FOOD
Service
24
O
ι αντιδράσεις,
σχεδόν δύο μή-
νες μετά την
ανακοίνωση του
νέου μέτρου,
δείχνουν τους επιχειρηματίες ιδι-
αίτερα προβληματισμένους, κα-
θώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δυ-
σκολία στο να απορροφήσουν
ξανά την αύξηση του φορολογι-
κού συντελεστή.
Όπως μάλιστα δηλώνει η
πλευρά των επαγγελματιών, δεν
υπάρχει περιθώριο να απορρο-
φήσουν το 10%, καθώς αυτή η
ενέργειά τους, πριν από 3 χρό-
νια, έθεσε σε κίνδυνο τη βιωσιμό-
τητα των επιχειρήσεών τους.
Πολλοί ακόμη αναφέρουν ότι το
μέτρο αυτό τους αναγκάζει να
οδηγηθούν στη μη έκδοση απο-
δείξεων, προκειμένου να σώσουν
τις επιχειρήσεις τους αλλά και το
προσωπικό τους.
Οι επαγγελματίες
προειδοποιούν
Η ΓΣΕΒΕΕ ήταν από τις πρώ-
τες ομοσπονδίες που έσπευσαν
να εκφράσουν την ανησυχία
τους προς την κυβέρνηση για
την αύξηση του ΦΠΑ. Σε επιστο-
λή προς τον πρωθυπουργό, η
ομοσπονδία τονίζει, μεταξύ άλ-
λων, ότι σε όλη τη διάρκεια της
χρηματοπιστωτικής κρίσης από
τις 1.050.000 θέσεις απασχόλη-
σης που χάθηκαν, οι 750.000
προέρχονται από το κλείσιμο
των 230.000 μικρών και πολύ μι-
κρών επιχειρήσεων.
Οι κλάδοι που έδειξαν τις με-
γαλύτερες αντιστάσεις στις απώ-
λειες αυτές ήταν του επισιτισμού
και του τουρισμού. Επίσης, σύμ-
φωνα με στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ,
η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
από το 23% στο 13% λειτούργη-
σε θετικά σε ό,τι αφορά τη δημι-
ουργία νέων θέσεων εργασίας
στον κλάδο.
Στην ίδια επιστολή η ΓΣΕΒΕΕ
αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική
οικονομία δεν θα πρέπει να απε-
μπολήσει ένα από τα λίγα συ-
γκριτικά πλεονεκτήματα που δια-
θέτει αυτήν τη στιγμή στο δρόμο
προς την ανάκαμψη, καθώς η
αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα
τροφοδοτήσει έναν νέο φαύλο
κύκλο ύφεσης, ο οποίος θα είναι
καταστροφικός για τις επιχειρή-
σεις αυτές και θα επηρεάσει αρ-
νητικά την ανταγωνιστικότητα
της ελληνικής οικονομίας.
Απειλούνται οι
θέσεις εργασίας
Ο πρόεδρος της Γενικής Συ-
νομοσπονδίας Επαγγελματιών
Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας,
Γιώργος Καββαθάς, δηλώνει ότι
το μέτρο θα οδηγήσει σε λουκέ-
τα επιχειρήσεων και αύξηση της
ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους
ανθρώπους που απασχολούνται
στην εστίαση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της
ΓΣΕΒΕΕ, η προγενέστερη μείω-
ση του ΦΠΑ συνέβαλε στη δημι-
ουργία 5.000-6.000 νέων θέσεων
Από τις 20 Ιουλίου ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ στην εστίαση, ο οποίος
για άλλη μία φορά μετακινήθηκε από το 13% στο 23%. Οι επιχειρηματίες ζουν
ξανά το δικό τους déjà vu, τρέχοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να αλ-
λάξουν τιμές και να προσαρμόσουν τις ταμειακές τους μηχανές.
Μία ιστορία déjà vu
στα εστιατόρια
ΦΠΑ στην εστίαση
θέμα