Food Service τ. 122 - page 11

FOOD
Service
11
πρώτο
πλάνο
Στα τέλη Ιανουαρίου ολοκλη-
ρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός
γαστρονομίας Bocuse D’Or με
μεγάλη νικήτρια της διοργάνω-
σης τη Νορβηγία. Ο διαγωνι-
σμός ο οποίος πραγματοποιεί-
ται στη Λιόν κάθε δύο χρόνια
συγκεντρώνει την αφρόκρεμα
της επαγγελματικής μαγειρικής
από όλο τον κόσμο. Στη φετινή
διοργάνωση συμμετείχαν
στους διαγωνισμούς είκοσι
τέσσερις χώρες, με τη Νορβη-
γία να κατακτά την πρώτη θέ-
ση, την αποστολή των ΗΠΑ τη
δεύτερη θέση και τη Σουηδία
την τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί
ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά
στην ιστορία του διαγωνισμού
κατέκτησαν θέση υψηλότερη
της έκτης. Επικεφαλής της
αμερικανικής αποστολής ήταν
ο δημοφιλής chef Thomas
Keller μαζί με τους Grant
Achatz, Daniel Boulud και Gavin
Kaysen. Παράλληλα, στον ίδιο
διαγωνισμό, η Ιαπωνία διακρί-
θηκε με το χρυσό μετάλλιο
στην κατηγορία της παρασκευ-
ής με ψάρι, ενώ η Φινλανδία
κατέλαβε την πρώτη θέση στην
κατηγορία παρασκευής με κρέ-
ας. Στον τελικό του διαγωνι-
σμού Bocuse D’Or συμμετέ-
χουν οι νικητές των αντίστοι-
χων εθνικών διαγωνισμών. Σκο-
πός του τελικού διαγωνισμού
είναι η ανάδειξη των καλύτε-
ρων μαγειρικών ταλέντων ανά
την υφήλιο. Ο διεθνούς φήμης
διαγωνισμός πραγματοποιήθη-
κε για πρώτη φορά τον Ιανουά-
ριο του 1987 με εμπνευστή του
τον Paul Bocuse, έναν από
τους καλύτερους chef διεθνώς.
Ο ίδιος είχε εμπνευστεί έναν
διαγωνισμό γαστρονομίας ο
οποίος θα διεξάγεται σε συγκε-
κριμένους χρόνους με συμμε-
τοχές από όλο τον κόσμο που
θα καλούνται να παρασκευά-
σουν πιάτα σε προκαθορισμένο
χρόνο μπροστά σε κοινό. Μέχρι
σήμερα, ο εν λόγω διαγωνισμός
θεωρείται ως ένας από τους κα-
λύτερους παγκοσμίως.
n
γαλλια
Bocuse d’Or 2015
Είκοσι chef από τα καλύτερα
εστιατόρια του κόσμου ανακοί-
νωσαν πρόσφατα τη νέα τους
συνεργασία για έναν ξεχωριστό
σκοπό αυτήν τη φορά.
Ειδικότερα, όπως οι ίδιοι ανα-
κοίνωσαν σε συνέντευξη Τύ-
που, ενώνονται για έναν κοινό
σκοπό: τη διάσωση των ωκεα-
νών και την εξασφάλιση τρο-
φής για όλο τον πληθυσμό της
γης.
Η συγκεκριμένη ενέργεια απο-
τελεί πρωτοβουλία του οργανι-
σμού OCEANΑ, που δημιούρ-
γησε μία παγκόσμια καμπάνια
με τίτλο Save the Oceans: Feed
the World.
H επίσημη έναρξη της καμπά-
νιας θα πραγματοποιηθεί στο
San Sebastian της Ισπανίας την
Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 σε μία
ξεχωριστή εκδήλωση που θα
πραγματοποιηθεί στο κέντρο
γαστρονομίας της πόλης. Με-
ταξύ των chef που συμμετέ-
χουν στη διεθνή καμπάνια είναι
οι Andoni Luiz Aduriz του εστια-
τορίου Mugaritz, Joan Roca του
El Celler de Can Roca, ο Ferran
Adrià, ο Massimo Bottura, ο
Daniel Humm, ο Ashley Palmer-
Watts, ο Alex Atala, ο Juan Mari
και η Elena Arzak, ο Pedro Su-
bijana, ο Grant Achatz, ο Brett
Graham, ο Joachim Wissler, ο
Heinz Reitbauer, ο Gastόn Acu-
rio, ο Enrique Olvera, ο Rodolfo
Guzman (Boragό, Chile), ο Nor-
mand Laprise, ο José Luis Gon-
zalez και ο René Redzepi.
Ο οργανισμός Oceana έχει ως
κύριο στόχο του τη διάσωση
των ωκεανών και την εξασφάλι-
ση τροφής για όλο τον πληθυ-
σμό της γης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες
της οργάνωσης, έχει καταγρα-
φεί ήδη μείωση στα διάφορα
είδη ψαριού στους ωκεανούς,
ενώ είναι θετικό το γεγονός ότι
μόλις τριάντα χώρες σε όλο
τον κόσμο ελέγχουν το 90%
των αλιευμάτων.
n
ΚΟΣΜΟΣ
Νέες μαγειρικές συνεργίες
Chef στη
θάλασσα!
H Νορβηγία
στην κορυφή!
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...68
Powered by FlippingBook