FOOD
Service
9
Μία πρωτότυπη διοργάνωση για
την pop-up κουζίνα ξεκίνησε
πριν από τέσσερα χρόνια στο
Ελσίνκι και σήμερα πραγματο-
ποιείται σε περισσότερες από
68 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο
εμπνευστής της ιδέας ήταν ο
Timo Santala, ο οποίος είχε ως
στόχο να κάνει πραγματικότητα
το όνειρό του: Να φτιάξει ένα
μπαρ επάνω σε ποδήλατο με το
οποίο θα μπορεί να διαθέτει
σνακ και αναψυκτικά σε όσους
κάνουν πικνίκ. Εξαιτίας της
απαιτητικής γραφειοκρατίας
στην πόλη του Ελσίνκι, ο ίδιος
δεν κατάφερε να ιδρύσει τη μι-
κρή του επιχείρηση. Όμως, μη
θέλοντας να εγκαταλείψει την
ιδέα του, αποφάσισε να διοργα-
νώσει ένα μικρό μαγειρικό φε-
στιβάλ για ερασιτέχνες εστιάτο-
ρες, το οποίο θα διαρκούσε μό-
λις μία ημέρα. Από τότε, τον
Μάιο του 2011, η Ημέρα του
Εστιατορίου εξελίχθηκε σε πα-
γκόσμιο φαινόμενο με περισσό-
τερα από 16.000 εστιατόρια μι-
κρής διάρκειας να εξυπηρετούν
1.800.000 πελάτες σε τέσσερα
χρόνια. Για το 2015, το φεστι-
βάλ της Ημέρας του Εστιατορί-
ου πραγματοποιήθηκε στις 15
Φεβρουαρίου με την τοπική διοί-
κηση του Ελσίνκι να υποστηρίζει
τη διοργάνωση. Όπως δήλωσε
ο δήμαρχος του Ελσίνκι, Pekka
Sauri: «Η διοργάνωση αυτή απο-
τελεί απόδειξη ότι οι πολίτες
μπορούν να διοργανώσουν εκ-
δηλώσεις χωρίς βοήθεια. Ο
εμπνευστής του φεστιβάλ, Timo
Santala, μετά τη μεγάλη επιτυ-
χία του, ορίστηκε από τις τοπι-
κές αρχές υπεύθυνος στρατηγι-
κής για τη μαγειρική κουλτούρα
και δηλώνει σχετικά: «Σήμερα
υπάρχουν πολλών ειδών διαφο-
ρετικές “Ημέρες”, με την πλέον
δημοφιλή να είναι η Ημέρα Κα-
θαριότητας στο πλαίσιο της
οποίας οι πολίτες μπορούν να
πουλήσουν τα αντικείμενα που
δεν χρειάζονται».
n
ΦινλανΔια
Τα εστιατόρια γιορτάζουν!
Ένα πρωτότυπο εστιατόριο
στο μικρό χωριό Vacone, στην
επαρχία του Rieti, λειτουργεί
με μεγάλη επιτυχία εδώ και 26
χρόνια. Η επιτυχία του εστιατο-
ρίου βασίζεται στη μοναδική
ιδέα του να προσφέρει τους
χώρους του για γεύμα ή δείπνο
μόνο σε δύο άτομα. Το Solo
Per Due (Μόνο Για Δύο) στηρί-
χθηκε στην ιδέα του ρομαντι-
σμού, όπου ένα ζευγάρι επιθυ-
μεί να έχει ένα εξαιρετικό γεύ-
μα σε μία ωραία τοποθεσία με
υψηλής ποιότητας εξυπηρέτη-
ση. Όπως μάλιστα το ίδιο το
εστιατόριο αναφέρει: «Η κύρια
έμπνευση του εστιατορίου μας
ήταν να συμβάλουμε στη γιορ-
τή του έρωτα». Με στόχο να
προσφέρουν στα ζευγάρια μία
μοναδική γαστριμαργική εμπει-
ρία χωρίς περισπασμούς, οι
ιδιοκτήτες ανέπτυξαν την ιδέα
ενός εστιατορίου το οποίο θα
έχει στο επίκεντρό του μόνο
δύο πελάτες.
Η τοποθεσία σύμφωνα με τους
ιδιοκτήτες είναι μοναδική, με
το οίκημα του εστιατορίου να
χρονολογείται στο 19ο αιώνα.
Το μενού που προσφέρεται
έχει τη βάση του στα φρέσκα
και εποχικά προϊόντα, με τα
πιάτα να στηρίζονται στην Ιτα-
λική Κουζίνα. Επίσης, οι πελά-
τες έχουν τη δυνατότητα να
επιλέξουν για το γεύμα τους
από δέκα διαφορετικές ποικι-
λίες κρασιού. Η χρέωση για το
αποκλειστικό αυτό γεύμα φτά-
νει στα 250 ευρώ κατ’ άτομο,
ενώ για όσους θέλουν να ενι-
σχύσουν αυτή την εμπειρία, η
επιχείρηση προσφέρει και πρό-
σθετες υπηρεσίες, όπως πυρο-
τεχνήματα, μουσικούς και αν-
θοστολισμό. Tέλος. για τους
πελάτες που επιθυμούν να δια-
μείνουν στο χώρο, υπάρχει η
δυνατότητα ενοικίασης δωμα-
τίου στην τιμή των 180 ευρώ
ανά διανυκτέρευση.
n
ιταλια
Θεματικό εστιατόριο 26 ετών!
Εστιατόριο για
δύο!
1,8 εκατομμύρια
επισκέπτες στο
φεστιβάλ.
πρώτο
πλάνο
Από την Ημέρα
Εστιατορίου στο
κέντρο του Ελσίνκι.