FOOD
Service
78
σούρα και χάρτη των fine
dining εστιατορίων.
•
Σε περιφερειακό επίπεδο
χρήζουν μνείας οι προωθητικές
πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο
Τουριστικός Οργανισμός της
Καταλονίας, στο πλαίσιο του
επίσημου έτους για τη γαστρο-
νομία και τον οινολογικό τουρι-
σμό το 2016. Εκεί υπήρξε κοινή
προβολή των σεφ από διαφο-
ρετικά Michelin εστιατόρια, σε
συνδυασμό με επισκόπηση της
συνολικής προσφοράς της πε-
ριοχής, πληροφοριακές κατα-
χωρίσεις σε εξειδικευμένο θε-
ματικό οδηγό και προσκλήσεις
για συμμετοχές σε ενιαίες δρά-
σεις (π.χ. workshops, fam
trips).
Η καινοτομία σε 4
άξονες...
Διακρίνονται 4 τομείς όπου
οι προορισμοί και οι συναφείς
επιχειρήσεις δύνανται να και-
νοτομήσουν με γνώμονα την
ενίσχυση του γαστρονομικού
τουρισμού.
1. Συσχέτιση της γαστρονο-
μίας με την τοπική κληρονο-
μιά:
Το βασικό συμπέρασμα
από την απήχηση που γνωρί-
ζουν οι εκπομπές του Anthony
Bourdain διεθνώς είναι ότι η
πρόσθετη αξία στη γαστρονο-
μική εμπειρία σχετίζεται με τις
ιστορίες που την πλαισιώνουν
(π.χ. επιλογή υλικών, έθιμα σε
σχέση με διαφορετικές συντα-
γές και δημιουργούς κ.λπ.).
•
Το ιδιαίτερο αφήγημα
ενός προορισμού ή ενός εστια-
τορίου αναδεικνύει τα εδέσμα-
τα και τους συντελεστές τους
και τροφοδοτεί την παραγωγή
ελκυστικού προωθητικού υλι-
κού.
2. Σύσφιξη των σχέσεων με
την τοπική κοινωνία:
Η γα-
στρονομική εμπειρία αποτελεί
κτήμα των συνδαιτυμόνων που
την απολαμβάνουν και η βαρύ-
τητα των απόψεών τους ενι-
σχύεται, καθώς αυτές διαχέο-
νται στα κανάλια του Διαδικτύ-
ου. Είναι αντίστοιχα προς όφε-
λος των προορισμών και των
εστιατορίων να ενθαρρύνουν
τη διασπορά θετικών σχολίων,
ιδιαίτερα όταν οι «Ευαγγελι-
στές» των γαστρονομικών
εμπειριών αντιμετωπίζουν ευ-
πρόσδεκτα κάθε ευκαιρία συ-
νάντησης με τους ομοϊδεάτες
τους και επαφής με τους αγα-
πημένους τους δημιουργούς.
•
Η διοργάνωση εκδηλώσε-
ων με τη συμμετοχή φημισμέ-
νων σεφ (π.χ. σε άλλες περιο-
χές από εκείνη της μόνιμης
έδρας τους – pop-up dining
events) εξελίσσονται σε ιδιαίτε-
ρα δημοφιλή πρακτική για την
εξοικείωση των αλλοδαπών
επισκεπτών και των κατοίκων
με την κληρονομιά της γαστρο-
νομίας συγκεκριμένων περιο-
χών.
3. Αξιοποίηση των νέων τε-
χνολογιών:
Οι ψηφιακές εφαρ-
μογές έχουν διεισδύσει στο
σχεδιασμό και στην ανάπτυξη
νέων προϊόντων, προσδίδοντας
ευελιξία για την παροχή εξατο-
μικευμένων υπηρεσιών. Οι
εφαρμογές κινητών συσκευών,
οι συσκευές εικονικής πραγμα-
τικότητας και μία σειρά «έξυ-
πνων» εγκαταστάσεων με υπη-
ρεσίες διαδραστικού χαρακτή-
ρα υπεισέρχονται τόσο στο
επικοινωνιακό σκέλος πριν και
μετά την τέλεση της γαστρονο-
μικής εμπειρίας όσο και στην
αναβάθμιση αυτής καθαυτής
της γαστρονομικής εμπειρίας.
•
Σύμφωνα με τους σχεδια-
στές Kram και Weisshaar, το
τραπέζι του μέλλοντος θα προ-
σφέρει τη δυνατότητα στους
συνδαιτυμόνες να μαγειρεύουν
σε αυτό, να διατηρούν τα εδέ-
σματα σε συγκεκριμένη θερμο-
κρασία, να επαναφορτίζουν το
κινητό τους και να έχουν πρό-
σβαση σε Wi-Fi.
4. Υιοθέτηση πνεύματος
συνεργασίας:
Κάθε προορι-
σμός χρειάζεται ένα πλήθος
πρεσβευτών, προκειμένου να
καταστεί δημοφιλής στην αγο-
ρά του food tourism. Ομοίως,
κάθε εστιατόριο δύναται να
αναδειχτεί σε πρεσβευτή, εφό-
σον αποτελεί τμήμα ενός ακ-
θέμα
'
'
Η μεγέθυνση
του food tourism
σε διεθνές
επίπεδο έχει
προσελκύσει το
ενδιαφέρον
ηγετικών φορέων.