FOOD
Service
28
Σ
το πλαίσιο της
απελευθέρωσης
και διευκόλυνσης
των επιχειρημα-
τιών να ασκήσουν
άμεσα οποιαδήποτε οικονομική
δραστηριότητα, παρατηρούμε
ότι στόχος της Διοίκησης τα
τελευταία έτη είναι να μπορεί
οποιοσδήποτε επαγγελματίας
να κάνει έναρξη της δραστη-
ριότητας που επιθυμεί χωρίς
ιδιαίτερη γραφειοκρατία, όπως
συμβαίνει άλλωστε εδώ και
σχεδόν δύο χρόνια με τη διαδι-
κασία της βεβαίωσης υποβο-
λής γνωστοποίησης (σύμφωνα
με την ΚΥΑ ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/
34824, ΦΕΚ 3402/ 31-12-2013)
για τις επιχειρήσεις της Κατη-
γορίας III Λιανικής Διάθεσης
Τροφίμων της Υγειονομικής
Διάταξης Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967
ΦΕΚ 2718/ 08-10-2012. Ο επι-
χειρηματίας, παράλληλα, θα
πρέπει να αναλαμβάνει την ευ-
θύνη ο ίδιος για την Εφαρμογή
Συστήματος Αυτοελέγχου στην
εγκατάστασή του και την Τεκ-
μηρίωση των Διαδικασιών
HACCP που εφαρμόζει, στις
ελεγκτικές αρχές, με σκοπό
πάντα τη διασφάλιση της
ασφάλειας των προϊόντων του.
Έτσι, λοιπόν, παρατηρούμε
πως το κράτος πλέον αλλάζει
φιλοσοφία, επενδύοντας και δί-
νοντας μεγαλύτερη βαρύτητα
στη διαδικασία των μεταγενέ-
στερων από την έναρξη της
δραστηριότητας και ουσιαστι-
κότερων ελέγχων κατά τη λει-
τουργία της επιχείρησης, όπου
ο επαγγελματίας θα πρέπει να
συμμορφώνεται και να ενημε-
ρώνεται συνεχώς με τις απαι-
τήσεις της Ευρωπαϊκής & Εθνι-
κής Νομοθεσίας των τροφί-
μων, παρά στην αρχική και μό-
νη σύμφωνη γνώμη για την
έναρξη της εργασίας του.
Το νέο πλαίσιο
Τον Σεπτέμβριο του 2014
ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΕΤ
το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο
εφαρμογής του Κυρωτικού Ν.
4235/2014, ΦΕΚ 32 Τ
’
Α, καθώς
πλέον οι Αρμόδιες Αρχές (Πε-
ριφερειακές Δ/νσεις ΕΦΕΤ,
Δ/νσεις Υγειονομικών Ελέγχων,
Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής, Δ/νσεις Ανά-
πτυξης των Περιφερειών) μπο-
ρούν να εφαρμόσουν τις διατά-
ξεις αυτού κατά τη διαδικασία
επιβολής των διοικητικών κυ-
Με αφορμή το γεγονός της ολοκλήρωσης του νέου ρυθμιστικού πλαισίου
εφαρμογής του Κυρωτικού Ν. 4235/2014, ΦΕΚ 32 Τ
'
Α, από τον ΕΦΕΤ, το Food
Service παρουσιάζει τις διοικητικές κυρώσεις για τις επιχειρήσεις τροφίμων.
Οι κυρώσεις για τα
εστιατόρια
Νομοθεσία τροφίμων
θέμα
Γράφουν οι:
Κεραμυδάς Δημήτρης
, Υγιεινολόγος MSc
και
Χατζημπύρου Ολυμπία
, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc