εργασίας, οι οποίες τώρα απει-
λούνται άμεσα. «Ο κλάδος δεν
μπορεί να απορροφήσει την αύ-
ξηση, θα αναγκαστούμε να την
μετακυλήσουμε τις τιμές και αυ-
τό θα οδηγήσει σε περαιτέρω
πτώση του τζίρου» σημείωσε στο
ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καββαθάς. «Ήδη,
σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύ-
κλος εργασιών των επιχειρήσεων
του κλάδου έχει μειωθεί τα τε-
λευταία τέσσερα χρόνια κατά
33%».
Όμοια και η ΠΟΕΣΕ διατύπω-
σε την αντίθεσή της στην επανα-
φορά του ΦΠΑ στην εστίαση.
Και το χάος με το
ΦΠΑ συνεχίζεται
Εγκύκλιο με πρόσθετες διευ-
κρινίσεις για την εφαρμογή των
συντελεστών ΦΠΑ μετά τις αλλα-
γές που έγιναν από τις 20 Ιουλίου
δίνει με νέα εγκύκλιο το Υπουρ-
γείο Οικονομικών. Είναι χαρακτη-
ριστικό πως στην εγκύκλιο διευ-
κρινίζεται πως το χοιρινό σου-
βλάκι με σκέτο κρέας πωλείται
από το κρεοπωλείο με συντελε-
στή 13%, ενώ αν έχει και πιπε-
ριές, διατίθεται με 23%. Σε όλες
τις περιπτώσεις που διατίθεται
από ψητοπωλείο διατίθεται με το
συντελεστή της εστίασης, δηλα-
δή 23%. Επιπλέον, διαφοροποίη-
ση υπάρχει και μεταξύ σερβιρι-
σμένου φαγητού και φαγητού
πακέτου ή delivery. Το σερβιρι-
σμένο με συντελεστή 23% και πα-
κέτο ή delivery διαφορετικός συ-
ντελεστής ανάλογα με το προϊόν.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο ορί-
ζεται ότι:
•
Μόνο τα παρασκευάσματα
διατροφής για παιδιά υπάγονται
σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ
13%. Λοιπά προϊόντα που κατα-
τάσσονται στη δασμολογική κλά-
ση 1901, όπως εκχυλίσματα βύ-
νης, ζυμάρια για την παρασκευή
προϊόντων αλευροποιίας, ζαχα-
ροπλαστικής ή μπισκοτοποιίας
κ.λπ., υπάγονται σε κανονικό συ-
ντελεστή ΦΠΑ 23%.
•
Όλα τα τυριά που κατατάσ-
σονται στη δασμολογική κλάση
0406, δηλαδή τυριά νωπά, τυριά
τριμμένα, λιωμένα, με στίγματα
κ.λπ., υπάγονται σε μειωμένο συ-
ντελεστή ΦΠΑ 13%.
•
Όλα τα προϊόντα που κατα-
τάσσονται στη δασμολογική κλά-
ση 0809, δηλαδή βερίκοκα, κερά-
σια, ροδάκινα, δαμάσκηνα και
αγριοδαμάσκηνα κ.λπ. νωπά,
υπάγονται σε μειωμένο συντελε-
στή 13%.
•
Κρέας, εκτός από το κρέας
βοοειδών, νωπό, διατηρημένο σε
απλή ψύξη ή κατεψυγμένο, χωρίς
προσθήκες ή άλλη επεξεργασία,
υπάγεται στο 13%.
•
Κρέας παρασκευασμένο με
προσθήκες άλλων προϊόντων ή
συστατικών ή με άλλη επεξεργα-
σία, όπως θερμική επεξεργασία ή
ομογενοποίηση (π.χ. αλλαντικά),
υπάγεται στο 23%. Για παράδειγ-
μα: Σουβλάκι νωπό, ήτοι τεμαχι-
σμένο κρέας νωπό σε κύβους,
από κρέατα εκτός του βόειου
κρέατος, που είναι περασμένο σε
«καλαμάκι» (Κεφάλαιο 2) (συντε-
λεστής ΦΠΑ 13%). Σουβλάκι νω-
πό, ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό
σε κύβους, από κρέατα εκτός
του βόειου κρέατος, με προσθή-
κη καρυκευμάτων και άλλων
προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύ-
δι, πιπεριά) ή που έχει υποστεί
άλλη επεξεργασία.
•
Στο σουβλάκι χοιρινό κρεο-
πωλείου χωρίς προσθήκες ή άλ-
λη επεξεργασία με συντελεστή
13% είναι αυτονόητο ότι αφορά
το νωπό σουβλάκι, καθώς το κρε-
οπωλείο δεν μπορεί ποτέ να που-
λάει ψημένο κρέας, εκτός και αν
έχει παράλληλη δραστηριότητα,
π.χ. ψητοπωλείου κ.λπ. Επίσης,
επισημαίνεται ότι όταν το κρέας
αναμειγνύεται κατόπιν παραγγε-
λίας του πελάτη και τα επιμέρους
μέρη του ανήκουν σε μειωμένο
και σε κανονικό συντελεστή (π.χ.
κιμάς βόειος και χοιρινός) και
μπορεί να τιμολογηθεί διακεκρι-
μένα, η τιμολόγηση γίνεται ανά
συντελεστή. Αντίθετα, όταν το
κρέας είναι ήδη αναμεμειγμένο
και πωλείται ως ενιαίο προϊόν
που τα επιμέρους μέρη του ανή-
κουν σε μειωμένο και σε κανονικό
συντελεστή, οπότε δεν μπορεί να
τιμολογηθεί διακεκριμένα, υπάγε-
ται στον κανονικό συντελεστή.
Ο ΦΠΑ στις
τουριστικές
επιχειρήσεις
Διευκρινίσεις για τον τρόπο
υπολογισμού του ΦΠΑ στα ξενο-
δοχεία, που στην προσφερόμενη
τιμή περιλαμβάνεται πρωινό, ημι-
διατροφή κ.λπ., παρείχε η Γενική
Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
(ΓΓΔΕ). Με βάση τα νέα δεδομέ-
να για τους συντελεστές ΦΠΑ,
από τις 20 Ιουλίου έως και τις 30
Σεπτεμβρίου 2015, η διαμονή σε
ξενοδοχεία υπαγόταν στον υπερ-
μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%,
ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015
και εφεξής θα εντάσσεται στο
μειωμένο συντελεστή 13%. Επί-
σης, για τις νησιωτικές περιοχές
ο συντελεστής έως το τέλος Σε-
πτεμβρίου ήταν 4%.
Ωστόσο, από τις 20 Ιουλίου
2015 οι υπηρεσίες εστίασης υπά-
γονται στον κανονικό συντελεστή
ΦΠΑ (23% και 16% για τα νησιά).
Στην περίπτωση που οι ξενοδο-
χειακές επιχειρήσεις παρέχουν
υπηρεσίες διαμονής και εστίασης
ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας
τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο
διαχωρισμός στους επιμέρους
συντελεστές δεν είναι εφικτός,
έγινε δεκτό η διάκριση, κατά συ-
ντελεστή φόρου, από 20 Ιουλίου
να ισχύει ως εξής:
•
Διαμονή με πρωινό:
5% της
ενιαίας τιμής υπάγεται στον κα-
νονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντι-
παροχή που καταβάλλεται για το
πρωινό.
•
Διαμονή με ημιδιατροφή:
15% της ενιαίας τιμής υπάγεται
στον κανονικό συντελεστή, ως
αντιπαροχή για το πρωινό και το
γεύμα.
•
Διαμονή με πλήρη διατρο-
φή (full board):
25% της ενιαίας
τιμής υπάγεται στον κανονικό συ-
ντελεστή, ως αντιπαροχή για
πρωινό και δύο γεύματα.
•
Διαμονή με το σύστημα all
inclusive
(πλήρης διατροφή, πε-
ριλαμβανομένων της κατανάλω-
σης ποτών και της παροχής λοι-
πών υπηρεσιών που περιλαμβάνο-
νται στην ενιαία τιμή, όπως τηλε-
φωνική εξυπηρέτηση, χρήση
ομπρελών, δραστηριότητες δια-
σκέδασης, απασχόλησης παιδιών
– animation, αθλητικές υπηρεσίες
κ.λπ.): 30% της ενιαίας τιμής υπά-
γεται στον κανονικό συντελεστή
ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που κατα-
βάλλεται για τις υπηρεσίες εστία-
σης, για τις καταναλώσεις αλκοο-
λούχων ή μη ποτών και για τις λοι-
πές παροχές που ενδεχομένως
περιλαμβάνει το πακέτο.
<
FOOD
Service
25
θέμα