
επιλεγμένων δράσεων σε ένα
συνεκτικό σχέδιο. Οι στόχοι αυ-
τού του σχεδίου αντανακλούν
τις εκάστοτε ανάγκες προσέγ-
γισης διαφορετικών κοινών εν-
διαφέροντος μέσα από έναν
συνδυασμό off-line και on-line
καναλιών.
•
Η συσσωρευμένη εμπειρία
που αποκτάται κατά την υλο-
ποίηση αυτών των δράσεων σε
συνδυασμό με τα αποτελέσμα-
τα που καταγράφονται σε ενδε-
δειγμένους δείκτες αξιολόγη-
σης συνιστούν βάση για την
επικαιροποίηση του σχεδίου
δράσεων σε μεταγενέστερα
στάδια.
3. Εξειδίκευση περιεχομέ-
νου ενεργειών προβολής:
Κα-
θώς η ατζέντα της γαστρονομι-
κής εμπειρίας δεν εξαντλείται
σε εικόνες και περιγραφές γευ-
στικών εδεσμάτων, το θέμα, ο
τύπος και το ύφος του προωθη-
τικού περιεχομένου εξαρτώνται
από τις ανάγκες προσέγγισης
διαφορετικών κοινών ενδιαφέ-
ροντος. Είναι πάντως απαραί-
τητο να αναδεικνύεται η συσχέ-
τιση της γαστρονομικής εμπει-
ρίας με ποικίλους παράγοντες,
όπως ο προορισμός και σημα-
ντικά δρώμενά του, οι δημιουρ-
γοί και ο χώρος τέλεσής της
κ.λπ.
•
Βασικός στόχος σε βάθος
χρόνου είναι να τροφοδοτού-
νται με εξειδικευμένο περιεχό-
μενο όλα τα επιλεγμένα κανά-
λια προβολής, διατηρώντας μία
δεδομένη ομοιογένεια και υψη-
λά επίπεδα ποιότητας.
4. Διασύνδεση με ισχυρά
brands:
Η μεγέθυνση του food
tourism σε διεθνές επίπεδο έχει
προσελκύσει το ενδιαφέρον
ηγετικών φορέων, όπως on-line
travel agencies (π.χ. Expedia),
πλατφόρμες καταχώρισης σχο-
λίων (π.χ. Trip Advisor) και εκ-
δοτικοί όμιλοι με εξειδικευμένα
ταξιδιωτικά έντυπα.
Η σύναψη συνεργασιών με
φορείς αυτού του βεληνεκούς
προϋποθέτει την ύπαρξη ενός
ιδιαίτερα ποιοτικού προϊόντος,
αλλά αποτελεί καθοριστικό βή-
μα για την ενίσχυση της εξω-
στρέφειας και της ανταγωνιστι-
κότητας.
'
'
Κάθε
προορισμός
χρειάζεται ένα
πλήθος
πρεσβευτών.