Food Service τ. 124 - page 35

σχετίζονται με mhealth στην
Ευρώπη ανέρχονται στα 2 δι-
σεκατομμύρια δολάρια!
Η καινοτομία του
στο χώρο της
μαζικής εστίασης
«Η βασικότερη λειτουργία
του ΔΙΣΥΣ» αναφέρει ο Δρ
Μπόσκου Γεώργιος, επίκου-
ρος καθηγητής Διαχείρισης
Μονάδων Διατροφής του Χα-
ροκοπείου Πανεπιστημίου «εί-
ναι η διατροφική ανάλυση και
επισήμανση όλων των πιάτων
του μενού ενός εστιατορίου,
προσφέροντας ένα νέο δια-
τροφικό “concept” στον επι-
χειρηματία της εστίασης». Η
ηλεκτρονική εφαρμογή του ΔΙ-
ΣΥΣ χρησιμοποίησε τις πιο
αξιόπιστες βάσεις δεδομένων
για τη σύνθεση τροφίμων, κα-
θώς και αξιόπιστους αλγόριθ-
μους υπολογισμού σε μακρο-
θρεπτικά και μικροθρεπτικά
συστατικά, ώστε να αποκλεί-
σει «πρόχειρους» υπολογι-
σμούς που συχνά εμφανίζο-
νται σε περιοδικά μαγειρικής
και σχετικές ιστοσελίδες. Έτσι
μπορεί να παρέχει σημαντικές
πληροφορίες που εξυπηρε-
τούν τη νέα νομοθεσία, αλλά
και τη δυνατότητα στο σεφ να
κάνει τροποποιήσεις και δοκι-
μές στη συνταγή του, με σκο-
πό να «ντύσει» διατροφικά και
εμπορικά ένα πιάτο. Εάν, για
παράδειγμα, σε ένα φαγητό
ανταλλάξουμε ένα τυρί με ένα
άλλο με χαμηλότερα λιπαρά ή
αλάτι ή ανταλλάξουμε ένα
απλό ζυμαρικό με ένα άλλο
ολικής άλεσης, αυτόματα θα
άλλαζε η διατροφική αξία του
πιάτου, γεγονός το οποίο θα
μπορούσε να προβάλει με ιδι-
αίτερο τρόπο ο υπεύθυνος
του καταστήματος στο μενού
του. Παράλληλα, η διατροφική
επισήμανση των πιάτων ενός
μενού επιτρέπει στον εστιάτο-
ρα να εντοπίσει κι άλλους τρό-
πους προώθησης των πιάτων
του σε διαφορετικές ομάδες
πελατών. Θα μπορούσε να
εντοπίσει, για παράδειγμα,
ποια πιάτα είναι «διαίτης» ή να
φτιάξει τα κατάλληλα combo
menu πάνω σε συγκεκριμένα
πλαφόν θερμίδων ή δυσανε-
ξίες ή άλλες διατροφικές προ-
τιμήσεις. Τέλος, η διατροφική
επισήμανση των πιάτων στον
κατάλογο με ποσοστά της εν-
δεικτικής ημερήσιας πρόσλη-
ψης, τα λεγόμενα GDA, απο-
τελεί μία νέα τάση, που προέ-
κυψε από την ανάγκη να απο-
κτήσει κύρος και αξιοπιστία το
μενού ενός καταστήματος στα
μάτια των καταναλωτών.
Το Πανεπιστήμιο
στην αγορά
Η εφαρμογή ΔΙΣΥΣ ξεκίνησε
να αναπτύσσεται τον Μάρτιο
του 2014 με τη σύμπραξη
τριών εταιρειών του ιδιωτικού
τομέα – της εταιρείας Viva
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, της
εταιρείας Παροχής Συμβου-
λευτικών Υπηρεσιών Ευεξίας
και Διατροφής Nutrimed ΕΠΕ
και της εταιρείας UBITECH
ΕΠΕ και δύο πανεπιστημιακών
φορέων: του Εργαστηρίου Χη-
μείας, Φυσικοχημείας και Βιο-
χημείας των Τροφίμων του Χα-
ροκόπειου Πανεπιστημίου και
του Εργαστηρίου Πληροφο-
ριακών Συστημάτων Διοίκησης
του Ερευνητικού Πανεπιστη-
μιακού Ινστιτούτου Συστημά-
των Επικοινωνιών & Υπολογι-
στών, με την υποστήριξη του
προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-
2013 στο πλαίσιο του Προ-
γράμματος Ανάπτυξης Βιομη-
χανικής Έρευνας και Τεχνολο-
γίας (ΠΑΒΕΤ) 2013, μας ανα-
φέρει ο Δρ Καραθάνος Βάιος,
καθηγητής Φυσικοχημείας
Τροφίμων στο Χαροκόπειο
Πανεπιστήμιο. Η οικονομική
ενίσχυση από ένα ευρωπαϊκό
πρόγραμμα ΠΑΒΕΤ 2013 ήταν
το πρωταρχικό στοιχείο που
πυροδότησε τη σύμπραξη δια-
φορετικών φορέων για τη δη-
μιουργία της εφαρμογής. Εξί-
σου σημαντικά χαρακτηριστι-
κά ωστόσο ήταν η εμπειρία και
η τεχνογνωσία των εταιρειών
και η ασφάλεια που προσδίδει
η ακαδημαϊκή έρευνα στην
ανάπτυξη ενός προϊόντος. Κι
αυτό γιατί η έρευνα σου επι-
τρέπει να συλλέξεις τα πιο
σύγχρονα δεδομένα τόσο στο
χώρο της τεχνολογίας όσο και
στο χώρο της επιστήμης, να
αξιολογήσεις τις πιο επιτυχη-
μένες πρακτικές, να δημιουρ-
γήσεις τα δικά σου πρωτόκολ-
λα και να πειραματιστείς με
αυτά προτού καταλήξεις στο
τελικό σου προϊόν. Αυτήν τη
στιγμή, η εφαρμογή ΔΙΣΥΣ
βρίσκεται στο τελικό στάδιο
αξιολόγησής της, τόσο από
τους καταστηματάρχες μαζι-
κής εστίασης όσο και από
τους καταναλωτές, γεγονός
το οποίο μας δίνει ιδιαίτερη
ικανοποίηση.
<
θέμα
'
'
Η οικονομική ενίσχυση από ένα
ευρωπαϊκό πρόγραμμα
ΠΑΒΕΤ 2013 ήταν το πρωταρχικό
στοιχείο που πυροδότησε τη
σύμπραξη διαφορετικών φορέων
για τη δημιουργία της εφαρμογής.
FOOD
Service
35
1...,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34 36,37,38,39,40,41,42,43,44,45,...68
Powered by FlippingBook