72
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
πνου ή του μεσημεριανού, αλλά και η
νυχτερινή ψυχαγωγία εδώ και καιρό δεν
αποτελούν μια φυσική ανάγκη στο επί-
πεδο της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά
έχουν μεταβληθεί σε ένα πρώτης τάξεως
αποτελεσματικό «όπλο» στην προσπά-
θεια προσέλκυσης πρόσθετου τουριστι-
κού ρεύματος, διαφοροποίησης, αλλά
και της ισχυροποίησης ενός ολοκληρω-
μένου προϊόντος. Σύμφωνα με τον κ.
Jordan,
«η διαδικασία του dining out και
του drinking έχει αναχθεί σε κεντρική προ-
τεραιότητα για τον τουρίστα-επισκέπτη
city προορισμών. Μάλιστα, καταλαμβάνει
διαρκώς μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου
και της δαπάνης στην οποία προβαίνουν
οι επισκέπτες. Τελευταία, παρατηρείται και
μια εντυπωσιακή μεταστροφή σε επίπεδο
κουλτούρας σε ό,τι αφορά την κουζίνα και
το φαγητό. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα
κυριαρχούσε η κουλτούρα της “παρα-
δοσιακής” κουζίνας. Όσο για τα κύρια
χαρακτηριστικά της, ήταν ο προγραμμα-
τισμός, η σοβαρότητα με βάση την πιστή
εκτέλεση των συνταγών, η χρηστικότητα,
η προβλεψιμότητα, η ορθολογικότητα, η
αξιοποίηση των διαθέσιμων πρώτων υλών
και το χαμηλό κόστος. Πλέον, αναδύεται
δυναμικά στο προσκήνιο η κουλτούρα
της σύγχρονης γεύσης. Έτσι, λοιπόν, προ-
άγεται και ενισχύεται η διαδικασία της
ενεργούς συμμετοχής εκ μέρους των του-
ριστών μέσω μιας hands-on προσέγγισης.
Επιπροσθέτως, δυναμική είναι η παρουσία
του στοιχείου του πειραματισμού με ποικί-
λες γεύσεις, συστατικά, τεχνικές, κουζίνες
και πρώτες ύλες, που με τη σειρά του οδη-
γεί σε ένα ξεχωριστό, μη αναμενόμενο όσο
και αντισυμβατικό αποτέλεσμα. Κυρίαρχο
ρόλο στη σύγχρονη κουζίνα παίζει το στοι-
χείο της αυθεντικότητας, που ενισχύει την
τελική απόλαυση! Σε πλείστες δε περιπτώ-
σεις δεν παραλείπεται και το στοιχείο της
περιπέτειας, προκειμένου να εκτοξεύσει
σε πρωτόγνωρα επίπεδα το ενδιαφέρον.
Συμπέρασμα; Μην αντιμετωπίζετε το
φαγητό ως “ένα ακόμη” στοιχείο, αλλά ως
ένα από τα πλέον βασικά της τουριστικής
στρατηγικής!»
Marketing με περιεχόμενο,
βίντεο και bleisure
Η τάση του bleisure αντιμετωπίστηκε
με σχετική επιφύλαξη και σκεπτικισμό
από σημαντικό μέρος της τουριστικής
βιομηχανίας, η οποία δεν έδειχνε πε-
πεισμένη για τη δυναμική του.
«Σήμερα,
με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μητρο-
πολιτικών κέντρων και μεγάλων αστικών
κέντρων, αποδεικνύεται πως ολοένα και
μεγαλύτερο ποσοστό business ταξιδιωτών
επιθυμούν να συνδυάσουν τις επαγγελμα-
τικές τους υποχρεώσεις με την ψυχαγωγία,
την άνεση, την πολυτελή διαβίωση, τη
φροντίδα, την ευεξία, τη διάθεση χρόνου
επί προσωπικού, την απόλαυση υπηρε-
σιών και προϊόντων που δεν εντάσσονται
στην καθημερινότητά τους! Αρκεί να
αναφερθεί πως πρόσφατες έρευνες κατα-
δεικνύουν ότι ένας business επισκέπτης
μιας πόλης που έχει προγραμματίσει να
πραγματοποιήσει μόλις δύο διανυκτε-
ρεύσεις, όταν αποφασίσει να εξερευνήσει
και να βιώσει την bleisure διάσταση του
ταξιδιού, αυτομάτως οι διανυκτερεύσεις
γίνονται έξι! Ήτοι, τριπλασιάζονται… Εξυ-
πακούεται δε, πως πρόκειται για υψηλού
εισοδηματικού επιπέδου και αντίστοιχης
κατανάλωσης επισκέπτες-τουρίστες.
Οπότε, ένας city προορισμός θα πρέπει
να δημιουργήσει ολοκληρωμένα bleisure
προϊόντα και να… ‘‘αμπαλάρει’’ δυνατές
όσο και ξεχωριστές εμπειρίες!»
, επισημαί-
νει ο κ. Jordan.
«Σήμερα, βιώνουμε την αυτοματοποίη-
ση και δη σε πραγματικό χρόνο, με βάση
την οποία το περιεχόμενο δημιουργείται,
επεξεργάζεται, τροποποιείται και διανέ-
μεται με βάση συγκεκριμένες μεταβλητές
και χαρακτηριστικά, όπως η ώρα, η ημε-
ρομηνία, η τοποθεσία, οι επικρατούσες
καιρικές συνθήκες κ.ά. Σε περίοπτη θέση
REFORM
Top-10 τάσεις
που διαμορφώνουν τη ζήτηση
σε επίπεδο ταξιδιωτών το 2018
1.
Άμεση εμπλοκή των κατοίκων στους
επιμέρους τουριστικούς σχεδιασμούς.
2.
Branding τοποθεσιών και όχι προορι-
σμών.
3.
Αναζήτηση συνεργασιών σε επίπεδο
city marketing.
4. Δυναμική παρουσία της συνεργατικής
οικονομίας.
5.
Doing is the new seeing!
6.
Το φαγητό στο επίκεντρο του ενδιαφέ-
ροντος.
7.
Bleisure διάσταση του ταξιδιού.
8.
Marketing βασισμένο στην on-spot πα-
ραγωγή περιεχομένου.
9.
Video marketing, αγάπη μου!
10. Ασφάλεια και ένα ρεαλιστικό πλάνο δια-
χείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων.
“
Η έννοια της κοινω-
νικής βιωσιμότητας
στον τουρισμό ανάγεται
σε ένα αρκούντως κρίσιμο
ζήτημα και πεδίο ενδιαφέ-
ροντος για το σύνολο των
stakeholders, καθώς θα
πρέπει να αναλογιζόμα-
στε πώς «μεταφράζεται»
για τους ντόπιους κατοί-
κους!
”