ρώσεων για κάθε Μη Συμμόρ-
φωση που διαπιστώνουν κατά
τον έλεγχο των επιχειρήσεων
τροφίμων.
Οι κατηγορίες
Η Κατηγοριοποίηση των Μη
Συμμορφώσεων (όπως αναφέ-
ρεται στο άρθρο 23 – κάποιες
παρουσιάζουμε και στον παρα-
κάτω πίνακα), ο Βαθμός Επικιν-
δυνότητας, η Πολλαπλότητα
των Μη Συμμορφώσεων της
επιχείρησης, το Μέγεθος της
Επιχείρησης αλλά και η τυχόν
Υποτροπή της ως προς την ίδια
μη συμμόρφωση στη διάρκεια
των τελευταίων τριών ετών κα-
θορίζουν το ύψος του διοικητι-
κού προστίμου που τελικά θα
επιβληθεί σε αυτή.
Στόχος του νέου Κυρωτικού
Ν. 4235/2014 είναι η προστασία
της Δημόσιας Υγείας μέσω της
διασφάλισης και της καταλλη-
λότητας των τροφίμων που πα-
ράγονται, αποθηκεύονται και
διακινούνται σε κάθε στάδιο
της τροφικής αλυσίδας, όπου
πρέπει να σημειώσουμε πως
όταν η Aρμόδια Aρχή διαπιστώ-
νει μη συμμορφώσεις σε σχέση
με τις απαιτήσεις των διατάξε-
ων της ευρωπαϊκής και εθνικής
νομοθεσίας που δεν αποτελούν
ούτε θέτουν σε κίνδυνο τη Δη-
μόσια Υγεία, τις αξιολογεί και
λαμβάνοντας υπόψη το ιστορι-
κό της επιχείρησης, διατυπώνει
έγγραφες συστάσεις και απαι-
τεί διορθωτικές ενέργειες, τάσ-
σοντας εύλογο χρόνο συμμόρ-
φωσης.
Αν μετά από επανέλεγχο δια-
πιστώσει ότι η επιχείρηση έχει
μεν προβεί σε διορθωτικές
ενέργειες αλλά δεν τις έχει
ολοκληρώσει, διατυπώνει εκ νέ-
ου έγγραφες συστάσεις ως
προς τις μη συμμορφώσεις που
υπολείπονται. Η επιχείρηση
υποχρεούται να αποστέλλει
τεκμήρια συμμόρφωσης με τις
υπολειπόμενες συστάσεις και
αν αυτά δεν κρίνονται ικανοποι-
ητικά, ορίζεται εκ νέου επανέ-
λεγχος, όπου αν διαπιστωθεί
ξανά μη συμμόρφωση με τις
συστάσεις που έχουν γίνει ή αν
η επιχείρηση είναι υπότροπη,
τότε λαμβάνονται μέτρα συμ-
μόρφωσης, επιβάλλονται οι δι-
οικητικές κυρώσεις και παραπέ-
μπεται η υπόθεση στην αρμό-
δια εισαγγελική αρχή για την
επιβολή ποινικών κυρώσεων,
όπου όταν κάποιος αρνείται,
παρεμποδίζει ή δυσχεραίνει τον
επίσημο έλεγχο που διενεργεί
Aρμόδια Aρχή, είτε αρνείται να
δώσει τα στοιχεία που του ζη-
τούνται είτε εν γνώσει του πα-
ρέχει ελλιπή ή ανακριβή στοι-
χεία, τιμωρείται με φυλάκιση
τουλάχιστον τριών μηνών.
Επίσης, όποιος παράγει, δια-
κινεί ή διαθέτει τρόφιμα ακα-
τάλληλα για ανθρώπινη κατανά-
λωση τιμωρείται με φυλάκιση
τουλάχιστον τριών μηνών, ενώ
όταν κάποιος παράγει, διακινεί
ή διαθέτει τρόφιμα επιβλαβή
για την υγεία, τιμωρείται με φυ-
λάκιση τουλάχιστον έξι μηνών
(άρθρο 19 Ν. 4177/ 2013, ΦΕΚ
Α
’
173). Η παραπάνω διάταξη
αξίζει να σημειώσουμε πως έρ-
χεται σε αντίθεση με τις διατά-
ξεις του άρθρου 27 του Ν.
4235, όπου στην §4 του νόμου
αυτού αναφέρεται χαρακτηρι-
στικά ότι για τις παραπάνω Μη
Συμμορφώσεις, δηλαδή όταν
κάποιος παράγει, εισάγει, απο-
θηκεύει, διακινεί ή διαθέτει
στην κατανάλωση τρόφιμα Μη
Ασφαλή (δηλαδή Ακατάλληλα ή
Επιβλαβή) για την Υγεία, τότε
τιμωρείται με φυλάκιση τουλά-
χιστον έξι μηνών. Παρατηρούμε
δηλαδή ότι αυτήν τη χρονική
στιγμή ισχύουν παράλληλα δύο
διαφορετικές διατάξεις νόμων
για την ίδια Παράβαση – Μη
Συμμόρφωση.
Εδώ να επισημάνουμε επίσης
ότι, εκτός από τις παραπάνω
ποινικές κυρώσεις του Ν. 4235,
παραμένει παράλληλα σε ισχύ
και το άρθρο 58 του Ν. 4075/
2012, ΦΕΚ Α
’
89, το οποίο μπο-
ρούν να κάνουν χρήση οι
Aρμόδιες Aρχές, όπου στην §4
αυτού αναφέρεται ότι όλες οι
παραβάσεις των διατάξεων
όλων των υγειονομικών διατά-
ξεων, που εκδίδονται κατ’
εφαρμογή του άρθρου 1 του
Α.Ν. 2520/1940 (Α
’
73) ή κατ’
εξουσιοδότηση άλλου νόμου,
τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι
ενός έτους ή χρηματική ποινή
τουλάχιστον 2.000 ευρώ, εκτός
αν από άλλες διατάξεις τιμω-
ρούνται βαρύτερα.
Το πρώτο βήμα οι
συστάσεις
Η τυχόν μεταφορά, επέκτα-
ση, αλλαγή κατηγορίας της επι-
χείρησης είναι οι παραβάσεις
που αποτελούσαν την τροπο-
ποίηση των υγειονομικών όρων
λειτουργίας των ΚΥΕ σύμφωνα
με την §8 της ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ 2
Υ1γ/Γ.Π/οικ. 4476/ 14-01-2013
του τμήματος Υγειονομικών Κα-
νονισμών του Υπουργείου Υγεί-
ας, όπου το βεβαίωναν οι υγει-
ονομικοί υπάλληλοι και αυτό
οδηγούσε στην απαίτηση έκδο-
σης νέας άδειας ίδρυσης και
λειτουργίας. Σύμφωνα πλέον
με το άρθρο 9 του Ν. 4235/
2014 και εφόσον δεν τίθεται σε
άμεσο κίνδυνο η Δημόσια
Υγεία, γίνονται αρχικά συστά-
σεις για συμμόρφωση της επι-
χείρησης (§1 ββ) από τις Αρμό-
διες Αρχές [π.χ. αν κάποιος επι-
χειρηματίας έχει κάνει επέκτα-
ση του παρασκευαστηρίου του,
άλλα αυτό είναι υγειονομικά
αποδεκτό και σύμφωνο με τις
γενικές απαιτήσεις υγιεινής,
όπως αναφέρονται στον ΕΚ
852/2004 (Παράρτημα II), τότε
πρέπει να του γίνονται συστά-
σεις για τακτοποίηση του αυ-
θαίρετου χώρου σε κύρια χρή-
ση (κατά περίπτωση), σύμφωνα
FOOD
Service
29
θέμα