που αφορά και την πρωινή και την απογευ-
ματινή μας απόλαυση.
Πρώτα απ’ όλα η μηλόπιτα, γλυκό εύκο-
λο στην παραγωγή και ιδιαίτερα προσιτό
σε όλο τον κόσμο. Κράπφεν ή μπερλίνερ με
πραλίνα φουντουκιού και τέλος κλαφουτί
με δαμάσκηνα.
Για τη δημιουργία της δικής σας μηλόπι-
τας υπάρχει κάποιο μυστικό;
Τις βασικές αρχές της ζαχαροπλαστικής
τις έμαθα εκτός από τις σπουδές, σε θεω-
ρητικό επίπεδο, στην επιχείρηση που δια-
τηρούσε ο πατέρας μου εμπορευόμενος
πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, και τις
εφάρμοσα πρακτικά σε δικό μου χώρο.
Παράλληλα, λόγω οικογενειακής σχέσης
με τη Γερμανία, όπου η μηλόπιτα είναι ένα
από τα αγαπημένα τους γλυκά, θεωρώ ότι
ένα από τα σημαντικότερα σημεία προσο-
χής στη δημιουργία της είναι το streusel,
που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «σκορ-
πίζω» και δεν είναι τίποτα άλλο από κομμά-
τια ζύμης βουτύρου με τρία βασικά υλικά,
αλεύρι, βούτυρο και καστανή ζάχαρη.
Έτσι ουσιαστικά διαμορφώνεται και η
διακόσμηση του γλυκού.
Συχνά συσχετίζονται οι όροι κράπφεν ή
μπερλίνερ με το ντόνατ. Συμφωνείτε;
Σχεδόν ίδια μέθοδος παρασκευής, με
διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τον
τρόπο ψησίματος.
Εξηγώ, λοιπόν, ότι μέχρι το στάδιο εκεί-
νο που η ζύμη έχει ωριμάσει μέσα στο θά-
λαμο ωρίμανσης (στόφα), η διαδικασία εί-
ναι περίπου η ίδια, μετά και ενώ στο ντόνατ
η ζύμη ψήνεται στη φριτούρα, το μπερλί-
νερ ή κράπφεν μεταφέρεται στο φούρνο.
Στην έξοδο από το φούρνο, με τη βοήθεια
πινέλου περνάμε την επιφάνειά του με βού-
τυρο λιωμένο χλιαρό και πασπαλίζουμε με
ζάχαρη κρυσταλλική. Στο τέλος γεμίζουμε
τα κράπφεν με μαρμελάδα της αρεσκείας
μας ή πραλίνα φουντουκιού και για ντεκόρ
μπορούμε να το διακοσμήσουμε με ζάχαρη
άχνη.
Ένα γαλλικό γλυκό μέσα στο ελληνικό
φθινόπωρο;
Σε κάθε φθινόπωρο ταιριάζει το κλαφου-
τί και όχι μόνο.
Το γλυκό αυτό που σύμφωνα με την πα-
ράδοση πρωτοδημιουργήθηκε στη Γαλλία
αποτελείται από έναν χυλό, παχύρρευστο
ως προς την υφή του, και τα υλικά που
απαιτούνται είναι γάλα, κρέμα γάλακτος,
αυγά, ζάχαρη, κορν φλαουρ και κατά προ-
τίμηση φρέσκια κρέμα τυριού.
Αρωματίζουμε το μείγμα με βανίλια και
ξύσμα πορτοκαλιού, ομογενοποιούμε το
μείγμα, τοποθετούμε τα δαμάσκηνα σε μία
φόρμα σιλικόνης ή σε μία φόρμα τάρτας
προσθέτοντας το χυλό και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο.
Το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει εντυπω-
σιακό ανάλογα με τα φρούτα που επιλέ-
γουμε. Το αυθεντικό κλαφουτί πάντως στη
Γαλλία παρασκευάζεται με αγριοκέρασα.
FOOD
Service
73
'
Oι ιδιαίτερες
κλιματολογικές συνθήκες
στη χώρα μας επηρεάζουν
θετικά ή αρνητικά τόσο
την παραγωγή των
φρούτων όσο επίσης
και τη διάθεση του
καταναλωτικού κοινού.
θέμα εξωφύλλου