FOOD
Service
30
με τις διατάξεις του Ν.
4178/2013 ΦΕΚ 174 και μετά
να προβεί σε αντικατάσταση
της ισχύουσας άδειας λειτουρ-
γίας βάσει του άρθρου 3 (§5)
της ΚΥΑ ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600,
ΦΕΚ 3106/ 09-12-2013, με τη
σύμφωνη γνώμη της οικίας
Υγειονομικής Υπηρεσίας, λόγω
των περισσότερων υγειονομι-
κών απαιτήσεων όπως ορίζεται
στην υπ’αριθ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.
32485/14-04-2014 εγκύκλιο του
Υπουργείου Υγείας, όπου στην
περίπτωση που δεν συμμορ-
φωθεί ο επιχειρηματίας στις
συστάσεις των Αρμόδιων Αρ-
χών, τότε θα του επιβληθεί είτε
μερική αναστολή λειτουργίας
σε μία ή περισσότερες παρα-
γωγικές δραστηριότητες της
επιχείρησής του είτε ολική
αναστολή λειτουργίας στο σύ-
νολο των παραγωγικών δρα-
στηριοτήτων της επιχείρησης
για χρονικό διάστημα ανάλογο
με εκείνο που απαιτείται για
την εκτέλεση όλων των ανα-
γκαίων διορθωτικών μέτρων,
ώστε η επιχείρηση να εναρμο-
νιστεί με τις εκάστοτε ισχύου-
σες νομοθετικές απαιτήσεις
(άρθρο 9, §1β).
Όταν όμως συντρέχουν λό-
γοι τεχνικής ή άλλης αδυνα-
μίας εκτέλεσης των καθορισμέ-
νων διορθωτικών ενεργειών, με
συνέπεια να μην είναι εφικτή η
συμμόρφωση με τη νομοθεσία,
ή όταν η επιχείρηση τροφίμων
δεν συμμορφωθεί προς την
απόφαση αναστολής λειτουρ-
γίας που της επιβάλλεται από
την Αρμόδια Αρχή που διενήρ-
γησε τον έλεγχο, τότε ανακα-
λείται η άδεια λειτουργίας της
εγκατάστασης και παύει η λει-
τουργία της.
Κλείνοντας να αναφέρουμε
κάποιες από τις κυρώσεις που
προβλέπονται στο άρθρο 23
του νέου Κυρωτικού Ν. 4235/
2014 ΦΕΚ 32 Τ
’
Α, όπως αυτές
παρουσιάζονται στον πίνακα 1.
Oι αντιθέσεις
Σύμφωνα με τα παραπάνω,
αξίζει να σημειώσουμε και την
αντίθεση που υπάρχει σε κάποια
σημεία του συγκεκριμένου κυ-
ρωτικού πλαισίου με την ΥΑ Α2-
718 (ΦΕΚ 2090, Τ
’
Β, 31-07-2014)
Κωδικοποίηση των Κανόνων
Διακίνησης και Εμπορίας Προϊό-
ντων και Παροχής Υπηρεσιών
(κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), όπως η
τυχόν διάθεση μη ασφαλών τρο-
φίμων (ακατάλληλα ή επιβλαβή),
όπου συνεπάγεται σύμφωνα με
τα παραπάνω διοικητικές κυρώ-
σεις ύψους
€
500-
€
60.000, ενώ
στους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ., και
συγκεκριμένα στο άρθρο 13 §7
στοιχείο δ, αναφέρεται πως για
την ίδια παράβαση, δηλαδή διά-
θεση τροφίμων περασμένης
διατηρησιμότητας σε χώρους
ομαδικής εστίασης επιβάλλεται
διοικητικό πρόστιμο ύψους
€
5.000/ανά κωδικό προϊόντος.
Λόγω του ότι κατά τη διενέρ-
γεια των ελέγχων και από
υπάλληλους των Διευθύνσεων
Ανάπτυξης & Εμπορίου, οι
οποίοι έχουν καθήκοντα ειδι-
κού ανακριτικού υπαλλήλου,
(άρθρο 18 Ν. 4177/ 2013, ΦΕΚ
Α
’
), τι από τα δύο θα εφαρμο-
στεί σε μία ανάλογη περίπτω-
ση, τη στιγμή που και οι δύο
διατάξεις βρίσκονται σε ισχύ;
Λογικά υπερισχύει ο νόμος
και οι ειδικότερες διατάξεις αυ-
τού.
<
θέμα
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Μη Συμμόρφωση
Ύψος προστίμου
Μη Συμμόρφωση σχετικά με την απαίτηση εφαρμογής διαδικασιών βάσει των αρχών HACCP
€
500-5.000
Μη Συμμόρφωση σχετικά με τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής όπως αναφέρονται στον ΕΚ 852/2004 (Παράρτημα II)
€
500-5.000
Λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς άδεια – αναγγελία έναρξης ή/και παραβίαση των όρων αδειοδότησης
€
500-20.000
Παραγωγή, διακίνηση, διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (ακατάλληλα ή επιβλαβή)
€
500-60.000
Αν εντοπιστούν τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους μαζικής εστίασης, το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται αντιστοιχεί
στο ποσό των
€
5.000 ανά κωδικό προϊόντος (άρθρο 13, § 7 ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. Α2 – 718/31.07.2014, ΦΕΚ 2090)
Μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας σχετικά με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης
€
500-60.000
Μη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την παραγωγή, τη διάθεση και τη χρήση υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
€
500-60.000
Μη Συμμόρφωση σχετικά με την παραπλανητική επισήμανση, την παρουσίαση και τη διαφήμιση των τροφίμων
€
500-30.000
Μη Συμμόρφωση σχετικά με τη μη εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας
€
500-20.000
Άρνηση, παρακώληση ή κωλυσιεργία με οποιονδήποτε τρόπο της άσκησης του επίσημου ελέγχου
€
1.000-30.000
Μη Συμμόρφωση που ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία ή προκαλεί βλάβη στην υγεία των καταναλωτών
€
61.000-500.000