Food Service τ. 124 - page 38

38
FOOD
Service
cover
story
στην Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λούις, όπου και του δόθηκε η
ονομασία hamburger. Για αυτή την τελευταία ιστορία, οι ειδικοί
υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως
η αρχή του burger, καθώς το συγκεκριμένο σάντουιτς περιείχε κι-
μά σε απλές φέτες ψωμιού και όχι στο κλασικό ψωμάκι του burger,
γνωστό και ως bun.
Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το σάντουιτς με κιμά, σε
απλές φέτες ψωμί, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι το πρώτο
hamburger.
Eνδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 1995 ο
κυβερνήτης της Οκλαχόμας ανακήρυξε την περιοχή της Τούλσα
ως τη γενέτειρα του hamburger, εξαιτίας του Oscar Weber Bilby, ο
οποίος σέρβιρε το πρώτο του είδους το 1891 κατά τη διάρκεια των
εορτασμών για την 4η Ιουλίου.
Αυτό που επίσης καθιστά την ιστορία ενδιαφέρουσα είναι ο σε-
βασμός του κοινού για το δημοφιλές πιάτο. Ο Alan Rocke, καθηγη-
τής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Case Western Reserve University,
υποστηρίζει ότι: «Για πολλούς το burger ήταν αμφιβόλου αξίας στο
παρελθόν, καθώς δεν γνώριζαν το είδος του κρέατος που περιεί-
χε». Όμως, όλα αυτά άλλαξαν. Συγκεκριμένα, η εξέλιξη των αυτο-
κινητοδρόμων και η ανάγκη των ταξιδιωτών να γευματίζουν στο
δρόμο άλλαξε τα δεδομένα, με το burger να κερδίζει έδαφος.
Έτσι, το 1921 δημιουργείται και η πρώτη αλυσίδα φαστφούντ με
έδρα την Ουιτσίτα.
Η ποιότητα σε αμφισβήτηση
Πολλοί είναι οι επικριτές του burger εδώ και δεκαετίες αναφορι-
κά με την ποιότητα του κρέατος που χρησιμοποιείται για την παρα-
σκευή του. Ο ιστορικός τροφής Andrew F. Smith, στο βιβλίο του
Hamburger: A Global History, υποστηρίζει ότι ήδη από το 1921
υπήρχαν αξιόλογα burgers, όπως είναι τα πρωτοεμφανιζόμενα για
την εποχή burgers της αλυσίδας White Castle, στο Κάνσας.
1...,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37 39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,...68
Powered by FlippingBook