FOOD
Service
76
Δ
ιεθνείς οργανι-
σμοί έχουν προσ-
διορίσει εδώ και
καιρό τη δυναμι-
κή του food tou-
rism (γαστρονομικού τουρι-
σμού), τόσο ως μία βιομηχανία
αξίας $ 150 δισ. (World Food
Travel Association, 2013) όσο
και ως ένα ισχυρό κίνητρο για
περίπου 9 στους 10 ταξιδιώτες
διεθνώς (United Nations World
Tourism Organization, 2012).
Στη χώρα μας επίσης, το
στρατηγικό σχέδιο του City of
Athens Convention & Visitors
Bureau για την ανάπτυξη του
προορισμού και την οικονομία
των επισκεπτών, καθώς και οι
μελέτες του ΣΕΤΕ για το χαρ-
τοφυλάκιο των τουριστικών
προϊόντων της χώρας, συγκα-
ταλέγουν τη γαστρονομία ανά-
μεσα στα βασικότερα στοιχεία
του εγχώριου τουριστικού
προϊόντος.
H μεγάλη ιστορία
της γαστρονομίας
Η γενεσιουργός αιτία αυτής
της δυναμικής έχει βαθιές ρί-
ζες. Παραδοσιακοί και επίδοξοι
foodies έχουν διαφορετική
εξοικείωση με συγκεκριμένα
προϊόντα και υπηρεσίες, δίνουν
όμως εξίσου μεγάλη έμφαση
στις κοινωνικές πτυχές της γα-
στρονομικής εμπειρίας:
•
Είναι χαρακτηριστικό ότι
οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο
σε σχέση με υγιείς γαστρονο-
μικές επιλογές κατέγραψαν εκ-
θετική αύξηση την περίοδο
2005-2015 (Think With Google,
2016), ενώ αντίστοιχα αυξάνε-
ται το ενδιαφέρον του κοινού
για συναφείς πληροφορίες στα
μενού των εστιατορίων (The
Hartman Group, 2015).
•
Σε ό,τι αφορά τη δημοτι-
κότητα εκδηλώσεων γαστρονο-
μικού ενδιαφέροντος, αξίζει να
αναφερθεί η ανταπόκριση στο
κάλεσμα του Dine Athens 2016.
Η πρώτη γαστρονομική εβδο-
μάδα που ολοκληρώθηκε με
επιτυχία από το Diners Club και
την ALPHA BANK και υλοποιή-
θηκε από την TOPOSOPHY
Η εδραίωση της γαστρονομίας ως αναπόσπαστο στοιχείο της πρωτότυπης και
αυθεντικής τουριστικής εμπειρίας συνεπάγεται ποικίλες προεκτάσεις για τους
προορισμούς και τις επιχειρήσεις που παρέχουν συναφείς υπηρεσίες.
Η βιομηχανία
των εκατομμυρίων!
Γαστρονομικός Τουρισμός
θέμα
Γράφει ο
Δρ Πανταζής Παστράς