σχετίζονται με mhealth στην
Ευρώπη ανέρχονται στα 2 δι-
σεκατομμύρια δολάρια!
Η καινοτομία του
στο χώρο της
μαζικής εστίασης
«Η βασικότερη λειτουργία
του ΔΙΣΥΣ» αναφέρει ο Δρ
Μπόσκου Γεώργιος, επίκου-
ρος καθηγητής Διαχείρισης
Μονάδων Διατροφής του Χα-
ροκοπείου Πανεπιστημίου «εί-
ναι η διατροφική ανάλυση και
επισήμανση όλων των πιάτων
του μενού ενός εστιατορίου,
προσφέροντας ένα νέο δια-
τροφικό “concept” στον επι-
χειρηματία της εστίασης». Η
ηλεκτρονική εφαρμογή του ΔΙ-
ΣΥΣ χρησιμοποίησε τις πιο
αξιόπιστες βάσεις δεδομένων
για τη σύνθεση τροφίμων, κα-
θώς και αξιόπιστους αλγόριθ-
μους υπολογισμού σε μακρο-
θρεπτικά και μικροθρεπτικά
συστατικά, ώστε να αποκλεί-
σει «πρόχειρους» υπολογι-
σμούς που συχνά εμφανίζο-
νται σε περιοδικά μαγειρικής
και σχετικές ιστοσελίδες. Έτσι
μπορεί να παρέχει σημαντικές
πληροφορίες που εξυπηρε-
τούν τη νέα νομοθεσία, αλλά
και τη δυνατότητα στο σεφ να
κάνει τροποποιήσεις και δοκι-
μές στη συνταγή του, με σκο-
πό να «ντύσει» διατροφικά και
εμπορικά ένα πιάτο. Εάν, για
παράδειγμα, σε ένα φαγητό
ανταλλάξουμε ένα τυρί με ένα
άλλο με χαμηλότερα λιπαρά ή
αλάτι ή ανταλλάξουμε ένα
απλό ζυμαρικό με ένα άλλο
ολικής άλεσης, αυτόματα θα
άλλαζε η διατροφική αξία του
πιάτου, γεγονός το οποίο θα
μπορούσε να προβάλει με ιδι-
αίτερο τρόπο ο υπεύθυνος
του καταστήματος στο μενού
του. Παράλληλα, η διατροφική
επισήμανση των πιάτων ενός
μενού επιτρέπει στον εστιάτο-
ρα να εντοπίσει κι άλλους τρό-
πους προώθησης των πιάτων
του σε διαφορετικές ομάδες
πελατών. Θα μπορούσε να
εντοπίσει, για παράδειγμα,
ποια πιάτα είναι «διαίτης» ή να
φτιάξει τα κατάλληλα combo
menu πάνω σε συγκεκριμένα
πλαφόν θερμίδων ή δυσανε-
ξίες ή άλλες διατροφικές προ-
τιμήσεις. Τέλος, η διατροφική
επισήμανση των πιάτων στον
κατάλογο με ποσοστά της εν-
δεικτικής ημερήσιας πρόσλη-
ψης, τα λεγόμενα GDA, απο-
τελεί μία νέα τάση, που προέ-
κυψε από την ανάγκη να απο-
κτήσει κύρος και αξιοπιστία το
μενού ενός καταστήματος στα
μάτια των καταναλωτών.
Το Πανεπιστήμιο
στην αγορά
Η εφαρμογή ΔΙΣΥΣ ξεκίνησε
να αναπτύσσεται τον Μάρτιο
του 2014 με τη σύμπραξη
τριών εταιρειών του ιδιωτικού
τομέα – της εταιρείας Viva
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, της
εταιρείας Παροχής Συμβου-
λευτικών Υπηρεσιών Ευεξίας
και Διατροφής Nutrimed ΕΠΕ
και της εταιρείας UBITECH
ΕΠΕ και δύο πανεπιστημιακών
φορέων: του Εργαστηρίου Χη-
μείας, Φυσικοχημείας και Βιο-
χημείας των Τροφίμων του Χα-
ροκόπειου Πανεπιστημίου και
του Εργαστηρίου Πληροφο-
ριακών Συστημάτων Διοίκησης
του Ερευνητικού Πανεπιστη-
μιακού Ινστιτούτου Συστημά-
των Επικοινωνιών & Υπολογι-
στών, με την υποστήριξη του
προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-
2013 στο πλαίσιο του Προ-
γράμματος Ανάπτυξης Βιομη-
χανικής Έρευνας και Τεχνολο-
γίας (ΠΑΒΕΤ) 2013, μας ανα-
φέρει ο Δρ Καραθάνος Βάιος,
καθηγητής Φυσικοχημείας
Τροφίμων στο Χαροκόπειο
Πανεπιστήμιο. Η οικονομική
ενίσχυση από ένα ευρωπαϊκό
πρόγραμμα ΠΑΒΕΤ 2013 ήταν
το πρωταρχικό στοιχείο που
πυροδότησε τη σύμπραξη δια-
φορετικών φορέων για τη δη-
μιουργία της εφαρμογής. Εξί-
σου σημαντικά χαρακτηριστι-
κά ωστόσο ήταν η εμπειρία και
η τεχνογνωσία των εταιρειών
και η ασφάλεια που προσδίδει
η ακαδημαϊκή έρευνα στην
ανάπτυξη ενός προϊόντος. Κι
αυτό γιατί η έρευνα σου επι-
τρέπει να συλλέξεις τα πιο
σύγχρονα δεδομένα τόσο στο
χώρο της τεχνολογίας όσο και
στο χώρο της επιστήμης, να
αξιολογήσεις τις πιο επιτυχη-
μένες πρακτικές, να δημιουρ-
γήσεις τα δικά σου πρωτόκολ-
λα και να πειραματιστείς με
αυτά προτού καταλήξεις στο
τελικό σου προϊόν. Αυτήν τη
στιγμή, η εφαρμογή ΔΙΣΥΣ
βρίσκεται στο τελικό στάδιο
αξιολόγησής της, τόσο από
τους καταστηματάρχες μαζι-
κής εστίασης όσο και από
τους καταναλωτές, γεγονός
το οποίο μας δίνει ιδιαίτερη
ικανοποίηση.
<
θέμα
'
'
Η οικονομική ενίσχυση από ένα
ευρωπαϊκό πρόγραμμα
ΠΑΒΕΤ 2013 ήταν το πρωταρχικό
στοιχείο που πυροδότησε τη
σύμπραξη διαφορετικών φορέων
για τη δημιουργία της εφαρμογής.
FOOD
Service
35