FOOD
Service
37
Με έδρα το Αμβούργο
Μία πρώιμη μορφή του burger για πολλούς είναι το γνωστό
Hamburg steak. Ο μοσχαρίσιος κιμάς ήταν ένα πολύ δημοφιλές
πιάτο στην περιοχή του Αμβούργου το 19ο αιώνα. Το συγκεκριμέ-
νο πιάτο προτιμούσαν κυρίως οι Γερμανοί μετανάστες, οι οποίοι
εγκατέλειπαν το Αμβούργο για να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ.
Επίσης δημοφιλές ήταν και στην πόλη της Νέας Υόρκης, καθώς το
χρησιμοποιούσαν ως γέμιση σε σάντουιτς.
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Hamburg steak, σύμφωνα με
την ίδια ταινία, πραγματοποιήθηκε στο μενού του εστιατορίου Del-
monico’s της Νέας Υόρκης, το οποίο φέρεται να τυπώθηκε το
1837.
Για άλλους, ο δημιουργός του πρώτου hamburger φέρεται να εί-
ναι ο Hamburger Charlie Nagreen, ο οποίος το 1885 ξεκίνησε την
πώληση κεφτέδων μέσα σε δύο φέτες ψωμί. Όπως μάλιστα ανα-
φέρουν οι ίδιες πηγές, το πιάτο αυτό ξεκίνησε να πωλείται σε υπαί-
θριο παζάρι στο Seymour.
Μία άλλη εκδοχή της ίδιας ιστορίας θέλει δύο αδέρφια από το
Ohio, τους Frank και Charles Menches, να πωλούν το 1885 (ακρι-
βώς την ίδια περίοδο με τον Hamburger Charlie Nagreen) το πρώ-
το σάντουιτς με μοσχάρι στη Νέα Υόρκη.
Στους παραπάνω δημιουργούς έρχεται να προστεθεί και ο Louis
Lassen, από το Νιου Χέιβεν, ο οποίος, σύμφωνα με το «μύθο», ξε-
κίνησε το 1900 να σερβίρει κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος σε φέ-
τες του τοστ.
Τέλος, μία ακόμη ιστορία θέλει τον Τεξανό «θείο» Fletcher David
να δημιουργεί το hamburger στα τέλη της δεκαετίας του 1880. Ο
θρύλος λέει ότι ο θείος Φλέτσερ παρουσίασε το πιάτο του το 1904